Wegańskie ciasto marchewkowe to zdrowa alternatywa dla wielbicieli słodkości. Przygotowanie ciasta bez dodatków składników pochodzenia zwierzęcego wbrew pozorom nie jest ani drogie, ani trudne! Ciasto marchewkowe wege jest lekkie, pyszne i proste w wykonaniu. Z orzechowym twarożkiem i wilgotnym, delikatnym spodem jest ono jesienno-zimowym hitem wśród słodkości!
(średnia 4.4 z 178 głosów)
Ciasto marchewkowe wegańskie należy do wilgotnych ciast. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wkładamy marchewkę, brązowy cukier, mus jabłkowy i olej rzepakowy. Do drugiej miski wsypujemy proszek od pieczenia, sodę, przyprawy korzenne, mąkę. Mieszamy zawartość obu misek. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wegańskie marchewkowe pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę do suchego patyczka.
Cytrynę wyparzamy, a następnie ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do kielicha blendera wsypujemy namoczone przynajmniej przez noc nerkowce. Następnie dodajemy mleko migdałowe, cukier puder i sok z cytryny (2 łyżki). Blendujemy na gładki krem. Na upieczone i ostygnięte wegańskie ciasto marchewkowe nakładamy orzechowy twarożek. Posypujemy z wierzchu skórką otartą z cytryny.
Porady
- Nerkowce na twarożek do ciasta powinny moczyć się przynajmniej przez 12 godzin przed zmiksowaniem. Warto pomyśleć o tym dzień przed przygotowaniem ciasta.
- Ciasto marchewkowe vegan smakuje dobrze z dodatkiem przypraw korzennych. Można wykorzystać gotową przyprawę do piernika lub samodzielnie połączyć ulubione aromaty. Na pewno sprawdzą się tutaj cynamon, kardamon, goździki, anyż, gałka muszkatołowa czy walinia.
- Warto przesypać składniki suche przez sitko – dzięki temu ciasto marchewkowe wege będzie bardziej pulchne.
Wegańskie ciasto marchewkowe jest zdrowym i pysznym deserem. Słowo „wegańskie” w nazwie może budzić niepokój, jednak zapewniamy, że cały przepis składa się z łatwo dostępnych składników. Jak zrobić wegańskie ciasto marchewkowe? Placek marchewkowy jest bardzo prosty do przygotowania! Wystarczy mokre składniki połączyć z suchymi. W tym przepisie mus jabłkowy pełni rolę jajek – zlepia wszystkie składniki. Sprawdź, jakie są inne zamienniki jajek w przepisach wegańskich. Ciasto marchewkowe wege dobrze jest podać z pysznym roślinnym kremem. Powyżej podpowiadamy przepis na twarożek z nerkowców o orzeźwiającym, cytrusowym posmaku. Wegańskie ciasto marchewkowe z jabłkami można też podać przełożone kremem orzechowo czekoladowym z przepisu na tort wegański czekoladowo-orzechowy lub „bitą śmietaną” z przepisu na wegański tort Czarny las.
Marchew jest pełna witaminy A i beta-karotenu, a także dobroczynnych przeciwutleniaczy. Marchewka na surowo jest niskokaloryczna i bezpieczna dla diabetyków. Im bardziej ugotowana tym bardziej wzrasta zarówno jej kaloryczność, jak i wartość indeksu glikemicznego. Dzięki swoim wartościom odżywczym marchew doskonale wpływa na nasze włosy skórę i paznokcie. Jest też bardzo smaczna. Wegańskie ciasto marchewkowe to czysta przyjemność!
Komentarze