Wegański tort Czarny Las

Wegański tort Czarny Las to mocno czekoladowe ciasto, z dodatkiem wiśni oraz bitej śmietanki. Jeśli jednak preferujecie bardziej słodkie smaki lub przyrządzacie ciasto z myślą o dzieciach, dobrym pomysłem będzie użycie czereśni zamiast wiśni. Przepis na wegańskie tort Czarny Las autorstwa Natalii Krupskiej pochodzi z książki "Vege słodkie na co dzień i na święta".

torty

Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Trudny
Ocena:

(średnia 4.47 z 163 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Buraki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do miękkości. Zajmie to około 15 minut.
    Odsączamy je z wody i wrzucamy do wysokiego naczynia. Blendujemy na gładki mus.
    W osobnych miskach mieszamy mokre oraz suche składniki na biszkopt. Następnie partiami łączymy je, aby otrzymać gęste ciasto.
    Gotową mieszankę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy ciasto w 180°C przez 70 minut.
    Gęstą część mleczka kokosowego przekładamy do wysokiego naczynia. Ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Pod koniec dodajemy zagęstnik oraz cukier puder.
    Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na pół. Przekładamy je warstwą dżemu, na nim układamy wydrylowane wiśnie lub czereśnie, posypujemy je czekoladą i przykrywamy całość bitą śmietanką, na wierzch nakładamy drugi blat biszkoptu i dekorujemy go resztą bitej śmietanki, czekoladą oraz czereśniami.

Porady

  • do biszkoptu potrzebne będzie 1/4 szklanki zaparzonej czarnej herbaty
  • na bitą śmietaną potrzebne będą 2 puszki schłodzonego mleczka kokosowego (wykorzystujemy stałą, tłustą część). Aby bita śmietana była mocniejsza, dodajemy 1 opakowanie zagęstnika do śmietany

  • do przełożenia najlepszy będzie dżem wiśniowy, a do dekoracji wiśnie (dla dorosłych) lub czereśnie (idealne na kinderbal)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy