Wegański i bezglutenowy sernik jaglany

Przepis na wegański i bezglutenowy sernik z kaszy jaglanej jest bardzo prosty. To pyszne, słodkie ciasto jest bardzo zdrowe - idealnie nadaje się na deser lub przekąskę. Sprawdź przepis na wegański sernik jaglany.

CiastasernikiDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.32 z 219 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i przelewamy ją wrzątkiem. Mleko doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy kaszę jaglaną, zmniejszamy gaz i pod przykryciem gotujemy, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie całe mleko. Odstawiamy na bok i studzimy. Lekko przestudzoną kaszę mieszamy z cukrem, gęstą częścią mleka kokosowego, sokiem z cytryny i dodajemy kilka kropel aromatu śmietankowego. Blendujemy wszystko na gładką masę blenderem ręcznym lub kielichowym. Kasza nie może być gorąca, by nie stępić ostrzy, ale nie może też być zbyt zimna. Orzechy mielimy w młynku elektrycznym.
  • 2.Masę z kaszy mieszamy z orzechami i rodzynkami oraz skórką z cytryny. Masa powinna być gęsta, podobna do tej z tradycyjnego sernika. Jeśli jest zbyt rzadka można dodać więcej orzechów lub 1 budyń śmietankowy w proszku. Formę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy masę i pieczemy ok. godzinę w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ciasto najlepiej zostawić do ostygnięcia na noc. Ciasto możemy udekorować masą krówkową lub polewą czekoladową i orzechami.

Porady

Wskazówki dotyczące przepisu:

  1. Dla przygotowania wegańskiego bezglutenowego sernika należy wziąć suchą kaszę jaglaną i przepłukać na sicie.
  2. Zamiast orzechów ziemnych można użyć orzechów nerkowca, które również dobrze się sprawdzą.
  3. Dla przygotowania sernika jaglanego lepiej wybrać gęste mleko kokosowe lub wziąć jego gęstszą część.
  4. Dla mocnego aromatu cytrynowego będzie potrzebny wyciśnięty sok z całej cytryny. Skórkę cytryny polecamy zetrzeć i dodać do ciasta jaglanego razem z orzechami i rodzynkami.
  5. Dla intensywnego zapachu i większej apetyczności rekomendujemy dodać kilka kropli aromatu śmietankowego.

Notka redakcyjna

Sernik jaglany

Sernik z kaszy jaglanej jest świetną propozycją deseru dla weganów i wegetarianów. Idealnie pasuje również dla osób, stosujących dietę bezglutenową. Dzieci chętnie jedzą taki sernik jaglany, w związku z czym jest doskonałą alternatywą sztucznych słodyczy ze sklepu i ciast na podstawie mąki i masła.

 

Prosty sernik jaglany - składniki

Prosty sernik jaglany składa się z kaszy jaglanej, mleka roślinnego, orzechów nerkowca lub ziemnych i oczywiście cukru. Doskonale uzupełnia smak i aromat serniku jaglanego wyciskany sok z cytryny i ekstrakt wanilii. Należy pamiętać o tym, żeby nie przesadzić z aromatem do ciast – wystarczy dosłownie kilka kropel, żeby zapach był wyczuwalny.

Użycie kaszy jaglanej w wegańskim serniku absolutnie nie powinno odstraszyć. Podczas gotowania ona miksuje się z innymi składnikami, co powoduje, że staje się niewyczuwalna.

 

Jak udekorować sernik z kaszy jaglanej?

Sernik jaglany można bardzo ładnie udekorować za pomocą owoców:borówek, truskawek, wiśni, winogron, porzeczki, granatu. Można pokroić banan lub jabłka na równe kawałki i wyłożyć na krawędziach ciasta.

Dekorując sernik jaglany, polecamy stosować bakalie: morele, rodzynki, wiórki kokosowe lub płatki migdałów oraz rozmaite orzechy. Migdały, nerkowca, greckie, ziemne – wybierz rodzaj, który zasmakuje Ci najbardziej.

Czekolada świetnie się sprawdza jako element dekoracji ciasta jaglanego. Można użyć gotowych płatków lub wiórków czekoladowych, pokroić tabliczkę na kawałki lub zetrzeć na tarce.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy