Placki ziemniaczane podawane z rukolą i jajkiem sadzonym

Warto urozmaicić dobrze znany przepis na placki ziemniaczane - dodaj bób i podaj z pysznym jajkiem sadzonym.

placki ziemniaczaneNaleśnikijajko sadzone

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 154 głosów)

Składniki:

  • 30 dag bobu
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 jajka sadzone
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag świeżej rukoli

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15–20 min, odcedzamy, po przestudzeniu łuskamy.
  • Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy z jajkiem, mąką, ziarnami bobu oraz solą i pieprzem do smaku.
  • Rozgrzewamy na patelni olej, wykładamy ciasto, formując placki, smażymy je po 4–5 min z każdej strony.
  • Osobno rozgrzewamy masło, wybijamy jajka i smażymy aż do ścięcia się białka (żółtko powinno pozostać półpłynne).
  • Myjemy i osuszamy rukolę.
  • Placki wykładamy na talerze, przykrywamy listkami rukoli, na nie dajemy jajka sadzone, a na koniec całość oprószamy solą i grubo mielonym pieprzem.
  • Autorzy przepisu: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl

Porady

Zobacz też: chleb zapiekany z jajkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy