Makaron z bobem to pyszne sezonowe danie, które oczaruje każdego. Połączenie warzywa strączkowego, wędzonego boczku i sosu śmietanowego to idealnie wyważona kompozycja smaków i aromatów. Natka pietruszki dodaje świeżości, a parmezan podkreśla wyrazisty, włoski charakter potrawy. Sprawdzi się ona zarówno na codzienny obiad dla całej rodziny, jak i na elegancką kolację dla gości. Jak zrobić makaron z bobem i boczkiem? Zobaczcie nasz prosty przepis.
Artur Rogalski
(średnia 4.48 z 162 głosów)
Przygotowanie: gotujemy bób do miękkości w osolonej wodzie, po czym studzimy go i obieramy ze skórki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Makaron gotujemy al dente według czasu wskazanego na opakowaniu. Połowę parmezanu ścieramy na tarce, a pozostały ser kroimy w cienkie, prawie przezroczyste plasterki.
Boczek: kroimy w kostkę i podsmażamy na dużej patelni przez kilka minut. Kiedy się lekko zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy czosnek, bób, natkę pietruszki i makaron. Mieszamy, po czym zmniejszamy ogień.
Sos: w osobnym naczyniu łączymy śmietankę z żółtkami i startym parmezanem. Wlewamy ją do makaronu. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą do smaku.
Makaron z bobem: przekładamy na talerze za pomocą dwóch widelców, szczypców lub specjalnej łyżki do spaghetti. Posypujemy płatkami parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem.
Porady
- Do zrobienia spaghetti z bobem w stylu carbonara potrzebujemy jedynie żółtek. Żeby nic się nie zmarnowało, białka możemy odłożyć na później i zrobić z nich zdrowy, niskokaloryczny omlet.
- Bób z makaronem lepiej się prezentuje, kiedy ziarna są obrane, ale nie musimy tego robić. Skórka jest jadalna i bardzo zdrowa – zawiera dużo błonnika.
- Parmezan do dekoracji dania z bobu możemy zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki. Eleganckie, cieniutkie płatki otrzymamy, jeśli użyjemy mandoliny, obieraczki do warzyw lub noża do trufli.
- Żeby makaron z bobem i boczkiem był jeszcze bardziej aromatyczny, dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki. Można także wykorzystać inne świeże lub suszone zioła oraz przyprawy. Do bobu pasuje koperek, lubczyk, kolendra i mięta, a także kmin rzymski i słodka papryka. Miłośnicy pikantnych smaków mogą dorzucić do makaronu płatki chili.
- Proponujemy przygotowanie spaghetti, ale równie dobrze sprawdzi się każdy kształt makaronu. Możemy wykorzystać na przykład wstążki, kokardki, muszelki, rurki lub kolanka.
- Bób ma wiele wartości odżywczych. Podobnie jak inne rośliny strączkowe zawiera dużo białka, co jest cenną informacją dla wegan i wegetarian. Jest też źródłem błonnika i kwasu foliowego. Przepisy z bobem niestety nie są odpowiednie dla cukrzyków, ponieważ ugotowane ziarna mają wysoki indeks glikemiczny.
- Wegetarianie mogą zamienić boczek na tofu, tempeh lub seitan. Każdy z tych zamienników mięsa występuje w wersji wędzonej. Taki aromat szczególnie dobrze sprawdzi się w sosie à la carbonara. Wegański makaron z bobem można zrobić na bazie śmietanki roślinnej. Do uzyskania smaku umami w zastępstwie parmezanu przydadzą się płatki drożdżowe.
- Osoby, które wolą lżejszą kuchnię i starają się być fit, mogą zastąpić zwykły pszenny makaron jego zdrowszą alternatywą w postaci makaronu pełnoziarnistego, ryżowego lub gryczanego. Innym pysznym i zdrowym pomysłem jest produkt wege z groszku, ciecierzycy lub soczewicy.
Przepis na makaron z bobem można modyfikować na przeróżne sposoby. Z pysznych strączków da się wyłuskać pomysły na dania w wersji mięsnej, rybnej, wegetariańskiej i wegańskiej. Spaghetti najlepiej smakuje z dodatkiem boczku, ale można go zastąpić kiełbasą, szynką parmeńską lub pikantnym chorizo. Zamiast sera dojrzewającego, typu parmezan, pecorino lub grana padano, możemy wybrać cheddar lub goudę, a także delikatną w smaku mozzarellę, camembert lub brie. Z czym jeszcze można jeść bób? Oto kilka inspiracji na szybki, pożywny obiad:
Bób to sezonowy przysmak, który warto wykorzystywać latem w przeróżnych daniach. Doskonale smakuje solo lub z odrobiną masła, ale jego potencjał wcale się na tym nie kończy. Co zrobić z bobu na obiad, żeby jak najlepiej wykorzystać jego smak i wartości odżywcze? Sprawdźcie nasze propozycje:
Bób poleca się nie tylko na dania obiadowe, ale także na lekki lunch lub kolację. Możemy przyrządzić na przykład błyskawiczną pastę z bobu. Wystarczy zmiksować ugotowane ziarna z sokiem z limonki oraz ulubionymi ziołami i przyprawami (na przykład miętą) i gotowe. Takie smarowidło będzie fantastycznym dodatkiem do kanapek, tostów i wrapów lub dipem do nachosów. Na pożywny posiłek do pracy zabierzmy ze sobą sałatkę z bobem i jajkiem. Ten przepis oczaruje każdego miłośnika pełnowartościowych przekąsek.
Komentarze