Zupa z bobu

Ocena:

4.49 (178)

  • 45 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Zupa z bobu powstaje z niewielu składników, a jest niezwykle sycąca i aromatyczna. Młode ziemniaki, czosnek, koperek i szczypiorek uwydatniają świeżość sezonowego warzywa strączkowego, które króluje na naszych stołach w pełni lata. Pożywną potrawę dopełniają kremowa śmietana i słony ser feta. Można podawać ją na obiad lub lunch. Sprawdźcie, jak prosta i szybka jest nasza zupa z bobem i ziemniakami.   

Składniki:

  • bób  250 g

  • ziemniaki  300 g

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • bulion warzywny  1.5 l

  • czosnek  10 g

  • koperek  1 pęczek

  • szczypiorek  1 pęczek

  • śmietana 18%  100 g

  • feta  80 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Zupa z bobu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: bób gotujemy al dente w osolonej wodzie, przez około 15 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy z niego łupinki. Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek i czosnek myjemy i siekamy.  

  • Krok 2:

    Zupa z bobu: podsmażamy ziemniaki na dobrze rozgrzanej oliwie, żeby lekko się zarumieniły. Dodajemy czosnek. Czekamy, aż uwolni się jego aromat, ale uważamy, żeby go nie przypalić. Wlewamy bulion. Gotujemy zupę na małym ogniu przez około 20 minut. Kiedy ziemniaki są już miękkie, dodajemy bób, koper i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  • Krok 3:

    Podanie: śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, po czym stopniowo wlewamy ją do garnka. Rozlewamy zupę do miseczek. Dekorujemy ziołami i pokruszonym serem feta. 

Porady

  • Śmietanę 18%, której używamy do zabielenia zupy, da się zastąpić jogurtem greckim. Potrawa będzie miała wtedy mniej kalorii, za to więcej białka. Możemy też użyć śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu – nie trzeba jej hartować przed wlaniem do garnka. 
  • Zupa z bobu mrożonego to świetny sposób na przywołanie smaków lata o każdej porze roku. Młode okazy tego warzywa strączkowego warto przygotować na zimę samodzielnie, kiedy są łatwo dostępne w sklepach spożywczych i na targowiskach. Surowe ziarna wystarczy włożyć do woreczków strunowych i umieścić w zamrażarce. 
  • Osoby, które żyją w myśl filozofii zero waste, z pewnością zastanawiają się, co można zrobić z łupin bobu? Jeśli nie chcemy ich w naszej zupie, nie wyrzucajmy ich. Mają mnóstwo wartości odżywczych i można je zmiksować na purée. W takiej formie przydadzą się między innymi jako składnik smarowidła na kanapkę lub dipu. Świeża, zielona pasta z bobu to także dobry pomysł na farsz lub dodatek do mięs.  
  • Zupa z bobem i ziemniakami oraz młodym koperkiem i szczypiorkiem to świetna propozycja na aromatyczny obiad w środku lata, który wykorzystuje całe dobrodziejstwo sezonowych składników. Jeśli jednak nie przepadamy za ziemniakami, możemy je wymienić na ryż. Sprawdzi się też kasza gryczana, bulgur lub pęczak.  
  • Wegetariańska zupa z bobu najlepiej smakuje przyrządzona na lekkim bulionie z warzyw korzeniowych. Najlepiej przyrządzić go samodzielnie. Świetnym dodatkiem, który pozwala na zrobienie aromatycznej zupy w ekspresowym tempie, jest domowa kostka rosołowa pełna ziół i warzyw.   
  • Żeby potrawa lepiej się prezentowała, można dodać do niej łyżeczkę kurkumy. Nie zmieni ona znacząco smaku zupy, za to sprawi, że będzie miała żywszą barwę.   
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa z bobu – dodatki 

Wakacyjna zupa z bobem na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom lekkiego, jarzynowego pierwszego dania. To sycący obiad lub pożywny lunch. Można urozmaicić ją za pomocą innych warzyw, ziół, mięsnej wkładki lub grzanek. Prosta zupa z bobu świetnie smakuje z takimi dodatkami jak:  

  • boczek – składnik, który często występuje w towarzystwie warzyw strączkowych. Można dodać go na wczesnym etapie do wywaru, a także przyrządzić z niego chipsy lub skwarki i udekorować nimi potrawę tuż przed podaniem. Zupa z bobem i boczkiem to ciekawa propozycja dla mięsożerców. Często występuje też w formie kremu.  
  • kurczak – zupa bobowa z chudym drobiem to świetny pomysł na posiłek po treningu lub na diecie redukcyjnej. Jest daniem bogatym w białko, błonnik i węglowodany złożone. 
  • grzanki – można zastąpić nimi ziemniaki lub potraktować jako sycący dodatek. Sprawdzą się zarówno chrupiące kromki bagietki, jak i wypełnienie w postaci groszku ptysiowego. 
  • mięta – zestawienie smaków zaczerpnięte z kuchni Bliskiego Wschodu. Sprawdza się w różnych pastach, sałatkach i daniach z jagnięciny. Bób i świeża mięta to duet idealny, który warto wypróbować nie tylko w zupie, ale także w innych lekkich, letnich potrawach, takich jak tabbouleh.    

Wegańska zupa z bobem 

Zupę z bobem i ziemniakami można z łatwością zamienić na danie idealnie wpasowujące się w dietę roślinną. Warzywo strączkowe jest cennym źródłem białka i pożądanym składnikiem roślinnego jadłospisu. Żeby przyrządzić wegańską zupę, należy wyeliminować z przepisu śmietanę na krowim mleku. Potrawę można w zamian zabielić za pomocą

  • mleka kokosowego
  • śmietanki sojowej,   
  • mąki pszennej rozrobionej w mleku roślinnym (na przykład migdałowym), 
  • domowej śmietany ze słonecznika (nasiona wystarczy dobrze namoczyć i zmiksować na gładki krem). 

Pokruszoną fetę, która zdobi zupę z bobu z naszego przepisu, możemy zastąpić naturalnym tofu. Jeśli zamarynujemy je przez noc w oliwie i przyprawach, do złudzenia będzie przypominać tradycyjny dodatek do greckich potraw.  

Zupa krem z bobu 

Dobrym sposobem na szybkie danie na wakacyjne popołudnie jest zupa krem z bobu. Żeby była sycąca i treściwa, warzywo strączkowe warto zmiksować z młodymi ziemniakami. Potrawa najlepiej smakuje zabielona śmietaną kremówką. Można podawać ją z grzankami czosnkowymi, groszkiem ptysiowym lub paluchami z ciasta francuskiego. Ciekawą wkładką do kremowej zupy są kotlety z bobu. Chociaż mogą stanowić oddzielne danie obiadowe, świetnie sprawdzą się także jako sycący dodatek. Smakosze, którzy nie wyobrażają sobie entrée bez mięsa, na pewno ucieszą się na wieść, że zupa z bobu krem idealnie komponuje się z polską kiełbasą lub hiszpańskim chorizo. Potrawę warto łączyć też z innymi strączkami lub warzywami, takimi jak zielony groszek, marchewka, kalarepa lub ciecierzyca. 

Pomysły na dania z bobem  

W sezonie letnim często zastanawiamy się, co można zrobić z bobu na obiad. Młode, zielone ziarna świetnie prezentują się zarówno solo, jak i w towarzystwie produktów mięsnych i jarskich. Bób jako gwiazda obiadowego talerza najlepiej będzie smakował z czosnkiem, roztopionym masłem i bułką tartą. Wiemy już, że można zrobić z niego pyszną zupę, ale co poza tym? Może być też składnikiem takich dań jak: 

  • Buddha bowl – wegańskie danie lunchowe gotowe w 30 minut. To pyszne połączenie elementów zaliczanych do superfood: świeżych warzyw, komosy ryżowej, ziół i olejów pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. 
  • sałatki – dostarczają zdrową dawkę witamin, minerałów i błonnika. Szczególnie polecamy włoską potrawę z bobu, groszku i ciecierzycy, w której trio strączków uzupełnione jest rukolą, suszonymi pomidorami i parmezanem. Świetny pomysł na zdrowy lunch to także prosta sałatka z bobem i jajkiem. Za świeży i ciekawy smak tego typu dań odpowiadają zazwyczaj zioła, takie jak koperek i mięta. 
  • makarony – pesto z bobu to świetny dodatek do potraw w włoskim stylu. Można łączyć je między innymi z boczkiem, czerwoną papryką, oliwkami i pomidorami. Zazwyczaj pięknie pachnie czosnkiem i natką pietruszki lub bazylią. Makaron z bobem to doskonałe danie na lunch do pracy, obiad lub spotkanie rodzinne w ogrodzie.   

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne