REKLAMA

Sos do pizzy

Sos do pizzy to bardzo ważny, chociaż nieco niedoceniany, składnik tego włoskiego dania. Najlepszy sos do pizzy przygotowuje się na bazie świeżych pomidorów. Opcjonalnie możemy wykorzystać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy lub passatę pomidorową. Jeśli zależy nam na odwzorowaniu włoskiej pizzy, to warto włożyć nieco więcej wysiłku w przygotowanie sosu do pizzy, który niekiedy stanowi tajemnicę pysznego smaku tej włoskiej potrawy. Poniżej podpowiadamy, jak przygotować sos do pizzy! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sosy sos pomidorowy

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.55 z 152 głosów)


Kroki przygotowania:

  • czosnek-cebula 1.

    Przepis na sos do pizzy zaczynamy od rozgrzania oliwy z oliwek w garnku o grubym dnie. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulę, potem przeciśnięty przez praskę czosnek i całość smażymy przez krótką chwilę. 

  • pomidory 2.

    Dalej dodajemy pokrojone i obrane ze skórki pomidory i doprawiamy do smaku przyprawami z przepisu. Całość przykrywamy i dusimy aż pomidory się całkowicie rozpadną. Na sam koniec mieszamy z koncentratem pomidorowym oraz przecieramy przez drobne sitko. 

Porady

  • Sos do pizzy możemy przygotować na zapas – możemy przełożyć go do słoiczków i pasteryzować na gorąco. Taki sos można przechowywać w domowej spiżarni przez kilka miesięcy (jeśli nie dodamy do niego cebuli, to nawet znacznie dłużej). 
  • Zamiast świeżych pomidorów w przepisie na sos do pizzy, możemy wykorzystać z pomidoryz puszki – najlepiej sprawdzą się pomidory pelati, które zbieranie są w najgorętsze dni. Zwykle są one spożywane bez skórki, a ich cechą charakterystyczną jest słodki smak. 
  • W zależności od naszych preferencji możemy przygotować sos pomidorowy do pizzy o różnych konsystencjach. Jeśli nie przeszkadzają nam kawałki pomidorów, to możemy nakładać go od razu po przegotowaniu. W niektórych regionach Włoch sos pomidorowy przygotowuje się ze świeżych i zimnych pomidorów wymieszanych z oliwą i doprawionych solą i pieprzem do smaku. Z kolei, jeśli przepadamy za sosem o bardzo gładkiej konsystencji, przed nałożeniem na pizzę, możemy go dokładnie zblendować. 
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić sos do pizzy? 

Istnieje wiele różnych szkół przygotowania sosu do pizzy – inny przepis uznają za najlepszy, natomiast inny amerykanie. Wyjątkowość włoskiego sosu do pizzy tkwi w jego prostocie – zazwyczaj przygotowuje się go z dwóch lub trzech składników: pomidorów, cebuli oraz przypraw. Niekiedy dodaje się również czosnek i oliwę z oliwek. Jednakże sekretem jego niepowtarzalnego smaku są pomidory, z których słynie gorąca Italia. Włoskie pomidory dojrzewają w pełnym słońcu, są bardzo soczyste i intensywne w smaku. Z kolei amerykański sos do pizzy, oprócz pomidorów, wody, oliwy z oliwek, zawiera również cukier, sok z cytryny i wiele przypraw. Ten wariant jest znacznie częściej spotykany w polskich gospodarstwach domowych. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy