Przepisy z awokado

249 przepisów

Awokado to owoc z wiecznie zielonych drzew z gatunku wawrzynowatych. Cenione jest za wysoką zawartość tłuszczy i łatwą przyswajalność dla organizmu. Awokado dzięki kremowej konsystencji z łatwością zastępuje masło lub majonez tworząc zdrowszą wersję dipów. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnie działa na osoby zmagające się z miażdżycą lub nadciśnieniem tętniczym. Awokado jest niezwykle sycące, gdy dopada nas głód w szybki i łatwy sposób przygotujemy zdrową przekąskę. Zobacz zebrane przepisy z awokado.

Przepisy z awokado

Awokado - pochodzenie 

Drzewo awokado pochodzi z terenów południowego Meksyku. Następnie rozprzestrzeniło się na pozostałe kraje Ameryki Południowej, takie jak Peru, Ekwador i Kolumbia. Pomimo, że botanicznie awokado jest jagodą to przez kształt określany jest gruszką.  Awokado właściwe po polsku zyskało nazwę Smaczliwki wdzięcznej. 

Awokado - toksyczność 

Zawarta w awokado persyna jest wysoce toksyczna dla zwierząt. W szczególności zwierząt gospodarskich, koni, ptaków oraz ryb. W skrajnych przypadkach jest śmiertelna. Na szczęście dla ludzi nie stanowi żadnego zagrożenia i możemy się cieszyć właściwościami zdrowotnymi.

Awokado - właściwości zdrowotne

Awokado to źródło witamin A, C, E i z grupy B. Obfituje w potas, likopen i kwasy tłuszczowe Omega-9 i Omega-3. Regularne zjadanie awokado poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. A przez zawartą luteinę sprzyja polepszeniu wzroku. 

Artykuły powiązane

awokado-na-zoltym-tle-fot.iStock-
03.02.2020

Co zamiast guacamole? Oto prawda o awokado

Przez ostatnią dekadę, awokado kojarzone było ze zdrowym stylem życia, ze świadomym odżywianiem i gotowaniem modnych przepisów. Zgłębiając tajniki produkcji awokado, chcąc żyć w sposób zdrowy i ekologiczny doświadczamy dysonansu poznawczego. Wzrost popytu na awokado wiąże się z nieetycznym wykorzystaniem zasobów naturalnych. Zastanawiamy się, co jeśli nie awokado?

Naturalna kuchnia Agnieszki Cegielskiej
30.12.2019

Naturalna kuchnia Agnieszki Cegielskiej – rozmowa z promotorką zdrowego odżywia

Agnieszka Cegielska to znana prezenterka, prowadząca cykl Naturalnie w Dzień Dobry TVN oraz promotorka odżywiania w zgodzie z naturą. Dzięki jej poradom przypominamy sobie zasadę, że jedzenia ma być lekarstwem, a lekarstwo jedzeniem. W rozmowie z nami w ramach cyklu „Człowiek od kuchni” opowiedziała, o powrocie do korzeni w kuchni, o znaczeniu naturalności w codziennym życiu oraz o różnicy między naturalnym a przetworzonym produktem.

rotten-netflix
08.11.2019

Ciemna strona żywności. Serial Rotten otwiera oczy

Ile razy zastanawialiście się, jaką drogę przebywa awokado, zanim znajdzie się w waszej torbie z zakupami? Czy myśleliście o ludziach, którzy je uprawiają? Czy zastanawialiście się, jak wygląda uprawa afrykańskiego kakaowca oraz z jakim wiąże się kosztem? W cyklu Kulturalnie kulinarnie przedstawiamy Rotten – serial dokumentalny Netflixa o mrocznych sekretach związanych z produkcją żywności.

Śniadania do szkoły
26.09.2019

Śniadanie do szkoły – 14 przekąsek do zjedzenia na przerwie

W czasie roku szkolnego, niemal codziennie, wraca to samo pytanie: co przygotować na drugie śniadanie do szkoły. Standardowe kanapki i drożdżówki z serem nie muszą być wcale nudne i przewidywalne. Zebraliśmy 14 propozycji na śniadanie do szkoły.

Ser halloumi
12.06.2019

Ser halloumi i kuchnia cypryjska dla każdego

Jeśli szukamy oryginalnej przekąski grillowej, warto spróbować halloumni – sera wytwarzanego z mleka krowiego, owczego i koziego, wzbogaconego suszoną miętą. To sztandarowy produkt kuchni cypryjskiej, która jednak oferuje znacznie więcej smakołyków.

Pasty do chleba - pasta jajeczna
11.05.2019

Pasty do chleba - proste przepisy nie tylko na śniadanie

Pasty do chleba to smarowidła, które chętnie podajemy na kanapkach, ale też na grzankach, krakersach czy plackach tortilli. Pasty do chleba mogą być w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej. W cyklu "Przyjemności na weekend" podpowiadamy nasze sprawdzone przepisy na smakowite i proste pasty do chleba.

Gadżety do jajek
09.04.2019

Gadżety do jajek - na perfekcyjne śniadanie

Śniadanie bez jajek? Nie ma takiej opcji! Na miękko, sadzone, w koszulce - które najbardziej lubicie? W cyklu Dobre rzeczy wybieramy gadżety ułatwiające przygotowywanie jajek w każdej postaci. Dzięki nim jajka zrobicie także na obiad lub kolację.

Kuchnia meksykańska
20.02.2019

Kuchnia meksykańska – tacos i enchiladas w twoim domu

Kuchnia meksykańska to niezwykła mieszanka kulinarnych tradycji rdzennych mieszkańców tego regionu i wpływów przybyszów z Europy. Opiera się przede wszystkim na kukurydzy, różnych odmianach papryki, pomidorach i roślinach strączkowych. W cyklu „Smaczne miejsca” przybliżamy dania, którymi może pochwalić się kuchnia meksykańska.

Awokado
18.02.2019

Awokado – przepisy nie tylko na guacamole

Pierwsze skojarzenie z awokado to właśnie słynna meksykańska pasta, czyli guacamole. Nie warto jednak ograniczać się tylko do tego dania, ponieważ istnieje wiele ciekawych przepisów wykorzystujących ten owoc. Zarówno na awokado w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. W cyklu "Smak" przedstawiamy najważniejsze informacje o awokado, triki, jak kupować ten produkt, a w galerii wybrane, sprawdzone przepisy z awokado na liście składników.