Brownie z buraka

Brownie z buraka może na początku wydawać się dziwnym pomysłem, jednak gwarantujemy, że warto go spróbować. Jest puszyste, bardzo wilgotne i pysznie czekoladowe. Nie czuć w nim w ogóle smaku warzywa! Deser jest wegański, lekki i zdrowy, można jeść go bez wyrzutów sumienia – jest idealny na podwieczorek. Przedstawiamy sprawdzony przepis na mocno czekoladowe ciasto.

dodany przez: marlenas

brownie

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 199 głosów)


Brownie z buraka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Buraki: obieramy, kroimy w kostkę i blendujemy razem z bananem na gładką masę. Dodajemy do masy na brownie z buraka mokre składniki i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki. Następnie dokładnie je mieszamy z mokrymi składnikami.

  • 2.

    Czekolada: rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy ją do ciasta mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy orzechy, rodzynki i utarte w moździerzu listki rozmarynu.

  • 3.

    Pieczenie brownie: ciasto z buraka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. do suchego patyczka.

     

Porady

  • Przygotowując brownie z buraka fit warto sięgnąć po zdrowe zamienniki cukru: stewię, ksylitol, syrop klonowy lub erytrol.
  • W przypadku uczulenia na kakao polecamy zastosować karob. Dodatkowo jest on mniej kaloryczny, dlatego to dobry pomysł na odchudzenie ciasta. A oprócz tego ma dużo większą zawartość wapnia – w ten sposób uzupełnimy jego niedobór.
  • Czym ozdobić wegańskie brownie? Można przygotować polewę czekoladową, a z wierzchu posypać ciasto kawałkami orzechów i suszonych  czerwonych owoców, np. malin czy truskawek.
  • Do brownie z buraka sprawdzi się bezcukrowe mleko migdałowe lub kokosowe, odpowiednie będzie też sojowe i ryżowe. Możemy użyć gotowe lub zrobić je samodzielnie w domu, dzięki temu będziemy mieli pewność, że jest naprawdę zdrowe, bez żadnych zbędnych dodatków.
  • Z tego przepisu przygotujemy również bezglutenowe brownie z buraka. Wystarczy zastąpić pszenny dodatek mąką ryżową, kukurydzianą lub z soczewicy. W sklepach znajdziemy też gotowe mieszanki do wypieków.
  • Przed upieczeniem ciasta na wierzchu można ułożyć maliny lub wiśnie (świeże lub mrożone), lekko dociskając.

Notka redakcyjna

Brownie z buraka, z cukinii i innych warzyw

Brownie to amerykański deser, którego nazwa pochodzi od ciemnego, czekoladowego koloru. Przepis na nie jest bardzo prosty i łatwy. Jednak kto by pomyślał, że warzywa są świetną bazą do pieczenia ciast? Okazuje się, że wypiek na bazie z warzyw jest bardziej wilgotny i mniej kaloryczny, a do tego o wiele zdrowszy.

Brownie z buraka to tylko jeden z kilku sposobów na pyszny deser. Jeśli skupić się tylko na ciastach tego typu, to możemy podpowiedzieć od razu kilka różnych warzyw, z których można je upiec. Brownie z cukinii fit to ciasto bez grama mąki! Znajduje się w nim za to mączka migdałowa. Nie sposób nie wspomnieć tutaj również o cieszącym się dużą popularnością brownie z fasoli, brownie z batatów, czy… brownie z papryki! Jak się okazuje nie tylko ciasto z buraka jest dobrym pomysłem na zdrowy, czekoladowy deser.


Przepis na brownie z fasoli – bez pieczenia

To chyba najbardziej znany wariant tego ciasta z dodatkiem warzywnym, można je znaleźć w sklepach, piekarniach i wegetariańskich knajpkach. Bez problemu przygotujemy je również w domu. Ciasto bazuje na czerwonej fasoli, będą potrzebne 2 puszki, do tego 125 g musu jabłkowego, 200 g daktyli, 85 g kakao (lub karob), 40 g oleju kokosowego, łyżeczka soli i ekstraktu waniliowego, 250 g orzechów włoskich (jeśli mamy na nie uczulenie, odpowiednie będą też laskowe lub migdały), 100 g gorzkiej czekolady. Zwróćcie uwagę na to, że nie mamy tu nawet grama cukru – słodycz zastępują tu o niebo zdrowsze daktyle.


Brownie z fasoli przygotowuje się naprawdę prosto. Orzechy siekamy i odkładamy do wykorzystania później. Fasolę z puszki odcedzamy na sitku (można też stosować fasolę suchą, którą namaczamy przez całą noc, a następnie gotujemy do miękkości, pod koniec dodajemy sól) i blendujemy, dodajemy daktyle – rozdrabniamy mikserem, następnie dorzucamy mus jabłkowy, 3 łyżki oleju kokosowego, kakao, ekstrakt waniliowy i sól. Miksujemy, aż do połączenia składników. Na koniec wsypujemy, wcześniej przygotowane orzechy. Masę przekładamy do foremki lub pojemnika. Teraz czas na zrobienie polewy, wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z 1 łyżką oleju kokosowego. Po przestudzeniu, rozprowadzamy ją na brownie. Ciasto wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki, żeby składniki nieco stężały.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy