Wegański i bezglutenowy sernik jaglany

Przepis na wegański i bezglutenowy sernik z kaszy jaglanej jest bardzo prosty. To pyszne, słodkie ciasto jest bardzo zdrowe - idealnie nadaje się na deser lub przekąskę.

Dodany przez:

Wege przepisy

Ocena:

(średnia 3.38 z 16 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
    3 szklanki mleka roślinnego
    ½ szklanki brązowego cukru
    150 g orzechów ziemnych lub nerkowca
    1 puszka mleka kokosowego (sama gęsta część)
    sok z 1 cytryny
    otarta skórka z cytryny
    rodzynki
    aromat śmietankowy

Przygotowanie

  1. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i przelewamy ją wrzątkiem. Mleko doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy kaszę jaglaną, zmniejszamy gaz i pod przykryciem gotujemy, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie całe mleko. Odstawiamy na bok i studzimy. Lekko przestudzoną kaszę mieszamy z cukrem, gęstą częścią mleka kokosowego, sokiem z cytryny i dodajemy kilka kropel aromatu śmietankowego. Blendujemy wszystko na gładką masę blenderem ręcznym lub kielichowym. Kasza nie może być gorąca, by nie stępić ostrzy, ale nie może też być zbyt zimna. Orzechy mielimy w młynku elektrycznym. Masę z kaszy mieszamy z orzechami i rodzynkami oraz skórką z cytryny. Masa powinna być gęsta, podobna do tej z tradycyjnego sernika. Jeśli jest zbyt rzadka można dodać więcej orzechów lub 1 budyń śmietankowy w proszku. Formę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy masę i pieczemy ok. godzinę w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ciasto najlepiej zostawić do ostygnięcia na noc. Ciasto możemy udekorować masą krówkową lub polewą czekoladową i orzechami.

    Przepis autorstwa redakcyjnego diet coacha - Mireli Batog.

wege
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy