Wegański i bezglutenowy sernik jaglany

Przepis na wegański i bezglutenowy sernik z kaszy jaglanej jest bardzo prosty. To pyszne, słodkie ciasto jest bardzo zdrowe - idealnie nadaje się na deser lub przekąskę.

Ciasta

Ocena:

(średnia 4.33 z 215 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
    3 szklanki mleka roślinnego
    ½ szklanki brązowego cukru
    150 g orzechów ziemnych lub nerkowca
    1 puszka mleka kokosowego (sama gęsta część)
    sok z 1 cytryny
    otarta skórka z cytryny
    rodzynki
    aromat śmietankowy

Kroki wykonania:

  • Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i przelewamy ją wrzątkiem. Mleko doprowadzamy do wrzenia

  • a następnie dodajemy kaszę jaglaną
  • zmniejszamy gaz i pod przykryciem gotujemy
  • aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie całe mleko. Odstawiamy na bok i studzimy. Lekko przestudzoną kaszę mieszamy z cukrem
  • gęstą częścią mleka kokosowego
  • sokiem z cytryny i dodajemy kilka kropel aromatu śmietankowego. Blendujemy wszystko na gładką masę blenderem ręcznym lub kielichowym. Kasza nie może być gorąca
  • by nie stępić ostrzy
  • ale nie może też być zbyt zimna. Orzechy mielimy w młynku elektrycznym. Masę z kaszy mieszamy z orzechami i rodzynkami oraz skórką z cytryny. Masa powinna być gęsta
  • podobna do tej z tradycyjnego sernika. Jeśli jest zbyt rzadka można dodać więcej orzechów lub 1 budyń śmietankowy w proszku. Formę do pieczenia wykładamy papierem
  • wylewamy masę i pieczemy ok. godzinę w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ciasto najlepiej zostawić do ostygnięcia na noc. Ciasto możemy udekorować masą krówkową lub polewą czekoladową i orzechami.

    Przepis autorstwa redakcyjnego diet coacha - Mireli Batog.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy