Sałatka z bobu i boczku

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 280 kcal Składniki na 4 porcje

Sałatki

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
280.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg bobu
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 pomidory
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1–2 łyżki posiekanej kolendry lub natki
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Bób oczyścić, wsypać do osolonego wrzątku, gotować do miękkości (20–30 minut). Odcedzić, ostudzić. Obrać z łupinek.
  • Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Szalotkę obrać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać.
  • Ocet wymieszać z oliwą, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Bób, boczek, pomidory, szalotkę i czosnek włożyć do salaterki, polać sosem, posypać kolendrą, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wymieszać.

Kalorie: 280.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy