Wegańska babka drożdżowa bez jajek i mleka

Przepis na wegańską babkę drożdżową jest bardzo prosty. To ciasto doskonale sprawdzi się jako wielkanocne, ale także po prostu jako słodki i lekki deser.

babkibabka drożdżowa

Ocena:

(średnia 4.47 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki cukru pudru
    80 g wegańskiej margaryny
    1/2 szklanki mleka migdałowego
    1 szklanka puree z dyni lub batata

Okazje:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Drożdże mieszamy z letnim mlekiem

  • łyżeczką cukru i łyżką mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę roztapiamy
  • dodajemy do niej puree i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski
  • dodajemy cukier
  • mieszankę drożdżową oraz puree. Wyrabiamy ciasto
  • aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu
  • aż podwoi swoją objętość.

    Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy do natłuszczonych foremek na babki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 minut.

Porady

Zobacz też: Babka z jagodami bez jajek

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy