Wegańska babka drożdżowa

Wegańska babka drożdżowa to idealny wypiek dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Można ją również podawać dzieciom oraz alergikom. Jest puszysta, delikatna i wilgotna. Choć najczęściej serwuje się ją na wielkanocnym stole, równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do codziennej kawy. Uwaga – znika w błyskawicznym tempie! 

dodany przez: marlenas

babka drożdżowa

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 153 głosów)

Wegańska babka drożdżowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Puree z batatów: Bataty obieramy i kroimy na małe kawałki. Układamy je równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie blendujemy je na gładką pastę i odkładamy do przestudzenia. 

  • 2.

    Ciasto na babkę: Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odkładamy je do wyrośnięcia na około 15 minut. Margarynę roztapiamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy do niej puree z batatów i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, puree oraz zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Po wyrobieniu powinno ono z łatwością odchodzić od ręki. Przykrywamy je czystą ścierką i odkładamy, aż do momentu, gdy podwoi swoją objętość.

  • 3.

    Wegańska babka drożdżowa: Ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy je do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C. Gotową babkę pieczemy przez 30 minut. Studzimy ją stopniowo i dekorujemy wedle uznania. 

Porady

  • Do przygotowania babki drożdżowej bez jajek można również użyć puree z dyni lub marchewki.
  • Wybierając margarynę do ciasta, należy się upewnić, że jest ona pozbawiona składników pochodzenia zwierzęcego. Można ją również zastąpić dodatkiem oleju np. kokosowego czy rzepakowego. 
  • Zamiast mleka migdałowego do przyrządzenia wegańskiej babki drożdżowej można użyć napoju sojowego lub owsianego.
  • Przechowywana w szczelnym pojemniku lub przykryta folią babka bez jajek i mleka zachowa świeżość przez około 3 dni. Po upieczeniu można ją również mrozić. W zamrażalniku może być trzymana przez okres nie dłuższy niż 2 miesiące. 
  • Wegańską babkę wielkanocną polecamy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.
  • Drożdże należy dodać do ciepłego, ale niegorącego napoju roślinnego. Jego optymalna temperatura wynosi 36 °C.
  • Jeśli nie posiadacie specjalnej foremki z kominem, możecie upiec babkę bez jajek w keksówce lub innej foremce. 
  • Babka drożdżowa bez mleka najlepiej wyrasta w pomieszczeniach o temperaturze zbliżonej do 25 °C.
  • Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Dodanie schłodzonych produktów może mieć negatywny wpływ na proces wyrastania babki.
  • Wegańską babkę można przygotować zarówno na bazie drożdży świeżych, jak i suszonych. Przyjmuje się, że 7 g drożdży instant odpowiada 25 g ich tradycyjnej wersji.

Notka redakcyjna

Babka wielkanocna bez jajek i mleka – przepisy

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, babki drożdżowe bez jajek i mleka smakują równie dobrze, jak ich klasyczne odpowiedniki. Puszystą i wilgotną konsystencję nadaje im się poprzez dodatek składników takich jak siemię lniane, skrobia ziemniaczana, tofu czy puree z batatów lub dyni.

Wegańską babkę można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Świetnie smakuje w wersji kakaowej, oblana gęstą polewą z gorzkiej czekolady i posypana prażonymi, posiekanymi pistacjami. Kolejną ciekawą propozycją jest dodanie do ciasta namoczonych w rumie rodzynek oraz ulubionych bakalii. Babkę można też upiec z dodatkiem kawy zbożowej. Wówczas polecamy serwować ją w towarzystwie szklanki ciepłego napoju roślinnego. 

Jedną z naszych ulubionych propozycji jest wegańska babka z dżemem. By ją przygotować, należy rozwałkować ciasto drożdżowe, posmarować je warstwą ulubionego dżemu owocowego. Szczególnie polecamy użycie domowego dżemu z czarnej porzeczki. Następnie należy podzielić ciasto na 2 lub 3 części i zwinąć w rulony. Wszystkie części masy splata się ze sobą w foremce na kształt warkocza, po czym odkłada się ciasto do wyrośnięcia i piecze podobnie, jak klasyczną babkę. 

Jak ozdobić babkę drożdżową wegańską? 

Pięknie ozdobiona babka to największa ozdoba wielkanocnego stołu.  W wersji wegańskiej można ją oblać gęstym lukrem cytrynowym, a następnie obsypać kandyzowaną skórką z owoców lub posiekanymi orzechami. Do lukru można też dodać odrobinę barwnika spożywczego. Na wielkanocnym stole szczególnie dobrze sprawdzą się jego jasne, pudrowe kolory.

Innym pomysłem na udekorowanie wegańskiej babki drożdżowej jest oblanie jej własnoręcznie przygotowaną polewą z gorzkiej czekolady. Dodatkowo wierzch ciasta można wówczas posypać kawałkami pistacji. Równie ciekawie smakuje roślinna polewa na bazie masła orzechowego. W najprostszej i najszybszej wersji babkę można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy