Placki ziemniaczane podawane z rukolą i jajkiem sadzonym

Warto urozmaicić dobrze znany przepis na placki ziemniaczane - dodaj bób i podaj z pysznym jajkiem sadzonym.

Dodany przez:

Placki ziemniaczane podawane z rukolą i jajkiem sadzonym, fot. Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 30 dag bobu
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 jajka sadzone
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag świeżej rukoli

Przygotowanie

  1. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15–20 min, odcedzamy, po przestudzeniu łuskamy.
  2. Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy z jajkiem, mąką, ziarnami bobu oraz solą i pieprzem do smaku.
  3. Rozgrzewamy na patelni olej, wykładamy ciasto, formując placki, smażymy je po 4–5 min z każdej strony.
  4. Osobno rozgrzewamy masło, wybijamy jajka i smażymy aż do ścięcia się białka (żółtko powinno pozostać półpłynne).
  5. Myjemy i osuszamy rukolę.
  6. Placki wykładamy na talerze, przykrywamy listkami rukoli, na nie dajemy jajka sadzone, a na koniec całość oprószamy solą i grubo mielonym pieprzem.
  7. Autorzy przepisu: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl

Wskazówki

Zobacz też: chleb zapiekany z jajkiem

placki ziemniaczane bób jajko sadzone
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy