REKLAMA

Sałatka Cezar

Sałatka cezar to klasyczna włoska sałata, która w tradycyjnej wersji przygotowywana jest z sałaty rzymskiej, grzanek i parmezanu. Nasza propozycja nieco odbiera od włoskiego klasyka, bowiem nasza sałatka z kurczakiem to nieco wzbogacony warrant cezara. Sałatka cezar sprawdzi się idealnie jako propozycja na lekki posiłek, lunch do pracy, a także jako jedna z przystawek na przyjęcie. Przepis na sałatkę cezar pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2018. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki Sosy grzanki

Czas przygotowania:
45min.
Kalorie:
220 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.36 z 196 głosów)


Kroki przygotowania:

  • sałaty 1.

    Przygotowanie sałatki cezar zaczynamy od dokładnego wymycia sałat – masłowej, rzymskiej i lodowej, a następnie ich osuszenia przy użyciu ręcznika papierowego i porwania ich na drobne kawałki. Dalej parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a czosnek przeciskamy przez praskę. 

  • filet z kurczaka 2.

    Fileta z piersi kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na niewielkie kawałki, następnie przyprawiamy go do smaku – papryką i curry oraz nacieramy go czosnkiem i skrapiamy oliwą. Następnie przyprawiony filet przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na ok. 15 minut. Po upływie tego czasu mięso smażymy na oliwie z oliwek z każdej ze stron. 

  • jogurt naturalny 3.

    Dalej zajmujemy się przygotowaniem sosu do sałatki cezar – jogurt mieszamy z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i ziołami prowansalskimi. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. 

  • tost 4.

    Ostatnim krokiem w przygotowaniu sałatki cezar jest pokrojenie chleba tostowego w trójkąty i zarumienieniu ich na suchej patelni. Na końcu na talerzu układamy sałatę, a następnie mięso. Całość skrapiamy sosem i posypujemy parmezanem. Tak przygotowaną sałatkę serwujemy z grzankami. 

Kalorie: 220

Ilość porcji: 4

Porady

  • Nasza propozycja sałatki cezar jest nieco uproszczona i dostosowana do rodzimych warunków i preferencji smakowych. Według oryginalnego włoskiego przepisu sałatkę cezar przygotowuje się z sałaty rzymskiej, parmezanu, grzanek, oliwy z oliwek o smaku czosnkowym, czosnku, octu winnego, soku z cytryny, surowego jajka oraz soli i pieprzu. 
  • Sałatkę cezar można przygotować również w wersji fit – wówczas zamiast smażenia piersi z kurczaka, należy go upiec lub grillować na ruszcie. Sałatka z pieczonym kurczakiem to świetna propozycja dla osób dbających o linię. 
  • W oryginalnej wersji sałaty cezar wykorzystuje się sos worcestershire, który charakteryzuje się korzennym, słodko-kwaśnym aromatem. Jest on dość egzotyczny, ponieważ przygotowuje się go m.in. z tropikalnego tamaryndowca. Samodzielne przyrządzenie takiego sosu jest dość trudne - nie tylko z uwagi na dostępność składników, ale również czas przygotowania: cały proces wytwarzania sosu trwa aż 1,5 roku.
     

Notka redakcyjna

 

Sałatka cezar w różnych odsłonach 


Przepis na sałatkę cezar znany jest już od dawna niemal na całym świecie. Istnieje jednak wiele teorii na temat jej pochodzenia oraz pomysłodawcy. Jednakże jedna z teorii cieszy się największym uznaniem i to właśnie ją uznaje się za najbardziej prawdopodobną. Głosi ona, że pomysłodawcą sałatki cezar jest Caesar Cardini – włoski kucharz, który po I wojnie światowej emigrował do Meksyku i wraz z bratem otworzyli tam własną restaurację. Pewnego razu – 4 lipca 1924 r. – Cezarowi zabrakło składników i nie chcąc zawieść swoich gości, postanowił wykonać potrawę z tego, co akurat miał w swojej lodówce. Sałatka szybko podbiła kubki smakowe gości i na stałe zagościła w menu restauracji.  
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy