Gnocchi

Gnocchi to kluski ziemniaczane rodem z Włoch, które pokochał już cały świat. Są nieco podobne do naszych kopytek, ale wyróżniają się charakterystycznym kształtem. Jak zrobić gnocchi jak z prawdziwej włoskiej trattorii? Zobaczcie nasz prosty przepis!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kluski gnocchi

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 153 głosów)

Gnocchi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • praska-do-ziemniakow 1.

    Ciasto na gnocchi: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po czym odstawiamy do wystudzenia. Gdy już lekko przestygną, zdejmujemy z nich skórki i przeciskamy jeszcze ciepłe ziemniaki przez praskę. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajko i dosypujemy mąkę oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Całość zagniatamy na elastyczne, dość twarde ciasto. 

  • gnocchi 2.

    Formowanie: Z ciasta robimy cienki wałek, tak samo, jak przy robieniu kopytek. Kroimy go na małe kawałeczki, a każdy z nich odciskamy na widelcu, tworząc poziome rowki.

  • gnocchi- gotowanie 3.

    Gotowanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę i dodajemy łyżeczkę soli. Gnocchi wrzucamy partiami i gotujemy przez około 1-2 minuty od wypłynięcia.

Porady

  • Aby gnocchi nie były zbyt twarde, dobrze jest dodawać mąkę stopniowo, kontrolując na bieżąco konsystencję ciasta. Lepiej dosypywać jej po trochu, niż dodać zbyt dużo jednorazowo. 
  • Jak mrozić gnocchi? Te włoskie kluseczki można mrozić zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jeśli robimy to przed gotowaniem, należy je podsypać sporą ilością mąki, a następnie rozłożyć na płasko w odstępach, aby się nie posklejały. Po kilku godzinach mrożenia, gdy gnocchi stwardnieją, można je przesypać do woreczka do mrożenia. Z kolei mrożąc ugotowane gnocchi, warto skropić je odrobiną oliwy, aby uniknąć sklejenia. 

Notka redakcyjna

Gnocchi- przepis 

Włoskie gnocchi (wymawiamy niokki) przygotowuje się bardzo podobnie jak nasze polskie kopytka. Wystarczą więc gotowane ziemniaki, jajko i mąka. Tradycyjne gnocchi przyprawia się dodatkowo odrobiną gałki muszkatołowej, która nadaje im charakterystycznego posmaku i aromatu. Przepis na gnocchi można jednak nieco modyfikować, zamieniając ziemniaki na dynię, buraka czy bataty. W ten prosty sposób możemy wyczarować nie tylko smaczne, ale i przepięknie kolorowe kluseczki

Tak przygotowane ciasto rolujemy na kształt cienkiego wałka, jak przy kopytkach. Następnie kroimy wałek na małe kluseczki. Istnieje kilka sposobów formowania gnocchi, jednym z nich jest rolowanie każdej kluseczki na specjalnej drewnianej tacce z poziomymi rowkami, którą wyciska się charakterystyczne wgłębienia w paseczki. Jeśli nie mamy takiego sprzętu, możemy do tego celu użyć widelca i po prostu przeciągnąć każdą kluskę po jego ząbkach. Inny sposób to wycinanie kluseczek i przyciskanie ich widelcem od góry. W ten sposób otrzymujemy płaską kluseczkę z poziomymi paskami u góry.

Gnocchi- z czym podawać?

Z czym jeść gnocchi? Te kluseczki świetnie sprawdzą się jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Mogą też zastąpić ziemniaki czy kaszę go gulaszu lub potrawki. Pasują do wszystkich rodzajów mięs, więc z powodzeniem możemy zaserwować zarówno gnocchi z kurczakiem czy indykiem, jak i z wieprzowiną, wołowiną czy dziczyzną. 

Każde danie zyska na smaku i wyglądzie z takim ziemniaczanym dodatkiem, jednak te kluseczki są jednak tak pyszne, że mogą być też jedzone solo, jak samodzielne danie. We Włoszech gnocchi je się jedynie z odrobiną tartego parmezanu, skąpane w oliwie lub masełku szałwiowym bądź rozmarynowym. 

Jaki sos do gnocchi pasuje najlepiej? Najczęściej podaje się je w sosie pomidorowym, ale warto przetestować też inne wersja smakowe. My szczególnie polecamy gnocchi w sosie serowym, szpinakowym oraz śmietanowym. Te kluseczki doskonale komponują się też z grzybami, więc dobrym pomysłem będzie sos pieczarkowy lub taki z grzybów leśnych. Jeśli szukacie szybkiej opcji, najlepiej będzie podać gnocchi z pesto

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy