REKLAMA

Brownie z batatów

Brownie z batatów to jeden z przepisów z książki "Healthy sweets by Ann" Anny Lewandowskiej. Trenerka podpowiada, jak wykorzystać słodkie ziemniaki do przygotowania jednego z najpopularniejszych ciast czekoladowych w zdrowszej wersji. Brownie z batatów z polewą czekoladową to doskonały przepis na rodzinny podwieczorek i specjalne okazje w trakcie spotkań przy stole.

dodany przez: Burda Książki

brownie

Czas przygotowania:
1godz. 35min.
Kalorie:
305 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 188 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1. Umyj i obierz bataty, pokrój je na mniejsze kawałki i ugotuj w garnku aż do miękkości. Daktyle namocz w gorącej wodzie na 15 minut. Następnie odlej wodę i przełóż daktyle do miski, dodaj wszystkie inne składniki (w tym 2 łyżki oleju kokosowego) – poza rodzynkami. Miksuj do uzyskiwania jednolitej masy. Na koniec dodaj rodzynki i wymieszaj je z masą. Przelej masę do dużej foremki i posyp cynamonem. Piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 180°C, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • 2. Po upływie czasu pieczenia pozostaw ciasto jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku. Następnie odstaw do ostygnięcia. Przygotuj polewę: na małym ogniu rozpuść czekoladę i olej (2 łyżki), dobrze wymieszaj. Ciepłą polewą polej ciasto brownie z batatów.

Kalorie: 305

Porady

W przepisie na brownie z batatów używamy oleju kokosowego zarówno do masy na ciasto (2 łyżki), jak i polewy czekoladowej (2 łyżki). Wybieramy daktyle bez pestek - dzięki temu przygotowanie będzie naprawdę proste i sprawne.

Inne pomysły i sprawdzone przepisy na fit słodycze znajdziecie w książce "Healty sweets by Ann" Anny Lewandowskiej. To m.in. propozycje na smaki dzieciństwa, ulubione ciasta, słynne kulki mocy i wiele wiele innych.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy