Wegańska babka drożdżowa bez jajek i mleka
Wegańska babka drożdżowa bez jajek i mleka - Przepis na Wegańska babka drożdżowa bez jajek i mlekaPrzepis na wegańską babkę drożdżową jest bardzo prosty. To ciasto doskonale sprawdzi się jako wielkanocne, ale także po prostu jako słodki i lekki deser.

babkibabka drożdżowa
(średnia 4.47 z 153 głosów)
Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
3/4 szklanki cukru pudru
80 g wegańskiej margaryny
1/2 szklanki mleka migdałowego
1 szklanka puree z dyni lub batata
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem
- łyżeczką cukru i łyżką mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę roztapiamy
- dodajemy do niej puree i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski
- dodajemy cukier
- mieszankę drożdżową oraz puree. Wyrabiamy ciasto
- aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu
-
aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy do natłuszczonych foremek na babki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 30 minut.
Porady
Zobacz też: Babka z jagodami bez jajek
Podobne przepisy

Przepisy na Wielkanoc - babka drożdżowa. Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 9 godzin Pieczenie: 50 minut Porcja: 475 kcal
Drożdżowa babka panettone

Ciasto bez mleka

Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczową
Babka drożdżowa

Poezja......!!!
babka drożdżowa parzona

Drożdżowa babka Wielkanocna
Babka drożdżowa

Tiramisu bez jajek

Babka, która zachwyca lekkością, puszystością ciasta i smakiem