Sos do pizzy

Nic nie smakuje tak dobrze jak domowa pizza. Nieodzowny jest do niej także odpowiedni sos. Sos do pizzy powinien pachnieć dojrzałymi w słońcu pomidorami - zaoptrzcie się w nie i do dzieła.

Dodany przez:

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 80 dag dojrzałych, słodkich mięsistych pomidorów, bez skóry
  • słodka cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • łyżka oliwy
  • do smaku: suszone oregano i bazylia, suszony czosnek, suszona cebula, sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. w rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, szklimy, dokładamy czosnek, smażymy aż mocno zapachnie. Dodajemy pomidory, ew. wlewamy kilka łyżek wody, wsypujemy po trochu przypraw, przykrywamy i dusimy, aż pomidory zupełnie się rozpadną.
  2. Mieszamy z koncentratem pomidorowym, przyprawiamy raz jeszcze do smaku. Na gorąco przecieramy przez drobne sitko. Przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2019
sos sos pomidorowy sos do pizzy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze