Bób - przepisy i właściwości
104 przepisów

Bób to warzywo strączkowe z rodziny bobowatych. Było uprawiane już w Starożytnym Egipcie ponad 200 lat przed naszą erą. Przez wieki uważano je za „pokarm umarłych”. Wzmianki na temat bobu znalazły się kilkukrotnie w Biblii – dzięki jej lekturze można się dowiedzieć, że mąka z bobu stanowiła jeden ze składników chleba. Bób jest uprawiany w wielu krajach świata, w tym w Polsce – sezon na jego zbiory zaczyna się w maju, a kończy w lipcu. Jakie ma zatem bób wartości odżywcze? Jak go gotować, aby był smaczny i nie powodował dolegliwości gastrycznych? Zebraliśmy te i inne odpowiedzi na nurtujące pytania.
Bób - przepisy

Spaghetti à la carbonara z bobem i łososiem to sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Łosoś i bób są znakomitym źródłem białka. Wypróbuj spaghetti à la carbonara z bobem i łososiem.
Spaghetti à la carbonara z bobem i łososiem

Pyszny, prosty i sezonowy zielony gulasz. Do środka trafia agrest - owoc lata.
Zielony gulasz z agrestem

Buddha bowl w 30 minut to szybkie i łatwe danie będące zestawem gotowanych, pieczonych i surowych warzyw i roślin strączkowych. Idealne do zabrania w lunchowym pudełku.
Buddha bowl w 30 minut

Prosty przepis na pyszny i pełnowartościowy obiad. Pesto z bobu można wykorzystać nie tylko do makaronu, ale także do kanapek i świeżych warzyw.
Makaron z pesto z bobu i bazylią

Młode strączki to doskonała propozycja na sałatkę we włoskim stylu. Groszek, bób, ciecierzyca - takie trio razem z parmezanem będzie smakować doskonale.
Włoska sałatka z bobu, groszku i ciecierzycy

Sałatka z bobem, ciecierzycą, boczkiem i papryką to kolorowy pomysł na letni obiad. Dzięki bobu i ciecierzycy sałatka staje się pożywnym i szybkim daniem.
Sałatka z bobem, ciecierzycą, boczkiem i papryką

Wegańska pasta z bobu to sezonowa alternatywa dla hummusu. Zielona pasta pełna białka i witamin to pyszny i prosty dodatek do pieczywa. Dodatkowo pasta z bobu ma piękny zielony kolor, który będzie atrakcyjny dla dzieci.
Pasta z bobu do chleba

Sałatka z bobem, kaszą pęczak, groszkiem i ogórkiem małosolnym to przepis na pożywny obiad dla całej rodziny. Koperek aromatyzuje danie i uzupełnia smakiem resztę składników.
Sałatka z bobem, kaszą pęczak, groszkiem i ogórkiem małosolnym

Antrykot jagnięcy w towarzystwie zielonych warzyw to sycylijski sposób na mięsny obiad.
Antrykot po sycylijsku

Szakszuka to najlepszy pomysł na długo sycące śniadanie dla rosnących i aktywnych. W wersji wiosennej szakszuka. oprócz jajek zawiera sporo zielonych warzyw. To łatwy, szybki przepis bez mięsa.
Szakszuka wiosenna

Orientalna kasza owsiana z bobem to gratka dla smakoszy azjatyckich smaków. Ostrości daniu nadaje świeżo starty imbir oraz czosnek. Intensywnie słony smak to zasługa sosu sojowego. Używanie mrożonego bobu sprawia, że danie staje się całoroczną przekąską. Orientalna kasza owsiana z bobem sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa.
Orientalna kasza owsiana z bobem

Linguine z pomidorami i mozzarellą

Miętowe purée z bobu i groszku i antrykot z brukselką

Makaron świderki z warzywami to sycące danie na upalne dni. Karczoch i szparagi sprawi, że obiad nabierze niepowtarzalnego smaku i aromatu.
Makaron świderki z warzywami

Tosty z bobem i twarożkiem to pomysł na sezonowe, zdrowe śniadanie. Bób i kremowy twarożek tworzą zgrany duet. Spróbuj urozmaicić sobie śniadanie kanapkami na ciepło.
Tosty z bobem i twarożkiem

Prosta i pyszna zupa krem z bobu. Tylko kilka składników wystarczy, żeby podać lekką zupę. Aby danie było bardziej sycące, polecamy dodać pokrojone kotlety z bobu i ziemniaków.
Zupa krem z bobu

Pierogi z bobem

Risotto z zielonymi dodatkami i kurczakiem. Groszek zielony, szparagi, bób i rukola podkręcą smak ryżu i mięsa. Przepis na obiad zdecydowanie dla fanów sezonowych szparagów i bobu.
Risotto z groszkiem, szparagami, bobem, rukolą i kurczakiem
Inne z kolekcji: Warzywa
- bakłażan
- biała rzodkiew
- brokuły
- brukiew
- brukselka
- buraki
- cebula
- chrzan
- ciecierzyca
- cukinia
- cykoria
- dynia
- fasola
- fenkuł (koper włoski)
- groszek
- jarmuż
- kabaczek
- kalafior
- kalarepa
- kapary
- kapusta
- karczochy
- kiełki
- kolendra
- koperek
- kukurydza
- marchewka
- mrożone warzywa
- ogórek
- oliwki
- papryka
- pasternak
- patison
- pietruszka
- pomidor
- por
- rabarbar
- roszponka
- rukola
- rzepa
- rzodkiewka
- sałata
- seler
- soczewica
- soja
- szczaw
- szczypiorek
- szparagi
- szpinak
- włoszczyzna
- ziemniaki
- koper
- skorzonera
Bób - wartości odżywcze
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest warzywem o cennych właściwościach. Stanowi doskonałe źródło białka, pozwalając dostarczyć do organizmu wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych. Dlatego może być spożywany jako zamiennik mięsa na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Wartości odżywcze bobu wiążą się również z wysoką zawartością wielu minerałów, takich jak magnez, żelazo, fosfor, mangan, miedź czy potas. Roślina ta jest zarazem cennym źródłem błonnika, który reguluje trawienie i na długo zapewnia uczucie sytości.
Bób to warzywo bogate w niezbędne dla zachowania zdrowia witaminy. Jest polecany kobietom w ciąży, za sprawą dużej zawartości kwasu foliowego (witaminy B9). Pozwala zarazem dostarczyć do organizmu innych witamin z grupy B, takich jak B1, B2, i B3. Warto również włączyć bób na stałe do swojej diety ze względu na witaminę C, E oraz K.
Bób jest niskokaloryczną rośliną, dlatego nie tuczy. Mogą go więc spożywać bez obaw osoby będące na dietach odchudzających. Posiada jednak wysoki indeks glikemiczny (65), w związku z tym z rozwagą powinny po niego sięgać osoby z cukrzycą. W bobie znajduje się ponadto stosunkowo dużo jak na warzywo kwasów tłuszczowych omega-3.
Jak gotować bób?
Sporo osób zadaje sobie pytanie, czy jeść bób ze skórką czy bez. Zależy to od tego, czy chcemy wykorzystać młode czy stare strączki. Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby jeść młody bób na surowo. Najlepiej razem ze skórką, ponieważ znajduje się w niej najwięcej witamin.
Starsze warzywo należy gotować w wodzie lub na parze, aby było jadalne. Jak zrobić bób, aby wyszedł miękki, lekkostrawny i lekko chrupiący? Należy moczyć go przez kilka godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem szczypty soli. Najlepiej gotować bób na średnim ogniu przez około kwadrans – do momentu aż będzie miękki. Wody powinno być w garnku 2 razy więcej niż bobu. Aby roślina ta nie była zbyt ciężkostrawna, warto dodać takie przyprawy jak koper włoski czy kmin. W międzyczasie należy zbierać tworzącą się pianę.
Przepisy z bobem
Przedstawiamy kilka inspiracji na smakowite potrawy z bobem. Są to proste i szybkie w przygotowaniu dania, które sprawdzą się na różne okazje. Sałatka z bobem, kaszą pęczak, groszkiem i ogórkiem małosolnym to pożywny posiłek, idealny na obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się również świetnie poza domem – np. jako przekąska podczas pikniku. Sałatka jest wyjątkowo aromatyczna, co stanowi zwłaszcza zasługę koperku.
Miłośnikom orientalnej kuchni azjatyckiej zapewne przypadnie do gustu przepis na orientalną kaszę owsianą z bobem. Jest to danie o ostrym smaku, który zawdzięcza dodaniu czosnku oraz startego imbiru. Egzotyczny wymiar nadaje również tej potrawie dodatek sezamu.
Innym daniem może być miętowe purée z bobu i groszku i antrykot z brukselką. Bób w formie purée doskonale komponuje się z soczystym mięsem wołowym. Dla ozdobienia i dodania aromatu potrawie, dodaje się do niej listki orzeźwiającej mięty. Posiłek ten świetnie sprawdzi się zwłaszcza podczas upalnego lata. Można podać go jako wykwintny obiad niedzielny lub świąteczny.
Miłośnicy śródziemnomorskiej kuchni powinni polubić przepis na spaghetti z dodatkiem bobu i łososia. Jest to danie wyjątkowo pożywne i wykwintne, dlatego nadaje się na wyjątkowe okazje, takie jak np. wesele, jubileusz ślubu, święta czy urodziny.
Bób można również wykorzystać na śniadanie i kolację, kiedy zrobimy z niego pyszną, maślaną pastę. Tosty z bobem świetnie smakują z dodatkiem twarożku, szczypiorku, rzodkiewki i natki pietruszki.
Z czym jeść bób?
Bób świetnie komponuje się z różnymi produktami, zarówno mięsnymi, jak i jarskimi. Można podawać go m.in. z ziemniakami, sałatami, ziołami, grzankami, pieczywem, a także dodawać do zup. Świetnie smakuje z czosnkiem, roztopionym masłem i bułką tartą. Warto zrobić z niego hummus, do czego będzie potrzebny sok z cytryny i tahini.
Artykuły powiązane
Izolacja ze smakiem - czyli najlepsze pomysły na gotowanie w domu według Magdy Gessler
Panująca epidemia uziemiła nas w domach i sprawiła, że nasz dotychczasowy plan dnia uległ zmianie. Jednak czas izolacji to też dobry moment na eksperymentowanie w kuchni. W rozmowie z Sandrą Hajduk z gala.pl Magda Gessler zdradziła swoje pomysły na najlepsze danie do przygotowania w domu. Przekonajcie się również, które produkty, według restauratorki, powinny znaleźć się wśród naszych domowych zapasów.
Galette des rois – historia ciasta na Trzech Króli
Noworoczne ciasto z niespodzianką, czyli galette des rois (dosłownie „ciasto trzech króli”) na stołach Francuzów serwowane jest od XIV wieku. To królewskie ciasto na trzech króli współcześnie ma wiele odmian, choć klasyczny przepis jest połączeniem delikatnego ciasta francuskiego z masą migdałową. W cyklu "Przy wspólnym stole" przybliżamy historię galette de rois i przepis na ten deser.
Wegetariańskie źródła białka
W diecie wegetariańskiej największym wyzwaniem jest zbilansowanie jadłospisu i dostarczenie sobie odpowiedniej ilości białka. To wcale nie takie trudne!
Zachowaj smak lata na cały rok - jak mrozić owoce i warzywa
Jak mrozić owoce i warzywa? To pytanie zadajemy sobie, kiedy sklepowe lady latem uginają się pod ciężarem świeżych owoców i warzyw. Dookoła mnożą się stragany i bazarki, pełne kolorowych darów lata. Korzystajmy z tych dobrodziejstw na bieżąco, ale nie tylko! Jak zachować smak lata na cały rok? Do zimy jeszcze daleko, ale to właśnie teraz, kiedy mamy dostęp do świeżych nowalijek, powinniśmy pomyśleć o zaopatrzeniu swoich zamrażarek.
Bób - najlepsze przepisy. Na surowo czy gotowany?
W dzieciństwie wcinaliśmy gotowany bób jako przekąskę. Dziś polecamy bardziej odważne podejście – dodajemy go do dań. Sałatka, zupa, a może pasta do kanapek?
Dieta zgodna z grupą krwi
Parę lat temu bestsellerem okazała się książka „Jedz zgodnie z grupą krwi” Petera D’Adamo. Ekscytująca wizja, że możemy schudnąć, jedząc to, co dyktuje nasza grupa krwi, podbiła serca osób chcących się zdrowo odżywiać. Dieta zgodna z grupą krwi podaje najlepszych sposób odżywiania dla każdej grupy krwi przekazany w genach przez prapraprzodków. Jednak trzeba pamiętać, że badania naukowe nie potwierdziły tej teorii. Z tego powodu tekst artykułu należy traktować, jako ciekawą informację, jednak nie dostosowywać jej wskazań do codziennej diety, jeśli czujemy, że one nam nie służą.
Ze spiżarni babci po restauracje wegetariańskie. Strączki podbijają świat
10 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych. Soczewica, ciecierzyca, bób lub biała fasola to tylko niektóre ze znanych strączków. Babcie doceniały ich smak, wartości odżywcze, niski koszt i ogólnodostępność produktów. Podobne zalety obecnie dostrzegają weganie i wegetarianie ochoczo serwując je w wegańskich restauracjach. Podpowiadamy, jak przygotować rośliny strączkowe.
Kotlety z bobu - szybki i pyszny sposób na bób
Kotlety z bobu to nie pomyłka! Bób w sezonie to produkt pożądany. Nic dziwnego, bo podany z masełkiem i koperkiem smakuje doskonale. W ramach kulinarnych eksperymentów warto wykorzystać bób do zrobienia dania obiadowego. Kotlety z bobu są sycące i łatwe go przygotowania.
"Strączki" dla smakoszy [RECENZJA]
Niezwykle praktyczna książka. Maria Banach, znana też jako autorka bloga Gruszka z fartuszka poukładała w jednej książce wszystko, co niezbędne, aby cieszyć się daniami z warzyw strączkowych.
Gotowana kukurydza - najlepsza z solą i masłem. Jak to zrobić?
Gdy kończy się sezon na bób, jego rolę letniej przekąski przejmuje kukurydza gotowana. Słodka i chrupiąca - pyszna! Serwujemy najprościej - posoloną i natartą pasłem. Pamiętaj, aby jej nie solić podczas gotowania, bo stanie się twarda!
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »