Gnocchi

kluseczki...

Kluskignocchidania z makaronem

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 149 głosów)

Składniki:

  • 1 - 1,2 kg ziemniaków lub kartofli no w ostateczności mogą byc pyry :-)
  • 1 jajko
  • 1 3/4 - 2 szklanki mąki pszennej
  • sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,mąkę wysypać na blat zrobic wgłebienie,ugotowane ciepłe ziemniaki oczywiście najpierw obrać i przecisnąć przez praskę od razu do mąki,dodać jajko oraz trochę soli (ja o soli zapomniałem heh),dość intensywnie zagnieść ziemniaczane ciasto,w razie konieczności podsypywać trochę mąką,ciasto podzielić na kilka kawałków i z każdego zrobić w miarę cienki wałek po czym kroić małe kluseczki,charakterystyczny wzorek można zrobić (widać na zdjęciu) przy użyciu widelca (kladziemy kluseczkę na widelcu i delikatnie dociskając kciukiem rolujemy w dół) lub przy pomocy zwykłej trzepaczki,po prostu odbijamy paseczki po kolei na każdej klusze :-) kluski wrzucić na osolony wrzątek,zamieszać i po wypłynięciu chwilę pogotować, bardzo dobre do wszelakich sosów, najlepiej mięsnych :-) u mnie były kluseczki i duszone żeberka z sosem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy