Wegańskie i bezglutenowe ciasto dyniowe

Ocena:

4.21 (203)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto dyniowe bezglutenowe to pyszny deser, dla osób, które nie mogą lub nie chcą spożywać glutenu. Jest ono proste w przygotowaniu, a smakiem nie odbiega od swojego pierwowzoru. Najlepiej przygotować je w sezonie jesiennym, kiedy to sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnego rodzaju dyń. Do wypieków najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa, która ma słodki, lekko orzechowy, smak. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na ciasto z dyni bez zawartości glutenu!

Składniki:

  • dynia  400 g

  • orzechy  200 g

  • mleko kokosowe  100 ml

  • suszone morele  1 szklanka

  • cytryna  1 szt.

  • cynamon  1 łyżeczka

  • soda oczyszczona  5 g

  • wanilia  3 g

Wegańskie i bezglutenowe ciasto dyniowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Blendowanie: surową dynię razem ze skórką blendujemy na gładki mus z dodatkiem 1/3 porcji mleka kokosowego. Następnie blendujemy orzechy nerkowca, a później morele – do nich także dodajemy po 1/3 porcji mleka kokosowego, aby ułatwić rozdrabnianie.

  • Krok 2:

    Ciasto: Powstałe masy – dyniowa, orzechową i morelową łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie dokładnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Pieczenie: masę na ciasto dyniowe przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Przestudzone dekorujemy cukrem pudrem.

Porady

  • Do ciasta z dyni możemy dodać odrobinę (ok. 20 g – łyżkę) mąki bezglutenowej. Świetnie sprawdzi się jej uniwersalna odmiana, ale z powodzeniem możemy wykorzystać również mąkę kokosową, ryżową czy jaglaną. 
  • Suszone morele w wypieku możemy zmienić np. na daktyle, śliwki, żurawinę czy też brzoskwinie – jeśli nie przepadamy za suszonymi owocami, to w ogóle z nich zrezygnujmy. 
  • Wierzch ciasta dyniowego możemy posypać cukrem pudrem (jak w przepisie), polać domowym lukrem czy też białą czekoladą. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Najlepsza dynia do deserów


Podstawą każdego udanego deseru na bazie królowej jesieni, czyli dyni jest wybór jej odpowiedniego rodzaju. Najbardziej uniwersalna, a zarazem najłatwiej dostępna będzie dynia piżmowa i dynia hokkaido. Pierwsza z nich charakteryzuje się słodkawym smakiem i wyraźnie wyczuwalnym akcentem orzechowym, natomiast druga – ma niezwykle delikatny i lekko maślany miąższ, niektórym jej smak kojarzy się z jadalnymi kasztanami. Chcąc przygotować naprawdę idealne wegańskie ciasto dyniowe najlepiej sięgnąć po dynię muscat, która nie bez powodu nazywana jest również dynią deserową. Tak naprawdę jest ona jedną z odmian dyni piżmowej. Jest ona delikatna, słodkawa, z wyraźnie wyczuwalnymi aromatami melona. Co ciekawe, można spożywać ją bez obróbki termicznej (na surowo). Dynia ta cechuje się również włóknistą strukturą, dlatego też świetnie sprawdzi się w wypiekach, a także w daniach wytrawnych.

Zobacz też: muffinki dyniowe

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne