Zupa miks z bobu i groszku

Przepis na krem z bobu i groszku z dodatkiem pietruszki i świeżej mięty

Zupydania mięsnekrem

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 155 głosów)

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 1/2 kg zielonego groszku
  • sól, cukier, masło
  • szklanka bulionu
  • drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju orzechowego
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • kilka łyżek płynnej kremówki
  • pumpernikiel
  • natka pietruszki i świeża mięta

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Bób i groszek gotujemy osobno w wodzie z niewielkim dodatkiem soli, cukru i masła. odcedzamy, studzimy, bób obieramy z osłonek, garstkę odkładamy, odkładamy też garstkę groszku. Resztę groszku i bobu miksujemy na gładkie
  • purée z ciepłym bulionem, posiekanym czosnkiem, olejem i oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, zabielamy niewielką ilością kremówki. Posypujemy pokruszonym pumperniklem, natką i miętą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy