Jej delikatny, soczysty smak potrafi przypaść do gustu smakoszom, nawet o najbardziej wymagających podniebieniach. Stanowi numer jeden pośród głównych dań obiadowych, jak i kolacji, czy przekąsek. Chyba każdy wie, jak zrobić pierś z kurczaka na patelni, jednak prawdziwą sztukę stanowi przyrządzenie jej w taki sposób, aby pozostała lekka, soczysta i aromatyczna. W dalszej części artykułu dowiesz się jak sprawić, żeby smażona pierś z kurczaka za każdym razem wychodziła ci idealna.

Jaki jest sekret soczystej piersi z kurczaka z patelni?

Soczysta pierś z kurczaka z patelni, to naprawdę efektowne danie, uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Poza tym, jej spożywanie bardzo korzystnie wpływa na nasz organizm. Wszystko to, dzięki prawdziwemu bogactwu składników odżywczych, które się w niej znajdują. Pierś z kurczaka z warzywami, jest nieodłącznym elementem diety sportowców, ze względu na lekkostrawność i zawarte w niej pokłady pełnowartościowego białka, będącego głównym budulcem mięśni człowieka.

Mimo że metod jej przygotowywania jest mnóstwo, zdradzimy ci sekret, jak zachować jej soczystą strukturę po usmażeniu. Potem już tylko od ciebie będzie zależało, w jakiej formie i z jakimi dodatkami zechcesz ją podać.

Wybór odpowiedniej patelni

Jak usmażyć pierś z kurczaka? Aby podejść do tego profesjonalnie, musimy zacząć od podstaw. Chcąc przyrządzić w ten sposób kurczaka, najpierw musisz wiedzieć, na czym najlepiej będzie go usmażyć. Pamiętaj, że tajemnicą najlepszych szefów kuchni, jest nie tylko ogromna wiedza i doświadczenie, najlepsze produkty spożywcze, lecz także porządny sprzęt, który będzie im pomagał w gotowaniu, a nie dodatkowo utrudniał pracę. W obecnych czasach, na rynku mamy ogromny wybór dostępnych patelni.

Jedną z nich jest, ostatnio coraz popularniejsza, patelnia grillowa. I to na niej się dziś skupimy. Będzie doskonała do różnych rodzajów mięs. Jej pofalowane dno, pozwoli w znaczący sposób ograniczyć ilość tłuszczu przy smażeniu, dzięki czemu nasze filety będą zdrowsze i smakowite. Skoro przygotowaliśmy już narzędzie pracy, zajmijmy się teraz kurczakiem.

Obróbka mięsa

Zanim ułożymy pierś z kurczaka na patelni, musimy ją najpierw odpowiednio do tego przygotować. Sposobów na obróbkę jest kilka: możesz np. delikatnie rozbić mięso za pomocą tłuczka, tak jak postępuje się ze schabem. Jest to szczególnie wskazane, kiedy trafił ci się wyjątkowo objętościowy egzemplarz, a zależy ci na usmażeniu go w całości. Oczywiście możesz, równie dobrze, tylko go przyprawić i po prostu wrzucić na patelnię, przechodząc od razu do kroku 3 – go (też wyjdzie pyszny!). Jednak mamy do zaproponowania jeszcze kilka ciekawych urozmaiceń.

Możesz również pokusić się o przygotowanie kotleta „de volaille”. Wykonasz go dwiema metodami: pierwszą, tradycyjną, jest roztłuczenie mięsa, następnie zrolowanie go, po wcześniejszym umieszczeniu w środku kawałka masła z ziołami. Druga metoda jest znacznie szybsza i łatwiejsza – natnij delikatnie filet (tylko nie na wylot), tworząc w ten sposób małą kieszonkę, w którą włożysz, masło, ser żółty lub trochę warzyw czy ziół.

Ciekawym rozwiązaniem na uzyskanie soczystego mięsa, będzie wcześniejsze zamarynowanie go. Wiadomo, że im dłużej pierś z kurczaka będzie leżała w marynacie, tym lepiej, ale na szczęście mięso drobiowe ma to do siebie, że już nawet godzina czy dwie, dadzą zadowalający efekt smakowy. W roli marynaty możesz użyć różnych produktów. Jako baza, doskonale sprawdzi się olej roślinny, jego pochodzenie zależy już od ciebie, oliwa z oliwek, syrop klonowy, miód, jogurt naturalny, śmietana, albo nawet maślanka. Propozycji jest wiele, ty decyduj, co najbardziej lubisz. Albo po prostu, co aktualnie znajduje się w twojej lodówce!

iStock

Żeby dodać smaku i aromatu swojej marynacie, wybierz ulubione przyprawy. Mogą to być również gotowe mieszanki, typu „gyros”, czy „złocisty kurczak”, które kupisz w sklepie. Lepiej jednak stworzyć coś samodzielnie. Jedyne, na co musisz zwrócić uwagę, to to, że przyprawy w „większych kawałkach”, jak np. różne zioła lub granulowany czosnek, mogą się spalić podczas intensywnej obróbki termicznej, jakiej będziemy poddawać nasze piersi z kurczaka. Patelnia wybrana, kurczak przygotowany i zamarynowany, w takim razie możemy zaczynać smażenie!

Smażenie kurczaka na patelni

Na patelni grillowej umieszczamy olej lub masło klarowane, tak, aby stworzyły ok. 2 – 3 mm warstwę. Teraz najważniejszy punkt – rozgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury. Jeśli posiadasz odpowiedni termometr kuchenny, który pozwoli ci sprawdzić temperaturę tłuszczu, to wiedz, że powinien mieć mniej więcej 140 – 160 stopni. Jest to niesamowicie istotne, ponieważ tak wysoka temperatura sprawi, że w naszym mięsie natychmiast zamkną się pory i jego smakowite soki nie będą wyciekały na zewnątrz podczas przygotowywania. Wszystko, co najlepsze, zostanie w środku.

Na rozgrzaną patelnię kładziemy naszą pierś z kurczaka, wcześniej doprawioną i przygotowaną. Ile smażyć pierś z kurczaka? To zależy od tego, jaką objętość ma nasz kawałek. Przy filecie o „standardowej” wielkości, jest to ok. 5 minut z każdej strony. Musimy nauczyć się obserwować proces zachodzący w smażonym mięsie, żeby wiedzieć, kiedy jest na nie odpowiednia pora. Podsmażona część powinna mieć złotobrązowy kolor, a reszta piersi, co najmniej do połowy wysokości, powinna być biała i ścięta. Jeśli tak jest, przekręcamy filet na drugą stronę i powtarzamy cały proces. Kiedy żaden fragment nie jest już różowy, to znak, że kończymy smażenie!

Przygotowanie i podanie piersi z kurczaka

Ostatnim krokiem, jest zdjęcie piersi z kurczaka z patelni i włożenie na kilka minut do szczelnego naczynia, tak aby jego wilgoć nie odparowała, a mięso stało się jeszcze bardziej kruche, miękkie i soczyste.

Teraz zostało już tylko podać filet w wybrany przez siebie sposób. Może być to dodatek do ziemniaków i surówki, można rozerwać go na kawałki widelcem i potraktować jako składnik sałatki warzywnej, wrzucić do sosu. Albo nawet pokroić na plasterki i użyć jako domowej roboty wędliny na kanapki. Zastosowań jest wiele, a mięso usmażone według naszych porad, zawsze wyjdzie ci pysznie i zdrowo!

Sprawdź: pierś z kurczaka w sosie