Sałatka z bobem i jajkiem to świetny pomysł na lekki obiad, lunch na wynos lub pożywną kolację. To danie sprawdzi się też na wszelkiego rodzaju imprezy i spotkania przy stole, jako efektowny i smaczny poczęstunek dla gości. Aby wyczarować ten przysmak wystarczy zaledwie kilka prostych składników. Jak zrobić sałatkę z bobem, która oczaruje wszystkich? Zobaczcie nasz przepis krok po kroku!
stockfood
(średnia 4.48 z 182 głosów)
Przygotowanie składników: Dokładnie wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach, a następnie odcedzamy, studzimy i kroimy na połówki. Bób oczyszczamy i gotujemy w osolonym wrzątku. W międzyczasie podsmażamy kurczaka na patelni, a dymki obieramy i szatkujemy w cienkie plasterki.
Sos: Zagotowujemy bulion, dodajemy do niego musztardę, ocet winny oraz po szczypcie soli, pieprzu i cukru. W misce mieszamy ziemniaki, bób oraz dymkę i polewamy je powstałym sosem. Dolewamy też olej i wszystko delikatnie mieszamy, a następnie odstawiamy na 20 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Sałatka z bobem i jajkiem: W tym czasie gotujemy jajka na twardo, a następnie studzimy je, obieramy i kroimy w ćwiartki. Na talerzy wykładamy liście sałaty, a na nich sałatkę z ziemniaków, bobu i dymki. Na wierzchu układamy cząstki ugotowanych jajek oraz usmażony filet z kurczaka. Wszystko przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Kalorie: 260
Porady
- Sałatka z bobem i jajkiem świetnie smakuje nie tylko z kurczakiem, ale także z indykiem lub chrupiącym boczkiem. Równie dobrym pomysłem będzie dodatek ryb czy owoców morza, dlatego warto też przetestować sałatkę z bobem i łososiem lub krewetkami.
- Jeśli chcesz zabrać sałatkę z bobem i jajkiem do pudełka na wynos, możesz nie obierać jajka na twardo i wkroić je do sałatki tuż przed spożyciem. W takiej formie będzie znacznie łatwiejsze do przeniesienia w pudełku i nie straci swojego kształtu.
- Do sałatki z bobem idealnie będzie pasował też chrupiący dodatek, dlatego warto zgrillować bagietkę i posmarować ją masłem czosnkowym lub pokroić pieczywo w kostkę i usmażyć małe grzanki na patelni.
Sałatka z bobem i jajkiem to uniwersalny przepis na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i elegancką przystawkę na spotkanie rodzinne lub w gronie znajomych. Pięknie wygląda podana na półmisku, ale także w pojedynczych porcjach na osobnych talerzach. Można ją przygotować również w wersji warstwowej, układając wszystkie składniki poziomami w przezroczystym naczyniu. Ciekawym pomysłem jest podanie sałatki w liściach sałaty lub miseczkach z tortilli. Aby przygotować takie jadalne naczynia, wystarczy odwrócić do góry dnem okrągłe naczynie żaroodporne, ułożyć na nim tortillę, formując ją w kształt miski, a następnie zapiec przez kilka minut w piekarniku, aż tortilla stwardnieje i się zarumieni.
Z czym podawać taką sałatkę? Klasycznym dodatkiem, który idealnie współgra z bobem jest również boczek. Ten duet jest pyszny, a dodatkowo sycący i treściwy, dlatego sałatka z bobem i boczkiem będzie idealnym połączeniem dla fanów mięsa. W wersji wegetariańskiej, do tej sałatki warto dodać zblanszowane szparagi, liście świeżego szpinaku lub pomidorki koktajlowe. Wielbicielom bezmięsnych dań, z pewnością posmakuje też sałatka z bobu i awokado. Pysznym pomysłem jest również sałatka z bobem i fetą lub sałatka ziemniaczana z bobem.
Sezon na bób to czas wielu kulinarnych eksperymentów, gdyż ten wdzięczny składnik wspaniale nadaje się do przeróżnych dań i przekąsek. Jednak poza sezonem, dania z bobu można przygotowywać również z zamrożonych ziarenek. Oczywiście świeży bób będzie miał intensywniejszy smak i kolor, jednak bób mrożony ma równie dużo właściwości odżywczych, więc warto wykorzystywać go zimą i jesienią. Jak wykorzystać bób w kuchni? Pomysłów i przepisów są dziesiątki, ale do najpopularniejszych należy zupa z bobu, zarówno ta z całymi ziarenkami, jak i zmiksowana na gładki krem. Inny pyszny pomysł to szybka i prosta w przygotowaniu pasta z bobu. Takie zdrowe, sycące i pełne witamin smarowidło świetnie sprawdzi się nie tylko na kanapki, ale również do tortilli, naleśników i wrapów.
Pysznie smakuje też gotowany bób solo. Wystarczy odrobina soli oraz masła i pyszny dodatek do obiadu gotowy. Bób wspaniale komponuje się z przeróżnymi mięsami, rybami, makaronami czy zapiekankami. Szczególnie polecamy, aby zaserwować go z pieczonym pstrągiem lub jako składnik włoskiego risotto.
Komentarze