Sałatka z bobu i boczku

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 280 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Sałatka z bobu i boczku

Z mięsem

Czas przygotowania:
Kalorie:
280 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1/2 kg bobu
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 pomidory
  • szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1–2 łyżki posiekanej kolendry lub natki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Bób oczyścić, wsypać do osolonego wrzątku, gotować do miękkości (20–30 minut). Odcedzić, ostudzić. Obrać z łupinek.
  2. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Szalotkę obrać, posiekać. Czosnek obrać, posiekać.
  3. Ocet wymieszać z oliwą, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Bób, boczek, pomidory, szalotkę i czosnek włożyć do salaterki, polać sosem, posypać kolendrą, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, wymieszać.
sałatka bób boczek wędzony sałatka z bobem sałatka z boczkiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze