Brownie z batatów

Brownie z batatów to w pełni wegański przepis dla wszystkich miłośników czekolady. Można powiedzieć, że ciasto ma wręcz magiczne właściwości. Dzięki solidnej dawce magnezu gwarantuje 100% energii, której potrzebujemy do pracy na wysokich obrotach. Pobudza ciało i umysł, a przy tym zawiera tylko zdrowie kalorie, których nie powinniśmy żałować. Do przygotowania wegańskiego brownie potrzebujemy ok. 200 g purée z batatów i daktyli.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

brownie

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 190 głosów)

Brownie z batatów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie batatów: obieramy je i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy przez ok. 15 min do czasu, aż będą miękkie.

  • 2.

    Daktyle: jak tylko wstawimy bataty do gotowania, zalewamy wrzątkiem daktyle i odstawiamy na 15 min.

  • 3.

    Purée: ugotowane bataty i namoczone daktyle przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do dużej miski.

  • 4.

    Suche składniki: w osobnym naczyniu mieszamy mąkę migdałową, pszenną i kakao. Dodajemy je do miski z purée.

  • 5.

    Ciasto na brownie z batatów: dodajemy syrop klonowy i ekstrakt z wanilii. Mieszamy wszystkie składniki dużą drewnianą łyżką.

  • 6.

    Przygotowanie do pieczenia: nagrzewamy piekarnik do 180°C. Formę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • 7.

    Pieczenie: blachę z ciastem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy brownie z batatów jest gotowe.

Porady

  • Jeśli chcemy, aby ciasto było nie tylko wegańskie, ale także bezglutenowe, zamieńmy mąkę pszenną na 150 g mąki gryczanej. Z kolei wersję bardziej fit zrobimy, dodając mąkę pełnoziarnistą.
  • Brownie z batatów po upieczeniu jest bardzo miękkie i może rozpadać się przy krojeniu. Dlatego lepiej jest je ostudzić, a następnie schłodzić przez ok. 30 min w lodówce. Wtedy łatwiej pokroimy je na ładne, kwadratowe porcje.
  • Ciasto możemy upiec również w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Do masy na brownie można dodać posiekane orzechy, rodzynki, żurawinę, mielony cynamon lub kardamon.

Notka redakcyjna

Brownie z batatów – inne warianty

Pyszne czekoladowe ciasto z batatów można zrobić także w inny sposób:

  • z olejem i jajkami – to również bezglutenowy przepis, ale tym razem nie wegański, gdyż zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego. Do purée z batatów i daktyli dodajemy kakao. W osobnej misce ubijamy 2 jajka z dodatkiem sody oczyszczonej (6 g), stopniowo dodajemy 100 ml oleju, a na końcu bataty i 35 g mąki kokosowej,
  • z surowych batatów – warzywa obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy drobno posiekane daktyle i pozostałe składniki, zgodnie z podstawowym przepisem,
  • z olejem ryżowym i czekoladą – do purée z batatów dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i 50 ml wrzącej wody. Dodajemy 100 g brązowego cukru i 100 ml oleju ryżowego, a na koniec 300 g mąki pszennej i 5 g sody oczyszczonej. Całość mieszamy, przekładamy do formy i pieczemy ok. 20 min.

Jak podawać brownie z batatów?

Brownie z batatów doskonale smakuje do czarnej kawy lub herbaty. Wystarczy pokroić je w niewielkie kwadraty (ok. 5×5 cm) i podać na talerzyku. Można oprószyć cukrem pudrem. Jeśli jednak mamy ochotę na inne słodkie dodatki, możemy skorzystać z kilku sprawdzonych pomysłów:

  • mus z malin lub truskawek – wybrane owoce blendujemy na gładką masę z odrobiną cukru pudru. Możemy podać go na zimno lub na ciepło, po podgrzaniu w małym rondelku. Polewamy nim brownie z batatów podane na talerzykach,
  • polewa czekoladowa – która jeszcze bardziej podkreśli czekoladowy smak ciasta,
  • bita śmietana – którą można przygotować również w wersji wegańskiej ze śmietanki kokosowej. Uzyskujemy ją poprzez schłodzenie w lodówce mleka kokosowego o zawartości 91% ekstraktu z miąższu kokosa). Gęsta śmietanka tworzy się w górnej warstwie i należy ją zdjąć łyżką. Wodę kokosową można wykorzystać do owsianki lub koktajlu.

Wegańskie brownie z batatów i nie tylko

Rozpływające się w ustach brownie można przygotować także z dodatkiem innych warzyw. Po zmieszaniu z pozostałymi składnikami przepisu, nie będziecie w stanie rozpoznać ich smaku. Przykłady:

  • brownie z awokado – podstawą do ciasta jest purée z dojrzałego awokado, które następnie mieszamy z kakao, mlekiem roślinnym, syropem klonowym i mąką orkiszową,
  • brownie z fasoli – zrobimy je z czerwonej fasoli, daktyli i musu jabłkowego. Nie wymaga pieczenia,
  • brownie z buraka – tym razem przygotowujemy purée z surowych buraków i bananów, które jest bazą do czekoladowego ciasta z dodatkiem rodzynek i orzechów piniowych.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy