Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Tarta na słono z kurczakiem to świetny pomysł zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i na imprezową przekąskę. Można ją podać na ciepło oraz na zimno i w każdej z tych wersji smakuje doskonale! Przepisy na tartę z kurczakiem stale mnożą się w sieci i książkach kucharskich. Który z nich jest najlepszy? Niezwykle ważne jest dobre kruche ciasto, ale to farsz do tarty z kurczakiem odgrywa kluczową rolę w tym przepisie. My proponujemy pyszne połączenie kurczaka, warzyw i śmietany. Spróbujcie sami, a z pewnością wrócicie do tego przepisu jeszcze nie raz!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty dania mięsne quiche

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 191 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ciasto-na-tartę 1.

    Ciasto: Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy sól, 100 g masła pokrojonego w kostkę, 50 ml śmietany oraz wbijamy 1 jajko. Wszystko szybko ugniatamy, aby ciasto miało jak najmniej kontaktu z ciepłem dłoni. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę.

  • ciast-w-formie 2.

    Po tym czasie wyciągamy schłodzone ciasto, wałkujemy i wyklejamy nim spód i boki wcześniej natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Nakłuwamy ciasto na całej jego powierzchni. Pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

  • Pierś z kurczaka 3.

    Farsz: W czasie kiedy spód się piecze, przygotowujemy farsz. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na odrobinie oleju. Podsmażone mięso odkładamy i na tę samą patelnię dodajemy 50 g masła i smażymy posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Kurczaka z warzywami wykładamy na podpieczony spód. 

  • zalewanie-tarty 4.

    W oddzielnej misce mieszamy 3 jajka, 150 ml śmietany oraz 100 ml jogurtu naturalnego. Wymieszaną masę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy ser żółty i posiekany szczypiorek. Tak przygotowaną masą zalewamy tartę, a następnie zapiekamy ją przez około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Tarta z kurczakiem

Tarta z kurczakiem to wbrew pozorom proste danie, które będzie świetnym urozmaiceniem naszego jadłospisu. Z powodzeniem można je przyrządzić na obiad lub kolację, ale także jako przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Do farszu takiej tarty na słono można oprócz kurczaka dodać nasze ulubione warzywa, takie jak pomidory, szpinak albo pieczarki i oczywiście niemal obowiązkowy ser. Dzięki takim dodatkom tarta idealnie wpasuje się w nasze upodobania kulinarne i z pewnością będzie smakować obłędnie.

Jak zrobić tartę z kurczakiem?

Tarta z piersią kurczaka jak już wspomniano jest daniem łatwym w wykonaniu. Nie musimy się zatem obawiać skomplikowanych wskazówek znajdujących się w przepisach. Podstawą tej potrawy jest ciasto, które najczęściej przygotowuje się z mąki, masła lub margaryny oraz śmietany, lub jajek. A jeśli jesteśmy bardzo zabiegani, bez problemu znajdziemy też przepisy, w których wykorzystuje się gotowe ciasto francuskie.

Ciasto trzeba schłodzić, wyłożyć na formę i ponakłuwać widelcem. W niektórych przepisach znajdziemy informację, że należy je wcześniej podpiec w piekarniku, ale w innych farsz jest wykładany na surowe ciasto, co jest nieco łatwiejsze. Wspomniany farsz przygotowuje się najczęściej poprzez podsmażenie pokrojonego kurczaka i ewentualnie pozostałych składników, jeśli tego wymagają.

Notka redakcyjna

Farsz do tarty z kurczakiem

Tarta z kurczakiem to danie, które można dość dowolnie modyfikować, jeśli chodzi o farsz. Dodanie do mięsa wspomnianych już pieczarek, szpinaku albo pomidorów to już klasyk. Bardzo popularna jest też na przykład tarta na ostro z kurczakiem, do której dodaje się ostre papryczki. Pamiętajmy jednak, aby uważać z ich ilością, jeśli nigdy wcześniej nie robiliśmy takiego farszu.

Obłędnie smakuje też tarta serowa z kurczakiem i oliwkami, w której wykorzystuje się przede wszystkim fetę, ale z powodzeniem można też uzupełnić taki farsz na przykład o ser pleśniowy. Możliwości są tak naprawdę nieograniczone, więc ostateczny smak takiego farszu zależy wyłącznie od nas. Pamiętajmy jedynie o odpowiednim doprawieniu wszystkich składników, aby sam farsz, a przez to cała tarta miały wyrazisty smak.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy