Banany - przepisy

1001 przepisów

Przepisy na dania z bananami 

Artykuły powiązane

Czerwone banany
13.08.2020

Czerwone banany kuszą kolorem i smakiem

Czerwone banany coraz częściej pojawiają się w polskich sklepach. Zazwyczaj są mniejsze, a po dojrzeniu słodsze od popularnej żółtej odmiany tych owoców. Warto spróbować zastąpić nimi banany żółte, bo mogą być jedzone zarówno jako przekąska, jak i dodatek do innych potraw. Co jeszcze warto wiedzieć na ich temat? W cyklu "Smak" bierzemy pod lupę czerwone banany.

jak-grillowac-owoce
02.08.2020

Jak grillować owoce? Banany z grilla i inne pyszności na lato!

Jak grillować owoce? Grill najczęściej kojarzy nam się z mięsem, ewentualnie z warzywami. Ale owoce z grilla? Tak! Banany, morele, arbuz, a nawet truskawki wspaniale smakują właśnie zgrillowane. Dodajemy je do sałatek, ale nie tylko. W cyklu Przyjemności na weekend podpowiadamy, jak grillować owoce!

Najciekawsze zamienniki mięsa
17.07.2020

Najciekawsze zamienniki mięsa w waszej kuchni. Oto 3 roślinne nowości

Wiele sondaży wskazuje, że po czasie izolacji i w czasie pandemii coraz więcej osób deklaruje chęć ograniczenia mięsa i przejście na dietę uwzględniającą więcej roślin. Nawet immunolodzy z Polskiej Akademii Nauk zalecają przejście na dietę roślinną. Jednak kuchnia wegańska od kilku lat stawała się coraz bardziej widoczna. W trosce o środowisko naturalne coraz więcej osób rezygnowało z mięsa i z produktów odzwierzęcych. Szefowie kuchni coraz śmielej eksperymentują z nowymi produktami, które zachwycają smakiem. Oto trzy wegańskie nowości, które mają szansę zdobyć wasze podniebienia.

przechowywanie żywności w lodówce
04.05.2020

Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.