Gnocchi
Gnocchi - Przepis na Gnocchikluseczki...
Kluskignocchidania z makaronem
- Czas przygotowania:
- 40 min.
- Dla ilu osób:
- dla 5 osób
Ocena:
(średnia 4.48 z 153 głosów)
Składniki:
- 1 - 1,2 kg ziemniaków lub kartofli no w ostateczności mogą byc pyry :-)
- 1 jajko
- 1 3/4 - 2 szklanki mąki pszennej
- sól
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- nieobrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,mąkę wysypać na blat zrobic wgłebienie,ugotowane ciepłe ziemniaki oczywiście najpierw obrać i przecisnąć przez praskę od razu do mąki,dodać jajko oraz trochę soli (ja o soli zapomniałem heh),dość intensywnie zagnieść ziemniaczane ciasto,w razie konieczności podsypywać trochę mąką,ciasto podzielić na kilka kawałków i z każdego zrobić w miarę cienki wałek po czym kroić małe kluseczki,charakterystyczny wzorek można zrobić (widać na zdjęciu) przy użyciu widelca (kladziemy kluseczkę na widelcu i delikatnie dociskając kciukiem rolujemy w dół) lub przy pomocy zwykłej trzepaczki,po prostu odbijamy paseczki po kolei na każdej klusze :-) kluski wrzucić na osolony wrzątek,zamieszać i po wypłynięciu chwilę pogotować, bardzo dobre do wszelakich sosów, najlepiej mięsnych :-) u mnie były kluseczki i duszone żeberka z sosem
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
60 min.

Pyszne włoskie kluseczki gnocchi podajemy prosto - z pesto, sosem lub rozpuszczonym masłem z szałwią - poezja!
Gnocchi
Czas przygotowania:
35 min.

To urzekające danie jest prostsze niż myślisz - wypróbuj apetycznie gnochhi ze szpinakiem.
Gnocchi ze szpinakiem
Czas przygotowania:
30 min.

Kuchnia włoska zawsze inspirowała ludzi z całego świata. Proste i smaczne dania są dedykowane każdemu, kto ceni zdrowie i dobry smak.
Gnocchi po sycylijsku
Czas przygotowania:
50 min.

Włoskie kluseczki gnocchi w pomidorowym sosie, z pyszną mozzarellą i pachnącą bazylią.
Gnocchi w ostrym sosie
Czas przygotowania:
60 min.

popularne włoskie " kluski" w mojej wersji podania;)
Gnocchi z kurkami
Czas przygotowania:
45 min.

Przepis restauracji Chianti z książki "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji".
Gnocchi z masłem szałwiowym
Poziom trudności:
Średni
Czas przygotowania:
30 min.

Gnocchi to smaczny dodatek do obiadu. Te włoskie kluseczki są łudząco podobne do naszych kopytek. Mają jednak charakterystyczne rowki uzyskiwane dzięki małej drewnianej tarce, po powierzchni której przesuwa się gnocchi. Kluseczki można podawać na różne sposoby, my postawiliśmy na młode warzywa. Wiosną i latem takie połączenia smakują nam najlepiej. Sprawdźcie nasz przepis na gnocchi!
Gnocchi z młodymi warzywami
Czas przygotowania:
60 min.

Gnocchi są włoskim odpowiednikiem kopytek. Mają charakterystyczne rowki, w których zbiera się pyszny sos. To obiad dla prawdziwych łasuchów!
Gnocchi z ragoût warzywnym
Czas przygotowania:
100 min.

Polska wersja włoskich kluseczek. Z burakiem smakują równie wyśmienicie!