Kasza pęczak - przepisy na dania

33 przepisów

kasza pęczak

Pęczak to kasza jęczmienna, powstająca z ziaren, które są łuskane i polerowane. Inne kasze jęczmienne to kasza łamana i perłowa, jednak to właśnie kasza pęczak jest z nich najzdrowsza, ponieważ jest najmniej przetworzona.

Pęczak, choć łatwo dostępny (kasze jęczmienne stanowią aż 70% wszystkich produkowanych u nas kasz), wciąż jest mało doceniany. Szkoda, ponieważ jednym z naszych lokalnych superfoodów jest właśnie kasza pęczak. Z czym ją podawać? Pęczak idealnie komponuje się z sosami, zupami, czy wszelkimi daniami, w których może zastąpić ryż. Choć wielu osobom kasza pęczak kojarzy się głównie z daniami obiadowymi, może ona być także śniadaniem, kolacją, a nawet deserem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przyrządzać ją także na słodko.

Do czego pasuje pęczak?

Pęczak, podobnie jak inne kasze, jest bardzo zdrowy. Jednak wiele osób zastanawia się ile kalorii ma kasza pęczak? 100 g suchego pęczaku zawiera 354 kcal. Jednak podczas gotowania kasza dwu lub nawet trzykrotnie zwiększa swoją objętość, więc proporcjonalnie zmniejsza się też kaloryczność w ugotowanym produkcie.

Kasza pęczak - czy tuczy? Wbrew pozorom wcale nie. To doskonały produkt dla osób odchudzających się. Zapewnia uczucie sytości na długo, poprawia perystaltykę jelit, a także sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu.

Kasza pęczak: pomysły na potrawy

Kasza pęczak do obiadu to doskonały składnik, który może być dodatkiem do gulaszu lub innego mięsa z sosem. Również sosy warzywne wspaniale pasują do kaszy pęczak. Idealnie komponuje się z grzybami, które można dodać do pysznego kaszotto.

Kaszę można też dodawać do zup zamiast ryżu. Wybornie smakuje krupnik albo zupa pomidorowa z pęczakiem. Podobnie jak inne gatunki kasz, pęczak może posłużyć jako farsz do gołąbków. Prostym i szybkim pomysłem na kolację są sałatki z pęczakiem, którą można skomponować na wiele sposobów. Wśród bardziej oryginalnych dań, ciekawą opcją jest kasza pęczak z owocami morza, która zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Kasza pęczak: wartości odżywcze

Kasza pęczak zawiera dużo węglowodanów, jest też cennym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy K. Dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika, pęczak wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Jest to kasza, w której można znaleźć także znaczące ilości folianów oraz soli mineralnych, takich jak magnez, fosfor, cynk czy selen. Regularnie jedzony pęczak pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, a dzięki zawartości witaminy K wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i pomaga zapobiegać powstawaniu żylaków. Dobrze działa także na układ nerwowy, a u kobiet karmiących piersią wspomaga laktację.

Jak ugotować kaszę pęczak?

Kaszę pęczak gotuje się prosto i szybko, bardzo podobnie jak ryż. Przed gotowaniem kaszę należy wypłukać, co pomoże pozbyć się ewentualnej goryczki. Pęczak na sypko ugotujemy stosując proporcje 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody. Jeśli chcemy ugotować go na gęsto na 1 szklankę pęczaku dajemy 3,5 szklanki wody. Gotujemy około 15- 20 minut na wolnym ogniu. Gotującej się kaszy nie należy mieszać.

Po ugotowaniu warto ją jeszcze odstawić na około 10-15 minut pod przykryciem. Pęczak podobnie jak inne kasze czy ryż, dostępny jest też w wygodnych torebkach do gotowania. Jeśli gotujemy takie danie jak np. zupa z pęczakiem, możemy przygotować kaszę oddzielnie lub gotować razem całość.

Czy pęczak ma gluten?

Dieta bezglutenowa cieszy się w ostatnich latach sporym zainteresowaniem i ma coraz więcej zwolenników. Wiele produktów dostępnych w sklepach, jest oznaczona na opakowaniu jako żywność bezglutenowa. Pęczak do nich nie należy, ponieważ, tak jak inne kasze jęczmienne zawiera gluten. Oznacza to, że nie nadaje się dla osób z celiakią oraz alergią na gluten.

Warto jednak wiedzieć, że produkty bezglutenowe nie są wcale synonimem zdrowego jedzenia. Jak podkreślają specjaliści, nie ma żadnych naukowych podstaw, żeby zdrowe osoby unikały glutenu w diecie. Dlatego też, o ile nie ma ku temu zdrowotnych przeciwwskazań, nie warto rezygnować z pęczaku, który ma liczne zalety dla naszego organizmu.