Kurczak z cukinią

Kurczak z cukinią to pomysł na letni obiad dla całej rodziny. To danie jest zdrowe, lekkie i pełne witamin. Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmie niewiele czasu, za to efekt końcowy zachwyci smakiem oraz wyglądem. Idealnie sprawdzi się na codzienny posiłek, jak i poczęstunek dla gości na wszystkie okazje. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne gulasz

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 190 głosów)

Kurczak z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • smazony-kurczak 1.

    Kurczak z cukinią: Mięso myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i papryką. W tym czasie myjemy dokładnie resztę warzyw. Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę, a pieczarki w talarki. Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. Gdy mięso już dojdzie przekładamy je na osobny talerz, a na tej samej patelni dolewamy kolejną łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dorzucamy cukinię, paprykę i pieczarki i wszystko razem podsmażamy przez kilka minut. 

  • papryka-cebula 2.

    Duszenie: Do warzyw dolewamy pomidory w puszce i gotujemy wszystko przez 20-25 minut na wolnym ogniu.  Na koniec dodajemy usmażone wcześniej mięso. 

Porady

  • Niech chcesz, aby kurczak z cukinią rozgotował się na jednolity sos? Aby kawałki warzyw były chrupiące i wyczuwalne w potrawie, można ich wcześniej nie podsmażać i dodać je dopiero pod koniec gotowania sosu. 
  • Amatorom pikantnych dań polecamy dodać do pomidorów z puszki posiekaną papryczkę chilli, kilka kropli sosu tabasco lub szczyptę pieprzu kajeńskiego. Z kolei fanom łagodnych smaków posmakuje potrawka z dodatkiem śmietany. W takiej formie sos będzie bardziej aksamitny i kremowy. 
  • Świetnym dodatkiem, który zwieńczy gotową potrawę, będą świeże zioła. Szczególnie dobrze pasować tu będą posiekane listki bazylii, natka pietruszki lub gałązki tymianku.
  • Do tego dania świetnie będą pasowały też sery. Warto więc dosypać pod koniec duszenia garść tartego parmezanu, grana padano lub cheddara.

Lubisz cukiniowe dania? Wypróbuj też przepis na makaron z cukinią!


Notka redakcyjna

Kurczak z cukinią - dodatki

Pierś z kurczaka z cukinią i papryką to bogactwo smaków, struktur i aromatów. Chrupiące warzywa, delikatne mięso i aksamitny sos pomidorowy idealnie ze sobą współgrają, tworząc kompletną kompozycję. Taka warzywna potrawka doskonale smakuje sama w sobie, ale można ją dodatkowo podkręcić, stosując przeróżne przyprawy, sosy i zioła. Jak zrobić cukinię z kurczakiem, aby wydobyć z tych składników to, co najlepsze? Naszym sprawdzonym zestawem przypraw są papryka słodka i ostra, czosnek oraz oregano. Do tego przyda się też odrobina curry, tymianku oraz kilka kropli sosu sojowego.

Kurczak z cukinią - z czym go podawać?

Kurczak z papryką i cukinią to danie, które można podać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. Klasyką gatunku są oczywiście ziemniaki, ale to nie wszystkie smakowite możliwości. Ta potrawa doskonale smakuje również w towarzystwie ryżu, zarówno tego białego, jak i brązowego czy jaśminowego. Pysznym pomysłem jest także zaserwowanie jej kaszą gryczaną, jęczmienną czy jaglaną. 

Cukinia świetnie smakuje także w towarzystwie makaronu. Można tu użyć zarówno długich makaronów, jak spaghetti lub tagliatelle, jak i krótkich rodzajów, czyli rurek, kokardek lub świderków. Makaron z cukinią i kurczakiem będzie świetnym pomysłem na nie tylko na obiad, ale i lunch na wynos do pracy czy szkoły. Z takim mięsno-warzywnym gulaszem świetnie będą smakowały również włoskie gnocchi oraz polskie kopytka. W wersji na szybko, to danie można podać także w towarzystwie pieczywa lub chrupiącej grzanki. 

Co zrobić z piersią kurczaka? Inne przepisy na dania z kurczakiem

Kurczak to jeden z najpopularniejszych składników, które pojawiają się w naszych kuchniach. Na bazie drobiu można wyczarować wiele dań z różnych kuchni świata. Pierś z kurczaka najczęściej jemy w formie smażonej lub pieczonej. Tak przygotowany filet podajemy w towarzystwie przeróżnych sosów albo jako dodatek do zapiekanek, makaronu, burgerów czy risotto. Innym popularnym pomysłem na bazie tego mięsa są oczywiście kotlety, zarówno te siekane, jak i mielone. Piersi kurczaka często podajemy też panierowane w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych, a także zawinięte w roladki z przeróżnymi farszami. Prym wiedzie oczywiście słynny devolay, jednak do środka takiego mięsnego rulonika można włożyć także szpinak, suszone pomidory czy pieczarki. 

Pierś możemy też pokroić na mniejsze kawałki i stworzyć w ten sposób domowe nuggetsy lub frytki z kurczaka. Usmażone kostki kurczaka można też dodawać do tarty, tortilli czy naleśnikówIdealnym pomysłem na kąski z kurczaka będzie też meksykańska quesadilla. Tak przygotowaną pierś warto też dodać do sałatek, na przykład klasycznego cezara czy gyrosa. Kosteczki z surowego mięsa warto też nadziać na szpatułki i przełożyć warzywami, tworząc pyszne szaszłyki na grilla. Szczególnie polecamy greckie souvlaki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy