ZjedzPięknie

Kurczak w panko

Ocena:

5 (2)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kurczak w panko to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów drobiowych. Soczyste filety w chrupiącej panierce można podawać na obiad, z ziemniakami lub w formie fit burgerów. Delikatne mięso dobrze komponuje się z przeróżnymi przyprawami, a zwłaszcza z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Można przyrządzić je za pomocą frytkownicy beztłuszczowej, w piekarniku lub na patelni. Przekonajcie się, jak smakuje kurczak w panierce panko. 

Składniki:

  • pierś z kurczaka  500 g

  • panko  50 g

  • jajka  1 szt.

  • mąka pszenna  30 g

  • czosnek granulowany  3 g

  • zioła prowansalskie  5 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Kurczak w panko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pierś kurczaka: oczyszczamy z błonek i kroimy w mniejsze fileciki. Możemy wykorzystać same polędwiczki, dzięki temu uzyskamy niewielkie, soczyste i delikatne stripsy z kurczaka, idealne na posiłek dla dzieci. Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem. Warto przykryć je najpierw folią spożywczą – da nam to pewność, że nie zanieczyścimy kuchni rozpryskującymi się drobinkami surowego kurczaka, a także pomoże zapobiec rwaniu się mięsa.  

    kurczak w panko - przygotowanie kurczaka
  • Krok 2:

    Panko: wysypujemy na talerz i mieszamy z ziołami prowansalskimi, granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Możemy też wykorzystać inne przyprawy, na przykład wędzoną paprykę, curry, kmin rzymski lub kolendrę.   

    kurczak w panko - panko z przyprawami
  • Krok 3:

    Pozostałe elementy panierki: wysypujemy mąkę pszenną na płaski talerz. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajko. Rozmącamy je widelcem. Jeśli jest bardzo świeże, a w związku z tym ma gęste dosyć zwarte białko, możemy rozrobić je z odrobiną mleka lub wody. Ułatwi nam przygotowanie kawałków kurczaka do smażenia.  

    kurczak w panko - przygotowanie panierki
  • Krok 4:

    Panierowanie: obtaczamy fileciki w mące. Lekko je opukujemy, żeby strząsnąć jej nadmiar. Chwytamy mięso drugą, czystą dłonią. Zanurzamy je w jajku. Znów zmieniamy rękę i umieszczamy pierś z kurczaka w panko. Dzięki temu nie wymieszamy suchych i mokrych składników. Dokładnie pokrywamy go drobinkami bułki. Wszystkie czynności możemy powtórzyć, żeby uzyskać grubszą, jeszcze bardziej chrupiącą otoczkę. Warto wstawić tak przygotowanego kurczaka do lodówki na 30 minut. Taki zabieg sprawi, że panierka stężeje i nie będzie się oddzielać od mięsa podczas obróbki termicznej. 

    kurczak w panko - panierowanie
  • Krok 5:

    Smażenie: ustawiamy urządzenie air fryer na 180°C. Umieszczamy kawałki kurczaka na papierze do pieczenia i wkładamy je do koszyczka rozgrzanej frytkownicy beztłuszczowej. Czekamy około 10 minut, aż panierka ładnie się zarumieni. Możemy sprawdzić, czy mięso jest gotowe za pomocą termometru kuchennego – powinno mieć minimum 75°C. Równie dobrze będzie smakował kurczak w panko z piekarnika rozgrzanego do 200°C. Można go też usmażyć tradycyjnie, na oleju.  

    kurczak w panko - smażenie
  • Krok 6:

    Podanie: z urządzenia wyjmujemy chrupiącego kurczaka w panko i wykładamy na talerz. Serwujemy na ciepło, z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczonymi ziemniakami z rozmarynem, frytkami lub ryżem. Posiłek możemy uzupełnić zdrowym puree z pietruszki lub batatów. Warto udekorować kurczaka cząstkami cytryny lub limonki oraz gałązkami tymianku. Pasuje do niego sos tatarski lub tzatziki. 

    kurczak w panko - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne