Kasza gryczana — przepisy

197 przepisów

 Kasza gryczana – to produkt znajomy nam od dzieciństwa. Cały czas słyszeliśmy od rodziców o jej zdrowych właściwościach i ważności spożycia. A teraz doceniamy kaszę gryczaną również za uniwersalność, łatwość przygotowania i ogromną wariację dań, które można wymyślić dzięki temu. Kasza gryczana często spotyka się w przepisach wegetariańskich i wegańskich, istnieją sałatki, zupy, spaghetti oraz kotlety, i nawet wypieki z dodatkiem kaszy gryczanej. Zobacz dalej, jakie zebraliśmy pomysły na obiad z kaszą gryczaną.

Przepisy z kaszą gryczaną

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 30 min.
Kasza gryczana po włosku

Kasza gryczana po włosku to pomysł na zdrową sałatkę dla całej rodziny. Niepalona kasza gryczana jest łagodniejsza w smaku, więc nawet dzieci mogą zjęść bez grymasów na twarzy. Kasza gryczana po włosku łączy różnorodne składniki: czarne oliwki, suszone pomidory w zalewie, mozzarellę, świeżą bazylię, rukolę i szpinak baby. Osoby jedzące mięso zadowolą się dodatkiem wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej. Kasza gryczana po włosku to przepis, który szczególnie polecamy w formie lunchu do pracy. 

mojegotowanie

Kasza gryczana po włosku

Kasza gryczana – palona czy niepalona?

Wybierając w sklepie kaszę gryczaną, często możemy stanąć przed dylematem – palona, niepalona czy w ogóle prażona? Wnosimy trochę jasności: palona i prażona znaczy to samo – kasza po obróbce termicznej. Po tym prażeniu kasza gryczana staje się bardziej aromatyczna, przybiera kolor ciemny. Niepalona – to znaczy suszona – jest najzdrowszym wyborem, ponieważ zachowuje większą ilość białka i rutyny, oraz kilkakrotnie większą zdolność antyoksydacyjną. Dokładnie taka kasza nazywa się kaszą gryczaną białą.

 

Jednak jeśli wybierzemy kaszę gryczaną prażoną, to nie znaczy, że absolutnie pozbawimy się zdrowych składników odżywczych. Wystarczy zerknąć na tabelę wartości odżywczych na pakowaniach: ilość kalorii, zawartość węglowodanów, tłuszczy, błonnika zostaje praktycznie taka sama, nawet różnica w zawartości białka nie jest znacząca.

 

Zdrowe właściwości kaszy gryczanej

Kasza gryczana niezależnie od rodzaju przyniesie dużo korzyści dla organizmu. Oprócz tego, że jest dobrym źródłem białka, bogata w unikatowe aminokwasy. Jeden z nich – lizyna, wspomagająca układ odpornościowy oraz proces regeneracji organizmu. Kasza gryczana nie zawiera glutenu, co na pewno zostanie docenione przez osoby trzymające się diety bezglutenowej. Błonnik pokarmowy – niezbędny element zawarty w kaszy. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy i oczyszcza organizm od toksyn i metali ciężkich. Dzięki mu również kasza gryczana świetnie nasyca, co ceni się wśród osób dbających o sylwetkę i nie tylko.

Zawarcie dużej ilości antyoksydantów w kaszy gryczanej wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Nie można nie wspomnieć o kaszy również jako źródle magnezu, żelaza, miedzi i manganu oraz witamin z grupy B.

 

Kasza gryczana – przepis

Przepis na kaszę gryczaną jest bardzo łatwy. Żeby ją ugotować, wystarczy wlać wodę do garnka w proporcjach 2:1 (1 część kaszy), jak tylko woda się ugotuje, można posolić i wsypać samą kaszę. Kilka sekund mieszamy bardzo delikatnie, następnie jak tylko woda zacznie się gotować ponownie, zmniejszamy ogień. Przykrywamy garnek pokrywką, woda z kaszą powinny dalej delikatnie się gotować w ciągu 15 minut. Po 15 minutach wyłączamy gaz i zostawiamy na 10 minut, aby doszła.

 

Pomysły na obiad z kaszą gryczaną

Najczęstszym pomysłem na obiad z kaszą gryczaną są kotlety mielone lub gulasz. Niemniej smacznym rozwiązaniem są pulpeciki w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną. Do tej kaszy idealnie pasują również pieczarki i marchewka.

Czasami dzieci nie jedzą kasz tak chętnie, jak często widzieliby to rodzice, w takim przypadku zaczynamy opowiadać im o zdrowych właściwościach i tłumaczyć niesamowite korzyści tego super foodu. Warto jednak sięgnąć do wyobraźni lub internetu po ciekawe pomysły, które będą bardziej atrakcyjne dla pociechy. Oryginalnym pomysłem, który prawdopodobnie spodoba się dzieciom, jest pizza z kaszą gryczaną. A może kasza gryczana na słodko z czekoladą i owocami? W naszej kolekcji zebraliśmy ogromną liczbę nietypowych przepisów, które zasmakują nie tylko dzieciom, ale i rodzicom.

 

Kasza gryczana w przepisach wegetariańskich i wegańskich

Warzywa są tak często spotykanym składnikiem potraw z kaszy gryczanej, że z pewnością przepadną do gustu zarówno wegetarianom i weganom, jak i osobom, które trzymają się normalnej diety. Istnieje dużo przepisów wegetariańskich z kaszą gryczaną, wśród których można znaleźć przepisy na prawie każdy rodzaj bezmięsnego dania: od wrapów do pierogów wegańskich.

Artykuły powiązane

Kuchnia Polska jest rozkoszna - rozmowa z Michałem Korkoszem, autorem bloga Rozkoszny
14.10.2020

Kuchnia polska jest rozkoszna – rozmowa z Michałem Korkoszem

Znajomi określili go rozkosznym, od chwili, gdy zaczął samodzielnie piec i gotować apetycznie wyglądające dania. Praca nad poszukiwaniem idealnego fotograficznego kadru zaprowadziła go do wygrania prestiżowej nagrody Saveur. W cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Michałem Korkoszem, blogerem i autorem książki „Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country”.

Wegetariańska lista zakupów
01.10.2020

Wegetariańska lista zakupów

Co powinno się znaleźć w lodówce wegetarianina? Czy to tylko warzywa i strączki? Niekoniecznie! Sprawdźcie niezbędne produkty do kuchni wegańskiej - większość z nich można kupić z lekkim zapasem. To idealna lista zakupów dla początkujących roślinożerców!

5rodzajowkasz_g
23.07.2020

Rodzaje kasz – 5 najzdrowszych kasz i ich właściwości

Które rodzaje kasz są najzdrowsze? Wszystkie kasze zawierają mnóstwo witamin i dobroczynnych składników. Wyróżniliśmy 5, które są fantastycznymi superfoods. Kasze zdobywają nasze kulinarne serca już od dłuższego czasu. Nic w tym dziwnego - dają praktycznie nieograniczone pole do popisu zarówno w daniach wytrawnych, jak i tych na słodko. Kasza gryczana, jaglana, jęczmienna – sprawdźcie który rodzaj kaszy jest dla was najlepszy!

Proziaki - Cuda wianki
11.07.2020

Proziaki, pierogi kresowe i przemyskie gołąbki z ziemniakami. Odwiedzamy Cuda Wianki!

Proziaki to jeden z kulinarnych symboli Podkarpacia. Powiat przemyski i Przemyśl oferuje jednak jeszcze więcej przysmaków, po które warto przejechać pół Polski. Odwiedzamy restaurację Cuda Wianki tuż przy rynku. Jak podają tam proziaki? Jak smakują pierogi kresowe? I czy przemyskie gołąbki z ziemniakami smakują tak jak u mojej babci nad Sanem? Zapraszam na recenzję restauracji Cuda Wianki.