Gulasz z kurczaka

Gulasz z kurczaka to najlepszy pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest smaczny i sycący, a przygotowuje się go banalnie łatwo i całkiem szybko. Miękkie i kruche mięso, kolorowe warzywa, a wszystko to skąpane w aromatycznym pomidorowym sosie- czy to nie brzmi przepysznie? Zobaczcie, jak zrobić gulasz drobiowy, który zawsze się udaje!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne dania z kurczaka gulasz

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.3 z 200 głosów)


Gulasz z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczak smażenie na patelni 1.

    Przygotowanie składników: Mięso kroimy w kostkę. Z papryki i chili usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. Cebulę z papryką podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy mięso i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż się zrumieni. Dodajemy chili oraz czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie. 

  • gulasz 2.

    Doprawianie gulaszu: Dodajemy fasolę z zalewą i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wszystko mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.

Porady

  • Gulasz z kurczaka można podać solo, jedynie z pieczywem, ale także jako sycące danie z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem. 
  • Gulasz z piersią z kurczaka to tylko jedna z opcji, gdyż gulasz drobiowy można zrobić też mięsa z indyka, gęsi lub kaczki. Z tymi samymi przyprawami i dodatkami wyjdzie też pyszny gulasz wieprzowy i wołowy.
  • Aby gulasz był bardziej kremowy, można zabielić go odrobiną śmietany lub mleczka kokosowego. 

Notka redakcyjna

Gulasz z kurczaka - przepis

Jak zrobić gulasz z kurczaka? Wystarczy usmażyć mięso z ulubionymi warzywami i przyprawami, a następnie zalać je bulionem i dusić aż wszystkie składniki zmiękną. Taką podstawową wersję można wzbogacić koncentratem pomidorowym, pomidorami z puszki lub passatą. Świetnym dodatkiem będzie również sos sojowy, odrobina sosu worcestershire albo kropla tabasco. Warto też doprawić sos wszelkiego rodzaju ziołami i przyprawami. Szczególnie polecamy dodać majeranek, tymianek, oregano i bazylię.

Dla przełamania słonych smaków sprawdzi się tu także odrobina miodu lub syropu klonowego. Ciekawym akcentem, dodającym świeżości i wyrazistości może być też kawałek startego świeżego imbiru. Dla zbilansowania wszystkich smaków fantastycznie sprawdzi się też mała szczypta curry bądź cynamonu

Jak zagęścić gulasz?

Aby gulasz miał przyjemną, zawiesistą konsystencję, na koniec gotowania warto go zagęścić odrobiną surowej mąki wymieszanej z wodą lub zasmażką, przygotowaną z mąki i masła. Wlewamy taką masę do sosu i zagotowujemy, ciągle mieszając, a już po chwili danie zgęstnieje. W wersji bezglutenowej, do zagęszczania można wykorzystać skrobię kukurydzianą.

Gulasz można zagęścić też śmietaną lub żółtkiem. Należy jednak pamiętać, aby wcześniej je zahartować, czyli wymieszać z odrobiną gorącego płynu, aby nabrały one ciepła i nie ścięły się pod wpływem różnicy temperatur.

Osobom na diecie wegańskiej z pewnością posmakuje sos zagęszczony płatkami drożdżowymi, które nie tylko nadadzą pożądanej konsystencji, ale także wyrazistego serowego smaku.

Co dodać do gulaszu z kurczaka?

Jako dodatek do gulaszu dobrze sprawdzą się właściwie wszystkie warzywa, zarówno te świeże, jak i mrożone. Najczęściej w gulaszach znajdujemy marchew, paprykę i ziemniaki, ale wspaniale będzie tu pasowała również cukinia, bataty czy szpinak. Aby gulasz był bardziej sycący, można dodać do niego strączki, takie jak fasola, ciecierzyca, soczewica czy soja. Fantastycznym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs w sosach będą też świeże lub suszone grzyby, które dodadzą wyjątkowego smaku i aromatu.

Polecamy też spróbować dorzucić do gulaszu z kurczaka kilka pokrojonych suszonych śliwek bądź moreli, albo garstkę suszonej żurawinySuszone owoce są świetnymi dodatkami do mięs, dlatego jeśli lubicie połączenie wytrawnego ze słodkim akcentem, koniecznie spróbujcie tego wariantu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy