Zupa z bobu

Niewiele składników potrzeba, aby powstała domowa zupa z bobu z dodatkiem młodych warzyw i kaszy pęczak. To nie jest kolejny krem z bobu, a pożywna zupa z bobu, w której widać kawałki kolorowych jarzyn. Jest bardzo treściwa i smaczna, ale przede wszystkim prosta do przygotowania.

dodany przez: Julita gotuje

Zupy

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 174 głosów)


Kroki przygotowania:

  • bulion warzywny 1.

    Bulion podgrzewamy, wsypujemy pęczak, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy bazę pod zupę, a w między czasie przygotowujemy warzywa. Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w równą kostkę. Pora myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę podobnych rozmiarów, co pozostałe warzywa. 

  • bób 2.

    Jak zrobić zupę z bobu? Bób łuskamy. Wszystkie warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy ok. 25 minut. do miękkości warzyw. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę z bobu można zabielić lub dodać łyżkę śmietany już na talerz, ale sama w sobie też jest pyszna.

Porady

  • Zupa z bobem może być ugotowana na mrożonym lub przygotowanym wcześniej bulionie z warzyw. Dodatkowo polecamy domową kostkę bulionową
  • Kaszę pęczak można zastąpić innym zbożem, np. ryżem, kaszą bul gur lub kaszą gryczaną.
  • Zupa z bobem może być podrasowana o łyżkę kwaśnej śmietany. Warto dodawać ją jednak bez pośrednio na talerze, a nie do garnka.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić zupę z bobu?

Jak jeść bób? Młode strączki można zjadać na surowo, najlepiej razem ze skórką ze względu na jej bogate wartości odżywcze. Starsze warzywo powinno być ugotowane na parze lub w lekko osolonej wodzie, aby nadawało się do jedzenia. Przepis na zupę z bobu wymaga wcześniejszego obgotowania strączków i wyłuskania ich. Jak zrobić zupę z bobu? Warto wcześniej ugotować bulion warzywny lub kupić gotowy w sklepie. W bulionie gotujemy pół szklanki kaszy pęczak z liściem laurowym i zielem angielskim. W połowie czasu gotowania kaszy dodajemy pokrojone wcześniej warzywa: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz łuskany bób. Zupę gotujemy kolejne 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Dzięki skrobi zawartej w kaszy, zupa jest gęsta i nie wymaga zaciągania jej zasmażką. Doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać do niej łyżkę śmietany, aby podrasować jej smak.

Dania z bobem

Bób smakuje świetnie solo, ale również w towarzystwie produktów mięsnych i jarskich. Podany bez dodatków najlepiej będzie smakował czosnkiem, roztopionym masłem i bułka tartą. Jeśli szukamy pomysłów na obiady, to zupa z bobu jest jednym z hitów sezonu letniego. Zupa z bobem jest treściwa, lekkostrawna i pełna pysznych kawałków warzyw. Zupa krem z bobu natomiast to świetna alternatywa dla tego dania. Ma przyjemny zielony kolor i idealnie komponuje się z kotletami z warzywnymi, np. z kaszy jaglanej i cukinii. Krem z bobu to dobrzy przepis na lekką zupę. A jeśli nie zupa, to co? Bób jest jednym ze składników bardzo zdrowego Buddha Bowl – lunchowego dania gotowego już w 30 minut. Warto dodawać go do wszelkich sałatek – młode warzywa nadają im łagodny smak i dostarczają sporą dawkę białka. Polecamy włoską sałatkę z bobu, groszku i ciecierzycy, w której trio strączków uzupełnione jest smakiem rukoli, pomidorów suszonych i parmezanu. Sałatka z bobem, kaszą pęczak, groszkiem i ogórkiem małosolnym to przepis na pożywny i aromatyczny dodatek do obiadów. Zdecydowanie warto nie żałować koperku, który odpowiada za świeży i ciekawy smak dania. Bób wyjątkowo dobrze komponuje się z makaronami. Makaron z pesto z bobu i bazylią jest pyszny dzięki paście z bobu i bazylii. Można ją z powodzeniem dodawać również do kanapek lub jako dip do świeżych warzyw. Podobnie sprawdzić się może pasta z bobu do chleba, czyli sezonowa alternatywa dla humusu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy