Pstrąg łososiowy z piekarnika z warzywami

Pstrąg łososiowy pieczony z bobem i czerwoną cebulą to lekkostrawny przepis na rybę. Mięso z pstrąga jest bogate w kwasy omega 3 natomiast bób jest świetnym źródłem białka. Razem tworzą nie tylko pyszny, ale przede wszystkim zdrowy zestaw na obiad. Pstrąg łososiowy z piekarnika jest alternatywą dla dań smażonych na patelni. Warto do ryby dodać słonką posypkę z oliwek, aby jeszcze lepiej podkreślić jej smak.

dodany przez: mojegotowanie

ryba

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.46 z 152 głosów)


Kroki przygotowania:

  • pstrąg łososiowy 1.

    Bób wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy 5 minut, osączamy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z oliwą i pokrojonym w płatki czosnkiem. Pstrąg łososiowy pieczony razem z tak przygotowanym bobem smakuje idealnie. Ryby oczyszczamy, osuszamy, nacieramy solą i masłem. Układamy osobno na dużych arkuszach papieru do pieczenia. 

     

  • cytryna limonka 2.

    Cebule kroimy w ósemki, cytryny i limonkę szorujemy, kroimy w plastry Wokół każdej ryby wkładamy po połowie  przyprawionego bobu, cebuli oraz plasterków cytryny i limonki. Takie zestawienie składników przypomina, jak smaczną i wyrafinowaną rybą potrafi być pstrąg łososiowy. Przepis poleca owinąć ryby i dodatki papierem, zwijając końce jak w cukierkach. Papiloty przekładamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Pstrąg łososiowy pieczony jest  przez ok. 30 minut. Po tym czasie należy wyjąć go z piekarnika, odwinąć papier i usunąć skórę z jednej strony.  

Porady

  • Należy pamiętać o dokładnym wyparzeniu cytrusów przed pokrojeniem ich i dodaniem do pstrąga. 
  • Pstrąg łososiowy pieczony w piekarniku dobrze komponuje się z wyraźnymi, słonymi smakami. Jako dodatek do ryby warto przygotować posypkę z oliwek. Wystarczy posiekać drobno 100 g oliwek bez pestek, 4 łyżeczki kaparów oraz kilka gałązek koperku. Pstrąg łososiowy z piekarnika powinien być posypany oliwkami chwilę przed podaniem. Można przyozdobić go gałązką koperku.

Notka redakcyjna

Pstrąg łososiowy – przepis 

Jedną z bardziej popularnych w Polsce ryb jest pstrąg łososiowy – przepis na niego warto zapisać, bo bardzo prawdopodobne, że się on przyda. Pstrąg łososiowy z piekarnika z bobem i czerwoną cebulą to jedna z wielu inspiracji. Warto również sprawdzić, jak przygotować filet z pstrąga łososiowego z figami lub sałatkę ze smażonym pstrągiem łososiwym

Pstrąg łososiowy z piekarnika zapiekany jest z wcześniej podgotowanym bobem. Bób można obrać zaraz po wyjęciu z wody lub dodać do ryby w łupinkach – w drugim przypadku podczas jedzenia trzeba będzie ten bób na bieżąco obierać. Przepis ten sprawdzi się idealnie nie tylko w lato, gdy bez problemu można kupić świeży bób. W pozostałe miesiące z powodzeniem można skorzystać z mrożonki. Pstrąg łososiowy z piekarnika dobrze smakuje również z innymi warzywami: papryką, cukinią, pomidorami.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy