Brownie z batatów to w pełni wegański przepis dla wszystkich miłośników czekolady. Można powiedzieć, że ciasto ma wręcz magiczne właściwości. Dzięki solidnej dawce magnezu gwarantuje 100% energii, której potrzebujemy do pracy na wysokich obrotach. Pobudza ciało i umysł, a przy tym zawiera tylko zdrowie kalorie, których nie powinniśmy żałować. Do przygotowania wegańskiego brownie potrzebujemy ok. 200 g purée z batatów i daktyli.
iStock
(średnia 4.49 z 190 głosów)
Gotowanie batatów: obieramy je i kroimy je w kostkę. Wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy przez ok. 15 min do czasu, aż będą miękkie.
Daktyle: jak tylko wstawimy bataty do gotowania, zalewamy wrzątkiem daktyle i odstawiamy na 15 min.
Purée: ugotowane bataty i namoczone daktyle przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do dużej miski.
Suche składniki: w osobnym naczyniu mieszamy mąkę migdałową, pszenną i kakao. Dodajemy je do miski z purée.
Ciasto na brownie z batatów: dodajemy syrop klonowy i ekstrakt z wanilii. Mieszamy wszystkie składniki dużą drewnianą łyżką.
Przygotowanie do pieczenia: nagrzewamy piekarnik do 180°C. Formę o wymiarach 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: blachę z ciastem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 min. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy brownie z batatów jest gotowe.
Porady
- Jeśli chcemy, aby ciasto było nie tylko wegańskie, ale także bezglutenowe, zamieńmy mąkę pszenną na 150 g mąki gryczanej. Z kolei wersję bardziej fit zrobimy, dodając mąkę pełnoziarnistą.
- Brownie z batatów po upieczeniu jest bardzo miękkie i może rozpadać się przy krojeniu. Dlatego lepiej jest je ostudzić, a następnie schłodzić przez ok. 30 min w lodówce. Wtedy łatwiej pokroimy je na ładne, kwadratowe porcje.
- Ciasto możemy upiec również w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm.
- Do masy na brownie można dodać posiekane orzechy, rodzynki, żurawinę, mielony cynamon lub kardamon.
Pyszne czekoladowe ciasto z batatów można zrobić także w inny sposób:
Brownie z batatów doskonale smakuje do czarnej kawy lub herbaty. Wystarczy pokroić je w niewielkie kwadraty (ok. 5×5 cm) i podać na talerzyku. Można oprószyć cukrem pudrem. Jeśli jednak mamy ochotę na inne słodkie dodatki, możemy skorzystać z kilku sprawdzonych pomysłów:
Rozpływające się w ustach brownie można przygotować także z dodatkiem innych warzyw. Po zmieszaniu z pozostałymi składnikami przepisu, nie będziecie w stanie rozpoznać ich smaku. Przykłady:
Komentarze