Wegańskie ciasto marchewkowe z serkiem z nerkowców

Wegańskie ciasto marchewkowe to zdrowa alternatywa dla wielbicieli słodkości. Lekkie, pyszne i proste w wykonaniu.

Dodany przez:

Wege przepisy

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 2.5 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 120 g marchewki
    120 g brązowego cukru
    ½ szklanki musu jabłkowego
    90 ml oleju rzepakowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 czubate łyżeczki przyprawy korzennej
    180 g mąki razowej

    Krem
    150 g nerkowców namoczonych na noc
    ½ szklanki mleka migdałowego
    2 łyżki cukru pudru
    skórka z 1 cytryny
    2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Wegańskie ciasto marchewkowe jest zdrowym i pysznym deserem. Z orzechowym twarożkiem i wilgotnym, delikatnym ciastem, jest jesienno-zimowym hitem wśród słodkości!

    Właściwości marchewki

    Pełna jest witaminy A i beta-karotenu, a także dobroczynnych przeciwutleniaczy. Marchewka na surowo jest niskokaloryczna i bezpieczna dla diabetyków. Im bardziej ugotowana, tym bardziej wzrasta zarówno jej kaloryczność, jak i wartość indeksu glikemicznego. Dzięki swoim wartościom odżywczym, marchew doskonale wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie.

    Wykonanie

    Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wkładamy: marchewkę, brązowy cukier, mus jabłkowy i olej rzepakowy. Do osobnej miski wsypujemy: proszek od pieczenia, sodę, przyprawy korzenne, mąkę. Mieszamy zawartość obu misek. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez godzinę, do suchego patyczka. Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do kielicha blendera wsypujemy nerkowce. Następnie dodajemy mleko migdałowe, cukier puder i sok z cytryny Blendujemy na gładki krem. Na upieczone, ostygnięte ciasto nakładamy orzechowy twarożek. Posypujemy skórką otartą z cytryny.

     

Wskazówki

Sprawdź też: wegańskie ciasta i desery jak z bajki

ciasto wege marchewka orzechy nerkowca ciasto marchewkowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy