Kotlet devolay to sposób na przygotowanie kurczaka w inny sposób niż zwykłe kotlety z panierką. Dodatek masła i pietruszki sprawia, że devolay ma spore grono fanów. Najwięksi miłośnicy przepisów na to danie idą o krok dalej - dodają do składników ser żółty. I właśnie taki przepis na devolay polecam. Efekt jest przepyszny, a wykonanie całkiem proste.
Devolay / fot. istock
(średnia 4.16 z 222 głosów)
Myjemy piersi kurczaka, osuszamy, kroimy na 4 części wzdłuż i ostrożnie tłuczemy przez folię spożywczą, aby pierś się nie rozpadła i nie porobiły się dziury. Doprawiamy filety solą, pieprzem i papryką mieloną do smaku.
Ser kroimy na grube paski, twarde masło w mniejsze kawałki, a natkę pietruszki myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki (możemy też posiekać drobno, jak ktoś woli devolay po usmażeniu z pietruszkowym masełkiem).
Po kolei na cztery przygotowane filety z kurczaka nakładamy po porcji sera żółtego, masło i pietruszkę. Zwijamy od najszerszej części fileta, dość ściśle, aby podczas smażenia kotlet devolay się nie rozpadł.
Przed smażeniem obtaczamy w jajku, w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu, aż zarumienią się na złoty kolor. Devolaj na obiad gotowy!
Kalorie: 260
Porady
Dobry devolay to przede wszystkim zasługa dobrze rozbitego mięsa. Porządny tłuczek do mięsa pomoże w tym etapie przygotowania dania - pamiętajmy jednak o dokładnym jego umyciu po zakończeniu gotowania. Dobrze rozbite, nafaszerowane i opanierowane kotlety devolay należy odpowiednio usmażyć - i tu liczy się dobrej jakości i odpowiednio dobrany tłuszcz do smażenia, ale nie mniej ważna będzie patelnia. Ten sprzęt w naszej kuchni powinien być wytrzymały i praktyczny.
Sprawdź też trik, jak szybko rozmrozić kurczaka, jeśli akurat masz go w lodówce
Czy bardziej tradycyjny będzie devolay drobiowy czy devolay wieprzowy? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Część z osób potwierdzi, że jak devolay to tylko z piersi kurczaka, ale inna grupa fanów tego mięsnego klasyku bierze pod uwagę kotlety devolay z wieprzowiny. W obu przypadkach należy zadbać o dobrą jakość mięsa - powinno być sprężyste i mieć ładny kolor. Wszelkie symptomy dziwnego zapachu powinny wzbudzić naszą czujność, czy mięso jest świeże. Jeśli decydujemy się przygotować wersję devolaya z serem żółtym - również zwróćmy uwagę na skład tego produktu - nie ma nic gorszego niż kiepskiej jakości nabiał dodany do dobrego kotleta. Ostatnia kwestia to tłuszcz do smażenia - uniwersalny wybór to olej słonecznikowy, ale jeśli chcemy dobry kotlet devolay z kurczaka to lepiej postawić na masło klarowane, a w przypadku wieprzowego devolaya - na smalec.
Komentarze