Sos do pizzy

Nic nie smakuje tak dobrze jak domowa pizza. Nieodzowny jest do niej także odpowiedni sos. Sos do pizzy powinien pachnieć dojrzałymi w słońcu pomidorami - zaoptrzcie się w nie i do dzieła.

Sosysos pomidorowy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 152 głosów)

Składniki:

  • 200 ml koncentratu pomidorowego
  • 80 dag dojrzałych, słodkich mięsistych pomidorów, bez skóry
  • słodka cebula, posiekana
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • łyżka oliwy
  • do smaku: suszone oregano i bazylia, suszony czosnek, suszona cebula, sól, pieprz, cukier

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • w rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, szklimy, dokładamy czosnek, smażymy aż mocno zapachnie. Dodajemy pomidory, ew. wlewamy kilka łyżek wody, wsypujemy po trochu przypraw, przykrywamy i dusimy, aż pomidory zupełnie się rozpadną.
  • Mieszamy z koncentratem pomidorowym, przyprawiamy raz jeszcze do smaku. Na gorąco przecieramy przez drobne sitko. Przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2019

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy