Pasta z bobu do chleba

Wegańska pasta z bobu to sezonowa alternatywa dla hummusu. Zielona pasta pełna białka i witamin to pyszny i prosty dodatek do pieczywa. Dodatkowo pasta z bobu ma piękny zielony kolor, który będzie atrakcyjny dla dzieci. Przepis na pastę z bobu to pomysł na to jak wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo i stworzyć z niego pyszny dodatek do chleba. Zobacz, jak zrobić pastę z bobu i pożegnaj się z nudnymi kanapkami!

dodany przez: marlenas

pasta warzywna

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 191 głosów)

Pasta z bobu do chleba - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • czosnek-zabki-fot.iStock-min 1.

    Jak zrobić pastę z bobu na kanapki? Zaczynamy od ugotowania bobu. W tym celu wrzucamy bób do garnka i zalewamy go wodą. Przyjmuje się, że wody powinno być dwa razy więcej niż bobu. Gotujemy przez 15-20 minut. Ugotowany bób powinien być miękki, a jego skórka powinna być lekko pomarszczona. Ostudzony bób obieramy ze skórki i wsypujemy go do miski, dodajemy tahihini, sok z cytryny oraz oliwę i blendujemy. Jeśli pasta jest za gęsta, dodajemy do niej odrobinę wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, blendujemy ponownie. Gotową pastę z bobu podajemy ze świeżym pieczywem. 

Porady

  • Pasta z bobu do chleba przygotujemy w prosty sposób, gdy użyjemy blendera z ostrzami w kształcie litery S. Wtedy wszystkie składniki będę równomiernie połączone. Ponadto. pastę z bobu warto podać w kolorowych, ceramicznych miseczkach, które będą kontrastować z kolorem smarowidła i pięknie się prezentować.
     
  • Pastę z bobu możemy podawać również w towarzystwie pity. Doskonale sprawdzi się również jako dip np. do warzyw pokrojonych w słupki. Pastę z bobu warto posypać z wierzchu świeżą miętą, która nada jej lekko orzeźwiającego smaku.

Notka redakcyjna

Pomysły na pasty kanapkowe

Pasta kanapkowa to doskonały dodatek do świeżego pieczywa. Dzięki niej nasze kanapki nabierają charakteru, a także niecodziennego i oryginalnego smaku. Przepisów na pasty kanapkowe jest bardzo dużo. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Jednym z najpopularniejszych przepisów na ten dodatek, jest klasyczna pasta jajeczna. Możemy znaleźć również liczne propozycje na takie pasty z dodatkiem mięsa. Jedną z nich jest pasta z kurczaka. Kanapki z jej dodatkiem są naprawdę sycące i wyraziste w smaku. Popularną bazą do past kanapkowych są również ryby. Z ich wykorzystaniem możemy przygotować pyszną pastę z wędzonej makreli lub pastę z tuńczyka. Ciekawą alternatywą są też pasty warzywne. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się one wśród osób będących na diecie roślinnej, ale nie tylko. Warzywa to doskonała baza do smarowidła, które oprócz pysznego smaku, dostarczy nam również dzienną porcję witamin i minerałów. To również dobry sposób na przemycenie warzyw w diecie najmłodszych, którzy nie zawsze są do nich przekonani. Z wykorzystaniem warzyw możemy przyrządzić pyszną pastę z groszku lub smarowidło pomidorowe, a także wiele innych. Warto eksperymentować i szukać swojego ulubionego smaku. Przygotowanie pasty kanapkowej jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a efekt końcowy naprawdę zachwyca!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy