Makaron z bobem to pyszne sezonowe danie, które oczaruje każdego! Połączenie boczku, bobu i aromatycznego sera to idealnie wyważona kompozycja smaków i aromatów. Taka potrawa sprawdzi się zarówno na codzienny obiad dla całej rodziny, jak i na elegancką kolację dla gości. Jak zrobić makaron z bobem? Zobaczcie banalnie prosty przepis!
stockfood
(średnia 4.48 z 161 głosów)
Makaron z bobem: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W oddzielnym garnku gotujemy bób. W tym czasie kroimy w drobną kostkę boczek i podsmażamy go na suchej patelni. Następnie obieramy i siekamy czosnek oraz cebulę i dorzucamy je do boczku.
Serwowanie: Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem, cebulą, czosnkiem i bobem (kilka ziarenek bobu zostawiamy do dekoracji na wierzchu). Wykładamy danie na talerz i posypujemy całość tartym serem.
Porady
Przepis na makaron z bobem można przygotować na przeróżne sposoby, w wersji mięsnej, rybnej, wegetariańskiej i wegańskiej. Makaron z bobem najlepiej smakuje z boczkiem, ale możecie zastąpić go kiełbasą, szynką parmeńską czy pikantnym chorizo. Innym pysznym pomysłem jest makaron z bobem i kurczakiem.
Ważnym składnikiem tego przepisu jest ser. Można użyć do niego zarówno twardych serów typu parmezan, grana padano, pecorino czy cheddar, jak i miękkich, typu mozzarella, camembert lub brie.
Fanom ryb i owoców morza polecamy makaron z bobem i łososiem lub z dodatkiem smażonych na maśle krewetek z czosnkiem. W wersji bezmięsnej polecamy z kolei makaron z bobem i pesto oraz makaron z bobem i szpinakiem. Osobom na diecie wegetariańskiej, z pewnością posmakuje makaron z bobem i tofu oraz płatkami drożdżowymi.
Jeśli natomiast wolicie lżejszą kuchnię i staracie się być fit, możecie zastąpić zwykły pszenny makaron jego zdrowszą alternatywą w postaci makaronu pełnoziarnistego, ryżowego lub gryczanego. Innym pysznym i zdrowym pomysłem jest wege makaron z groszku, ciecierzycy lub soczewicy.
Bób to sezonowy przysmak, który warto wykorzystywać latem w przeróżnych daniach. Doskonale smakuje solo lub jedynie z odrobiną masła, ale jego potencjał wcale na tym się nie kończy. Co zrobić z bobu, aby jak najlepiej wykorzystać jego smak i wartości odżywcze? Najprostszym rozwiązaniem będzie zupa z bobu. Można ją przygotować w kilku wersjach, zarówno z kawałkami składników, jak i jako zupa krem. Taką pyszną, lekką i zdrową zupę można przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej- na wywarze warzywnym, jak i na bulionie mięsnym.
Innym pomysłem jest prosta pasta z bobu, którą robi się dosłownie w mgnieniu oka. Wystarczy zmiksować ugotowany bób z ulubionymi przyprawami i gotowe! Takie smarowidło będzie fantastycznym dodatkiem do kanapek, tostów i wrapów, ale także jako dip do nachosów.
Bób doskonale też sprawdzi się jako nadzienie do tarty na cieście kruchym lub francuskim. Takie wypieki najlepiej smakują z kleksem kwaśnej śmietany lub sosem koperkowym, grzybowym lub ziołowym. Innym pysznym pomysłem, do którego możemy wykorzystać nadzienie z bobu są naleśniki lub pierogi z bobem.
Jeśli natomiast lubicie szybkie dania na zimno, koniecznie przetestujcie przeróżne sałatki z bobem. Szczególnie polecamy tę z boczku i bobu oraz z bobem i jajkiem.
Komentarze