Wegańskie i bezglutenowe ciasto dyniowe

Wegańskie i bezglutenowe ciasto dyniowe to doskonały przepis na zdrowe łakocie. Słodkie i wilgotne posmakuje wszystkim wielbicielom dyniowych wypieków.

Ciasta

Ocena:

(średnia 4.29 z 180 głosów)

Składniki:

  • 2 szkl. musu z dyni Hokkaido
    1 szkl. zmielonych orzechów (nerkowca lub ziemnych niesolonych)
    100-150 ml mleka kokosowego
    1 szkl. zblendowanych suszonych moreli
    sok z 1/2 cytryny
    skórka z 1/2 cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki mielonej wanilii
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

Kroki wykonania:

  • Surową dynię razem ze skórką blendujemy na gładki mus z dodatkiem 1/3 porcji mleka kokosowego. Następnie blendujemy orzechy

  • a później morele – do nich także dodajemy po 1/3 porcji mleka kokosowego
  • aby ułatwić rozdrabnianie. Powstałe masy – dyniową
  • orzechową i morelową łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie
  • dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. godzinę w temp. 180 stopni.

Porady

Zobacz też: muffinki dyniowe

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy