Agnieszka Pietroń

Gotowanie bobu

Ocena:

5 (1)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gotowanie bobu w wodzie to wyjątkowo prosta czynność. Wystarczy zastosować odpowiednie proporcje składników. Ponadto ważny jest także czas, który poświęcimy na ten proces. W konsekwencji warzywa będą odznaczały się nie tylko rewelacyjnym smakiem, ale również idealną konsystencją. Poniżej podajemy jak prawidłowo ugotować bób.

Składniki:

  • bób  1 kg

  • sól  5 g

  • woda  1.5 l

Gotowanie bobu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bób: przenosimy go do durszlaka i płuczemy pod bieżącą wodą.

  • Krok 2:

    Gotowanie bobu: wodę wlewamy do garnka. Podgrzewamy płyn na średniej mocy palnika, a gdy zacznie wrzeć, wsypujemy sól. Całość mieszamy. Następnie wrzucamy bób. Gotujemy go przez ok. 6-10 minut. Młode warzywo z reguły potrzebuje mniej czasu od tego starszego. 

  • Krok 3:

    Podanie: bób odcedzamy na durszlaku, polewamy go zimną wodą i przekładamy do głębokiego naczynia.

Porady

  • Pod koniec gotowania bobu, warto wyjąć jedno ziarenko i sprawdzić jaką ma konsystencję. Jeśli jest ono zbyt twarde, należy wydłużyć proces. Warto zaznaczyć, że bardzo stare warzywo może potrzebować nawet 20 minut.
  • Najlepiej sprawdzi się tutaj młody bób. Odznacza się on jasnozieloną barwą. Jego skórka jest cienka oraz jędrna. Takie warzywo nie wymaga długiego gotowania. Poza tym przed jedzeniem nie musimy go obierać. 
  • Niektórzy oprócz soli, dodają do wody również cukier. Okazuje się, że wspaniale podkreśla on smak warzywa. Wystarczy wsypać łyżeczkę produktu do gotującego się płynu i całość dokładnie wymieszać.
  • Ugotowany bób rewelacyjnie smakuje sam w sobie, bez żadnych dodatków. Ponadto można połączyć go z innymi warzywami i przygotować pyszną sałatkę. Świetnie sprawdzi się także jako składnik pesto, pasty kanapkowej, farszu lub zupy. Latem polecamy zrobić bób z kurkami. Danie zazwyczaj podaje się na śniadanie w towarzystwie świeżego pieczywa.
  • Na początku gotowania bobu można wrzucić pęczek koperku. W ten sposób wzbogacimy nie tylko smak, ale także aromat warzyw. Równie dobrze możemy użyć także pietruszki, mięty, a nawet kolendry. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodatkowo wsypać przyprawy takie jak pieprz, czarnuszka lub kminek.
  • Bób najlepiej smakuje tuż po ugotowaniu. Niezjedzone warzywo należy przełożyć do czystego naczynia i przykryć folią spożywczą. Przechowujemy go w lodówce przez maksymalnie 2-3 dni. Można też go zamrozić, ale najlepiej przed obróbką termiczną.
  • Poza sezonem na bób, możemy sięgnąć również po mrożony produkt. W takiej sytuacji nie musimy go wcześniej rozmrażać. Wrzucamy go bezpośrednio do wrzącej wody. Wydłużamy wtedy czas gotowania o 3-4 minuty.
  • Bób możemy z łatwością ugotować na parze. Przygotujemy go zarówno w przeznaczonym do tego garnku, jak i w parowarze. Ziarna warzywa powinny być ułożone równomiernie. Cały proces zajmie nam ok. 10-20 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne