Brownie z fasoli

Brownie z fasoli czerwonej to pyszny sposób na urozmaicenie jadłospisu. W brownie nie czuć strączków, ciasto jest wilgotne, pięknie pachnie czekoladą i doskonale smakuje z gałką lodów - tak! Brownie z orzechami i z lodami waniliowymi to deser perfekcyjny. Dodatkowo ciasto z czerwonej fasoli nie wymaga pieczenia! Przepis na brownie z czerwonej fasoli pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" wydanie specjalne 1/2021 - nowy numer "Sól i Pieprz" w sprzedaży.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta brownie

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
160 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 202 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Fasola 1.

    Jak zrobić brownie z fasoli? Formę o wymiarach ok. 20x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy posiekać, odłożyć. Fasolę przełożyć na sito, dokładnie opłukać, osączyć i włożyć do robota o dużej mocy. Następnie dodać daktyle, mus jabłkowy, kakao, 3 łyżki oleju kokosowego, sól, ekstrakt waniliowy. Składniki na brownie fasolowe i zmiksować. Dodać orzechy, wymieszać łyżką. Ciasto z czerwonej fasoli przełożyć do przygotowanej formy, równomiernie rozprowadzić, docisnąć. 

  • Orzechy włoskie 2.

    Czekoladę na polewę połamać na kawałki i razem z 1 łyżką oleju kokosowego roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią brownie z fasoli. Ciasto można przyozdobić siekanymi orzechami włoskimi. Następnie odstawić do lodówki i chłodzić przynajmniej 3 godziny.

Kalorie: 160

Ilość porcjii: 16

Porady

  • Orzechy włoskie w cieście powinny być pozbawione łusek, które nadają im gorzki posmak. Najłatwiej to zrobić prażąc orzechy na suchej patelni na małym ogniu. Powolne ogrzewanie spowoduje, że łuski będą łatwiej odchodzić.
  • Aby przygotować ciasto z czerwonej fasoli najwygodniej użyć fasoli konserwowanej, jednak nada się także ugotowana wcześniej suszona fasola.
  • Jeśli zależy nam na jeszcze zdrowszej wersji ciasta, warto czekoladę mleczną zamienić na czekoladę z wysoką zawartością kakao (min. 70%).
  • Brownie z orzechami powinno być mocno czekoladowe – sprawdź, jak wybrać najlepszą czekoladę? 
  • Brownie z orzechami powinno być przechowywane w zimnym, najlepiej w lodówce.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić brownie z fasoli?

Przepis na brownie z fasoli bez pieczenia jest prosty i przyjemny do przygotowania. Jest to solidna porcja słodkości i zdrowych kalorii. Daktyle, fasola i orzechy dostarczają sporo potasu, magnezu oraz błonnika. Brownie fasolowe to przepis dla osób dbających o zdrowie, a także odpowiedni dla wegan (pod warunkiem przygotowania polewy z gorzkiej czekolady). Jak zrobić brownie z fasoli? Fasolę, daktyle, mus jabłkowy, kakao, olej kokosowy zmiksować na gładką masę i dodać orzechy. Następnie wyłożyć ją na foremkę do pieczenia, rozprowadzić równo i docisnąć. Ciasto z czerwonej fasoli nie ma w składzie mąki ani jajek, dlatego nie wymaga pieczenia. Dobrze schłodzone kawałki brownie z fasoli będą pysznymi, zdrowymi przekąskami. Ciasto należy z wierzchu polać polewą z czekolady i oleju kokosowego oraz posypać orzechami.

Przepis na brownie z orzechami bez pieczenia można zaliczyć do przepisów na zdrowe przekąski. Jeśli szukacie więcej fit inspiracji, warto spróbować zdrowych batoników z gorzką czekoladą. Przygotowane są one z ryżu preparowanego i suszonych owoców. Podobnie, jak brownie fasolowe, nie wymagają one pieczenia! Batoniki owsiano-jaglane z bakaliami dostarczą zdrowych kalorii w ciągu dnia, warto mieć je zawsze pod ręką. Również wegańskie batoniki owsiane z bananem doskonale zastąpią słodycze. Domowe batoniki smakują lepiej i nie mają dodatku tuczących syropów cukrowych. 

Jak smakuje brownie z fasoli?

Wegańskie brownie fasolowe jest przepisem, który zachwyca osoby odkrywające kuchnię roślinną. Połączenie to z początku wydaje się nietypowe. Dobrze pamiętać, że w niektórych regionach świata czerwona fasola traktowana jest jak owoc, a nie warzywo. Na przykład w Chinach przez jej słodki smak bardzo często można dostać słodkie wypieki, np. bułeczki na parze, nadziane farszem z czerwonej fasoli. Brownie z fasoli, podobnie jak inne wypieki z jej dodatkiem, jest bardzo wilgotne i miękkie. Fasolka nadaje lekko słodki posmak, jednak nie zagłusza smaku kakao i daktyli. Często osoby, które jedzą brownie z czerwonej fasoli nie wyczuwają dużej różnicy między tym, a klasycznym ciastem. Zdecydowanie warto spróbować tego wypieku!

Zobacz również brownie z fasoli.

Brownie z fasoli i innych warzyw

Moda na eksperymenty w kuchni przyniosła wiele bardzo ciekawych inspiracji. Dzięki niej w wypiekach zaczęły pojawiać się… warzywa! Brownie z czerwonej fasoli jest jednym z licznych przykładów. Ciasta upieczone na bazie warzyw są zdecydowanie bardziej wilgotne niż te tradycyjne. Wywołają one też niemałe zainteresowanie gości. Przeglądając przepisy na brownie znaleźliśmy kilka receptur z warzywem w roli głównej.

Brownie ze słodkich ziemniaków pomoże dodać wartości odżywczych ulubionym przekąskom. Bataty mają dużo cukru, dlatego idealnie nadają się jako baza do upieczenia ciasta. Słodkie ziemniaki należy najpierw ugotować i dodać do pomarańczowego puree wszystkie niezbędne składniki. Innym nietypowym przepisem jest przewyborne paprykowe wegańskie brownie. Czekolada i papryka nie wydają się na pierwszy rzut oka duetem idealnym, jednak to ciasto, to strzał w dziesiątkę! Przepis ten jest odpowiedni dla osób na diecie roślinnej. Kolejnym wypiekiem nadającym się zarówno dla wegan, jak i wszystkich miłośników ciast, jest wegańskie brownie z buraków. W każdym z powyższych przepisów warzywa nadają świetnej konsystencji wypiekom, a jednocześnie podkreślają smak czekolady. 
Na koniec polecamy wypróbować również brownie z kaszy jaglanej w polewie kakaowej. Może nie jest to deser niskokaloryczny, ani przygotowany na bazie z warzyw, jednak jest bardzo zdrowy i energetyczny. To brownie, podobnie jak brownie z fasoli, świetnie uzupełni on kalorie o wysiłku fizycznym. moje
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy