Kurczak z cukinią po meksykańsku

Co na obiad? Sezonowo i pysznie, czyli kurczak z cukinią. W moim przepisie pikantnie - kurczak z cukinią po meksykańsku doskonale smakuje z ryżem lub ziemniakami.

Dodany przez:

Kurczak z cukinią po meksykańsku

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.6 z 5 głosów)

Składniki

  • ok. 0,5 kg fileta z kurczaka
  • 1 cebula duża
  • 1 duża cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • ok. 30 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 puszki kukurydzy
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • ok. 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • kilka szczypt curry, ziół prowansalskich, bazylii, papryki mielonej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy krótko na oliwie. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry, ziołami prowansalskimi i papryką. W tym czasie myjemy dokładnie resztę warzyw. Cukinii nie obieramy, tylko kroimy w cienkie półksiężyce bądź plastry (w zależności od wielkości). Gdy mięso już dojdzie przekładamy je na osobny talerz do ostygnięcia. Cebulę i cukinię wrzucamy na patelnię po kurczaku i smażymy na niewielkim ogniu. Paprykę kroimy w kostkę lub paski, pomidorki przekrajamy na ćwiartki i dodajemy do już miękkich składników na patelni. Wszystko dusimy ok. 20 minut, mieszając i podlewając co jakiś czas mlekiem. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka, kukurydzę i doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką mieloną, lubczykiem, solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, ryżem, kaszą bądź makaronem.
kurczak mięso warzywa obiad cukinia pomidory filet gulasz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze