Brownie z buraka może na początku wydawać się dziwnym pomysłem, jednak gwarantujemy, że warto go spróbować. Jest puszyste, bardzo wilgotne i pysznie czekoladowe. Nie czuć w nim w ogóle smaku warzywa! Deser jest idealny na podwieczorek, to też świetny sposób na przemycenie warzyw dzieciom. Przedstawiamy sprawdzony przepis na mocno czekoladowe brownie z burakiem.
iStock
(średnia 4.43 z 199 głosów)
Przygotowanie: wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki (godzinę przed przygotowaniem brownie), powinny mieć temperaturę pokojową. Formę (najlepiej o wymiarach 18x28 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Buraki: dokładnie je myjemy z ziemi, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tyle, żeby tylko przykryła bulwy. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, przez ok. godzinę. Następnie odlewamy je i odstawiamy do przestudzenia. Potem obieramy je i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Suche składniki: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Czekoladę siekamy.
Masło: przekładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dosypujemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Mieszamy do połączenia składników i uzyskania gładkiego płynu. Zostawiamy do przestudzenia.
Piekarnik: rozgrzewamy go do temperatury 170 stopni C.
Ciasto na brownie: do miski wbijamy jajka, dosypujemy cukier. Mieszamy rózgą. Dolewamy masło z czekoladą, sos nie musi być całkowicie zimny. Mieszamy. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo dokładnie łączymy. Dokładamy buraczki i ostatni raz mieszamy.
Pieczenie: brownie z buraka przelewamy do foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Pieczemy do suchego patyczka, mogą być na nim widoczne kawałki upieczonego ciasta.
Podanie: przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Porady
- Do ciasta najlepsza będzie czekolada gorzka, o minimalnej 70-procentowej zawartości kakao.
- Przygotowując brownie z buraka fit warto sięgnąć po zdrowe zamienniki cukru: stewię, ksylitol, syrop klonowy lub erytrol.
- Czym ozdobić brownie? Można przygotować polewę czekoladową, a z wierzchu posypać ciasto kawałkami orzechów i suszonych czerwonych owoców, np. malin czy truskawek.
- Z tego przepisu przygotujemy również bezglutenowe brownie z buraka. Wystarczy zastąpić pszenny dodatek mąką ryżową, kukurydzianą lub z soczewicy. W sklepach znajdziemy też gotowe, certyfikowane mieszanki do wypieków.
- Przed upieczeniem ciasta na wierzchu można ułożyć maliny lub wiśnie (świeże lub mrożone), lekko je dociskając.
Brownie to amerykański deser, którego nazwa pochodzi od ciemnego, czekoladowego koloru. Przepis na nie jest bardzo prosty i łatwy. Jednak kto by pomyślał, że warzywa są świetną bazą do pieczenia ciast? Okazuje się, że wypiek na bazie z warzyw jest bardziej wilgotny i mniej kaloryczny, a do tego o wiele zdrowszy.
Brownie z buraka to tylko jeden z kilku sposobów na pyszny deser. Jeśli skupić się tylko na ciastach tego typu, to możemy podpowiedzieć od razu kilka różnych warzyw, z których można je upiec:
Brownie z buraka to bardzo wdzięczny przepis, który możemy modyfikować o różne dodatki. Niektóre składniki posiadają też dobre zamienniki, dzięki którym stworzymy wersję dietetyczną, bezglutenową, wegańską:
Oprócz zamienników możemy też dodawać do brownie z buraka inne składniki:
Komentarze