REKLAMA

Pierogi z bobem

Pierogi z bobem to sezonowy przysmak, który zachwyci każde podniebienie. Idealnie miękkie i elastyczne ciasto, skrywające w sobie sycące i wyraziste nadzienie to prawdziwe niebo w gębie! Jak zrobić pierogi z bobem, aby zachwycały konsystencją i smakiem? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis i odtwórzcie go w waszych kuchniach!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pierogi

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
10 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 173 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Bób 1.

    Farsz z bobu: Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy 20 minut do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Bób płuczemy i gotujemy przez około. 7 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i studzimy. Ziemniaki i nieobrany bób mielimy. Jedną cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do bobu i ziemniaków. Mieszamy, doprawiamy. 

  • Zagniecione ciasto na pierogi 2.

    Ciasto na pierogi: przesianą mąkę mieszamy z jajkami, solą i olejem. Dolewamy tyle wody, aby zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy i wykrawamy krążki. Na połowę nakładamy farsz, przykrywamy pozostałymi krążkami i zlepiamy. 

  • gotowanie-pierogów 3.

    Pierogi z bobem: Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 8 minut od wypłynięcia. Drugą cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Pierogi polewamy okrasą.

Kalorie: 10

Porady

  • Jak podawać pierogi z bobem? Najlepiej smakują z roztopionym masłem, śmietaną, okrasą z cebulki lub skwarkami z boczku. Jeśli nie lubicie tłustych dodatków, możecie podać je w towarzystwie jogurtu naturalnego lub posypać odrobiną tartego parmezanu.
  • Aby pierogi z bobem były jeszcze bardziej aromatyczne, dodajcie do farszu garść ulubionych ziół. Może to być posiekana bazylia, natka pietruszki, koperek czy lubczyk. Ten niepozorny dodatek sprawi, że danie będzie znacznie bardziej aromatyczne, a do tego lżejsze i odświeżające w smaku. 
  • Pierogi z bobem dobrze smakują też podsmażone, a nawet z pieca. Jeśli lubicie chrupiące pierogi z zarumienioną skórkę, obgotujcie je wstępnie we wrzątku, a następnie osuszcie i podsmażcie na maśle lub oliwie. 

 

Jeśli lubisz pierogi wegetariańskie, koniecznie przetestuj przepisy na: pierogi buraczana lub pierogi po litewsku z serem i kapustą. Warto spróbować również wegańskich pierogów z soczewicą

Notka redakcyjna

Jak ugotować bób?

Sekretem dobrego farszu do pierogów z bobem jest odpowiednie przygotowanie tego warzywa. Jeśli więc nie wiecie jak ugotować bób, spieszymy z krótką instrukcją krok po kroku. Po pierwsze, ziarenka bobu należy dokładnie umyć, a następnie zalać zimną wodą. Aby bób nie działał na nas wzdymająco, warto namoczyć go przez godzinę przed gotowaniem.

Aby ugotować bób, zalewamy go wodą w proporcji 2:1. Na kilogram bobu dodajemy więc 2 litry wody i dosypujemy jedną łyżeczkę cukru. Jeśli lubicie bardziej aromatyczne dania, do wody możecie dodać też ząbek czosnku, 2-3 liście laurowe oraz kilka gałązek koperku (to dodatkowo zmniejszy efekt wzdymający bobu). Sól dodajemy dopiero pod koniec gotowania! Wystarczy jedna płaska łyżeczka.

Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć, gotujemy bób przez około 15 minut (w zależności od tego czy mamy młody czy starszy bób oraz od tego jaki stopień miękkości lubimy). Młody bób powinien zmięknąć już w kilkanaście minut, natomiast starsze ziarenka mogą potrzebować nawet do 30 minut gotowania. Ważne jednak, aby nie przeciągnąć czasu gotowania zbyt mocno, gdyż rozgotowany bób traci zarówno na smaku, jak i na wartościach odżywczych. Kiedy skórka się pomarszczy i bób stanie się miękki, odcedzamy go z wody.

Jeśli chcemy, aby ziarenka były lekko al dente, powinniśmy w tym momencie zahartować je zimną wodą, która natychmiastowo przerwie proces gotowania. Jeśli natomiast podajecie bób na ciepło, możecie dodać do niego odrobinę masła, które rozpłynie się pod wpływem temperatury ziarenek i otuli je z każdej strony swoim smakiem. Ugotowany bób możemy konsumować ze skórką lub bez, w zależności od własnych upodobań. Jeśli zdejmujemy skórkę, to warto zrobić to od razu po ugotowaniu, gdyż wtedy zejdzie ona najłatwiej. 

Pierogi z bobem - czym je doprawić?

Bób sam w sobie jest dość delikatny w smaku, dlatego warto dorzucić do niego sporo przypraw, ziół i dodatków. Farsz do pierogów z bobem doprawiamy więc zwykle podsmażonym czosnkiem oraz cebulką, a także solą i sporą dawką pieprzu. Bób fantastycznie komponuje się z ziołami, dlatego warto wykorzystać również koperek, miętę, tymianek, natkę pietruszki czy szałwię. Nadzienie z bobu można wzbogacić też dodatkiem podsmażonego boczku, a w wersji wegetariańskiej dorzucić kilka posiekanych suszonych pomidorów

Co zrobić z bobu? Inne przepisy na dania z bobem

Pierogi to nie jedyny smakowity pomysł na te zielone ziarenka. Z czym jeść bób? Warto wykorzystać go do sałatki, zapiekanki, omletu czy risottoZ tego warzywa można też zrobić wspaniałą zupę, zarówno klasyczną jak i krem. Ugotowany i zblendowany bób wspaniale nadaje się również na wszelkiego rodzaju pasty, dipy, hummusy i smarowidła do kanapek. Takie puree z bobu może być też bazą do wspaniałego sosu do makaronuTo warzywo świetnie sprawdzi się też do jarskich obiadów, gdyż po panierowaniu i podsmażeniu masy z bobu otrzymamy przepyszne kotlety, falafele i pulpeciki. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy