Wegański i bezglutenowy sernik jaglany

Przepis na bezglutenowy i wegański sernik z kaszy jaglanej jest bardzo prosty. To pyszne, słodkie ciasto jest bardzo zdrowe - idealnie nadaje się na deser lub przekąskę. Sernik jaglany bazuje na masie z kaszy jaglanej, która zastępuje tradycyjny twaróg. Sprawdź przepis na wegański sernik jaglany i zaskocz swoich gości.

dodany przez: marlenas

Ciasta serniki Desery

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.3 z 221 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kasza jaglana 1.

    Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i przelewamy ją wrzątkiem. Mleko doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy kaszę jaglaną, zmniejszamy gaz i pod przykryciem. Gotujemy, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie całe mleko. Odstawiamy na bok i studzimy. Lekko przestudzoną kaszę mieszamy z cukrem, gęstą częścią mleka kokosowego, sokiem z cytryny i dodajemy kilka kropel aromatu śmietankowego. Blendujemy wszystko na gładką masę blenderem ręcznym lub kielichowym. Masa na sernik jaglany nie może być gorąca, by nie stępić ostrzy, ale nie może też być zbyt zimna. Orzechy mielimy w młynku elektrycznym.

  • Orzeszki ziemne 2.

    Masę na sernik z kaszy jaglanej mieszamy z orzechami i rodzynkami oraz skórką z cytryny. Masa powinna być gęsta, podobna do tej z tradycyjnego sernika. Jeśli jest zbyt rzadka można dodać więcej orzechów lub 1 budyń śmietankowy w proszku. Formę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy masę i pieczemy ok. godzinę w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Sernik jaglany pieczony najlepiej zostawić do ostygnięcia na noc. 

Porady

  • Do przygotowania bezglutenowego, wegańskiego sernika potrzebna jest sucha kasza jaglana, którą należy przepłukać na sicie.
  • Zamiast orzechów ziemnych w przepisie na jagielnik można użyć orzechów nerkowca.
  • Aby przygotować sernik z kaszy jaglanej lepiej wybrać gęste mleko kokosowe lub wziąć jego gęstszą część.
  • Sernik jaglany będzie miał mocny, cytrynowy aromat, jeśli wykorzystamy sok wyciśnięty z całej cytryny. Skórkę cytryny polecamy zetrzeć i dodać do ciasta jaglanego razem z orzechami i rodzynkami.
  • Dla intensywnego zapachu i większej apetyczności rekomendujemy dodać kilka kropli aromatu śmietankowego.
     

Notka redakcyjna

Sernik jaglany

Sernik z kaszy jaglanej jest świetną propozycją deseru dla wegan i wegetarian. Nadaje się on też dla osób stosujących dietę bezglutenową. Sernik jaglany to również świetna przekąska dla dzieci, szczególnie, gdy jego wierzch został przyozdobiony słodką polewą. Jagielnik jest więc doskonałą alternatywą sztucznych słodyczy ze sklepu i ciast bazujących na mące i maśle. Sernik jaglany to przykład przepisu na ciasto wegańskie. Są one zwykle zdrowsze od swoich pierwowzorów i często zaskakują pomysłowością. Do przygotowania np. brownie z fasoli, tarty z kremem cytrynowym, czy babki drożdżowej nie użyto ani jednego jajka, ani kropli mleka. Warto dowiedzieć się, jak można gotować wegańsko, smacznie i zdrowo.

Prosty sernik jaglany - składniki

Prosty sernik jaglany składa się z kaszy jaglanej, mleka roślinnego, orzechów nerkowca lub ziemnych i oczywiście cukru. Wyciskany sok z cytryny i ekstrakt wanilii sprawiają, że wegański sernik jaglany ma idealnie lekki i świeży smak. Należy pamiętać o tym, żeby nie przesadzić z aromatem do ciast –dosłownie kilka kropel wystarczy, żeby zapach był wyczuwalny. Kasza użyta w przepisie na ciasto nie powinna odstraszać. Zmiksowana z innymi składnikami jest wręcz niewyczuwalna. Sernik jaglany pieczony smakuje słodyczą cukru, mleczka kokosowego i rodzynek. 

Jak udekorować sernik z kaszy jaglanej?

Sernik jaglany można bardzo ładnie udekorować za pomocą owoców: borówek, truskawek, wiśni, winogron, porzeczki, granatu. Można również pokroić banany lub jabłka na równe kawałki i wyłożyć na krawędziach ciasta. Dekorując sernik jaglany, polecamy stosować bakalie: morele, rodzynki, wiórki kokosowe lub płatki migdałów. Sernik wegański z kaszy jaglanej ładnie będzie się prezentować z rozmaitymi orzechami ułożonymi na wierzchu: migdałami, orzechami nerkowca, greckimi, ziemnymi. Najlepiej wybrać rodzaj, który na co dzień smakuje najbardziej.

Sernik z kaszą jaglaną będzie wyglądał elegancko przyozdobiony czekoladą. Można użyć gotowych płatków lub wiórków czekoladowych, pokroić tabliczkę na kawałki lub zetrzeć na tarce. Ciasto będzie jeszcze słodsze, jeśli polejemy je z wierzchu polewą czekoladową lub polewą z masy krówkowej. Takie rozwiązanie zadowoli każdego łasucha!

Sprawdź również, jak dekorować torty.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy