Kasza pęczak - przepisy na dania

64 przepisów

Pęczak to kasza jęczmienna, powstająca z ziaren, które są łuskane i polerowane. Inne kasze jęczmienne to kasza łamana i perłowa, jednak to właśnie kasza pęczak jest z nich najzdrowsza, ponieważ jest najmniej przetworzona.

Pęczak, choć łatwo dostępny (kasze jęczmienne stanowią aż 70% wszystkich produkowanych u nas kasz), wciąż jest mało doceniany. Szkoda, ponieważ jednym z naszych lokalnych superfoodów jest właśnie kasza pęczak. Z czym ją podawać? Pęczak idealnie komponuje się z sosami, zupami, czy wszelkimi daniami, w których może zastąpić ryż. Choć wielu osobom kasza pęczak kojarzy się głównie z daniami obiadowymi, może ona być także śniadaniem, kolacją, a nawet deserem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przyrządzać ją także na słodko.

Przepisy z kaszą pęczak

Do czego pasuje pęczak?

Pęczak, podobnie jak inne kasze, jest bardzo zdrowy. Jednak wiele osób zastanawia się ile kalorii ma kasza pęczak? 100 g suchego pęczaku zawiera 354 kcal. Jednak podczas gotowania kasza dwu lub nawet trzykrotnie zwiększa swoją objętość, więc proporcjonalnie zmniejsza się też kaloryczność w ugotowanym produkcie.

Kasza pęczak - czy tuczy? Wbrew pozorom wcale nie. To doskonały produkt dla osób odchudzających się. Zapewnia uczucie sytości na długo, poprawia perystaltykę jelit, a także sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu.

Kasza pęczak: pomysły na potrawy

Kasza pęczak do obiadu to doskonały składnik, który może być dodatkiem do gulaszu lub innego mięsa z sosem. Również sosy warzywne wspaniale pasują do kaszy pęczak. Idealnie komponuje się z grzybami, które można dodać do pysznego kaszotto.

Kaszę można też dodawać do zup zamiast ryżu. Wybornie smakuje krupnik albo zupa pomidorowa z pęczakiem. Podobnie jak inne gatunki kasz, pęczak może posłużyć jako farsz do gołąbków. Prostym i szybkim pomysłem na kolację są sałatki z pęczakiem, którą można skomponować na wiele sposobów. Wśród bardziej oryginalnych dań, ciekawą opcją jest kasza pęczak z owocami morza, która zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Kasza pęczak: wartości odżywcze

Kasza pęczak zawiera dużo węglowodanów, jest też cennym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy K. Dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika, pęczak wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Jest to kasza, w której można znaleźć także znaczące ilości folianów oraz soli mineralnych, takich jak magnez, fosfor, cynk czy selen. Regularnie jedzony pęczak pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, a dzięki zawartości witaminy K wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i pomaga zapobiegać powstawaniu żylaków. Dobrze działa także na układ nerwowy, a u kobiet karmiących piersią wspomaga laktację.

Jak ugotować kaszę pęczak?

Kaszę pęczak gotuje się prosto i szybko, bardzo podobnie jak ryż. Przed gotowaniem kaszę należy wypłukać, co pomoże pozbyć się ewentualnej goryczki. Pęczak na sypko ugotujemy stosując proporcje 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Jeśli chcemy ugotować go na gęsto na 1 szklankę pęczaku dajemy 3,5 szklanki wody. Gotujemy około 15- 20 minut na wolnym ogniu. Gotującej się kaszy nie należy mieszać.

Po ugotowaniu warto ją jeszcze odstawić na około 10-15 minut pod przykryciem. Pęczak podobnie jak inne kasze czy ryż, dostępny jest też w wygodnych torebkach do gotowania. Jeśli gotujemy takie danie jak np. zupa z pęczakiem, możemy przygotować kaszę oddzielnie lub gotować razem całość.

Czy pęczak ma gluten?

Dieta bezglutenowa cieszy się w ostatnich latach sporym zainteresowaniem i ma coraz więcej zwolenników. Wiele produktów dostępnych w sklepach, jest oznaczona na opakowaniu jako żywność bezglutenowa. Pęczak do nich nie należy, ponieważ, tak jak inne kasze jęczmienne zawiera gluten. Oznacza to, że nie nadaje się dla osób z celiakią oraz alergią na gluten.

Warto jednak wiedzieć, że produkty bezglutenowe nie są wcale synonimem zdrowego jedzenia. Jak podkreślają specjaliści, nie ma żadnych naukowych podstaw, żeby zdrowe osoby unikały glutenu w diecie. Dlatego też, o ile nie ma ku temu zdrowotnych przeciwwskazań, nie warto rezygnować z pęczaku, który ma liczne zalety dla naszego organizmu.

Artykuły powiązane

5rodzajowkasz_g
23.07.2020

Rodzaje kasz – 5 najzdrowszych kasz i ich właściwości

Które rodzaje kasz są najzdrowsze? Wszystkie kasze zawierają mnóstwo witamin i dobroczynnych składników. Wyróżniliśmy 5, które są fantastycznymi superfoods. Kasze zdobywają nasze kulinarne serca już od dłuższego czasu. Nic w tym dziwnego - dają praktycznie nieograniczone pole do popisu zarówno w daniach wytrawnych, jak i tych na słodko. Kasza gryczana, jaglana, jęczmienna – sprawdźcie który rodzaj kaszy jest dla was najlepszy!

Kasza jaglana na słodko
22.05.2020

Kasza jaglana na słodko - pyszny smak dzieciństwa

Kasza jaglana na co dzień występuje jako dodatek do mięsnych sosów albo gotowanych warzyw. Nam jednak najbardziej kojarzy się ona ze słodkimi daniami z dzieciństwa. Kasza z owocami, w formie apetycznej zapiekanki lub kokosowych kuleczek zastąpi deser, będzie pożywnym śniadaniem, sprawdzi się nawet jako obiad. W cyklu Przyjemności na weekend polecamy kaszę jaglaną na słodko.

Kasza bulgur
19.05.2020

Kasza bulgur – pyszna nie tylko na obiad

Kasza bulgur to kolejna odmiana kasz, którą warto włączyć do jadłospisu. Produkt otrzymywany w wyniku obróbki ziaren durum – najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, charakteryzuje się dużymi walorami odżywczymi. A w dodatku kasza bulgur może być wykorzystana w kuchni na wiele sposobów. W cyklu "Smak" przybliżamy ten produkt.

ryz-spizarnia-iStock
16.03.2020

Zdrowa kasza i pyszny ryż – uniwersalne produkty na pyszny obiad

Kasze i ryż to produkty, które często kupujemy w nadmiarze i gromadzimy w szafkach kuchennych. Warto pamiętać, że kasza jaglana, kasza gryczana i kasza jęczmienna często spożywana wzmacnia odporność, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci oraz usprawnia pracę serca. Ryż natomiast łagodzi bóle żołądka (szczególnie kleik ryżowy). Podpowiadamy, co ugotować z kaszy i ryżu, gdy mamy domowe zapasy.

Kasza dla zdrowia
31.03.2018

Czas pokochać kasze - mają supermoc!

Kasze jemy zbyt rzadko. Z badań wynika, że tylko dwa-trzy razy w miesiącu. To błąd. Na świecie jedzenie kaszy staje się modne. I nie bez powodu. Kasza silnie rozgrzewa, syci, a nie tuczy, dlatego warto jeść ją jak najczęściej. Dodatkowo pomaga schudnąć, odmładza i chroni przed wieloma chorobami.

kuskus_glowne_Fotolia_100305807_Subscription_XL
04.02.2016

Kuskus – kasza czy makaron? Ważne źródło białka

Znany od tysięcy lat kuskus jest pysznym i szybkim sposobem na wegetariańskie danie. Lekki i sycący, polecany jest każdemu, bez względu na dietę, jako świetne źródło lekkostrawnego białka.

kasza_perlowa_glowne_Fotolia_91860762_Subscription_XL
04.02.2016

Kasza perłowa – zdrowa baza dań roślinnych

Kasza perłowa świetnie odnajduje się w towarzystwie warzyw w zupach lub gulaszach. Jest więc idealną, zdrową bazą dla wegetariańskich i wegańskich dań.