Makaron z cukinią to świetne danie sezonowe, ale można robić je przez cały rok. Urzeka swoją prostotą, szybkością przygotowania i doskonałym smakiem. Do jego przyrządzenia możemy wykorzystać dowolny makaron, jednak dużą popularnością cieszy się spaghetti, ale z powodzeniem możemy użyć też penne, tagliatelle lub fusilli. Podajemy przepis na kremowy makaron z cukinią, który zawsze się udaje.
Artur Rogalski
(średnia 4.5 z 206 głosów)
Por: odkrajamy ok. 20 cm białej części. Zdejmujemy pierwszą warstwę, myjemy. Kroimy plasterki.
Cukinia: myjemy ją dokładnie, odcinamy oba końce. Kroimy na pół wzdłuż, potem w paski, a z nich robimy w większą kostkę - młodej nie musimy obierać ze skórki.
Czosnek: obieramy z łupin i kroimy w plasterki.
Makaron: spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, al dente – zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odlewamy i od razu dodajemy do sosu z cukinią.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy oliwę (lub dowolny olej roślinny), wrzucamy por. Po kilku minutach dodajemy cukinię, mieszamy. Dokładamy plasterki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i pesto. Dokładnie mieszamy i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Potem zdejmujemy przykrywkę, lekko zwiększamy ogień i podsmażamy jeszcze przez 5 minut. Pod koniec dodajemy jeszcze mascarpone, mieszamy tylko do połączenia składników.
Makaron z cukinią: mieszamy go z sosem. Wierzch można posypać parmezanem, świeżymi ziołami lub polać oliwą.
Porady
- Cukinię możemy pokroić w kostkę lub talarki, odpowiednia będzie też starta za pomocą obieraczki do warzyw bądź pokrojona na cienkie płaty. Jeśli przygotowujemy makaron z cukinią np. na randkę i zależy nam na nienagannej prezencji dania, to warto postawić na ostatnią z zaproponowanych opcji.
- Makaron można ugotować chwilę przed przygotowaniem sosu albo od razu po jego zrobieniu. Ale najlepiej smakuje, kiedy wszystko jest bardzo świeże, dlatego polecamy gotować go w czasie podsmażania cukinii.
- Jeśli dbamy o kalorie makaron z cukinią można zrobić bez mascarpone. Sprawdzi się też jogurt naturalny, również typu greckiego.
- Smak makaronu z cukinią zaostrzymy, dodając łyżeczkę musztardy, np. sarepskiej, dijon lub francuskiej, z całymi ziarnami gorczycy.
- Amatorzy pikantnych dań mogą dołożyć pokrojoną drobno papryczkę chili, z pestkami lub bez nich, pamiętając, że to one odpowiadają za ostrość.
- Por w daniu można zastąpić cebulą: białą lub czerwoną.
- Pesto zielone z bazylii możemy przygotować samodzielnie. Polecamy wypróbować też pesto z jarmużu lub pietruszkowe.
Z cukinią dobrze komponuje się wiele składników. W naszym przepisie to odgrywa główną rolę, a inne dodatki są dla niej tłem. Dlatego możliwości jest wiele, można je zamieniać lub dokładać kolejne. Poniżej znajdziecie kilka najpopularniejszych możliwości:
Makaron z cukinii to świetna opcja dla osób, które są na diecie bezglutenowej, a także dla tych, które chcą spróbować znanych smaków w nieco innej odsłonie. Do przygotowania makaronu spaghetti z cukinii przyda się tarka spiralna, dzięki której uzyskamy piękne i długie nitki. Jest to bardzo łatwe – wystarczy przepuścić cukinię przez spiralizer i gotowe.
Makaron z cukinii dobrze komponuje się z sosem pomidorowym lub śmietanowym.
Do sosu możemy dokładać różne składniki i dostosować go do swoich upodobań. Jeśli nie do końca wiecie, co tu pasuje, podpowiadamy kilka sprawdzonych opcji. W wersji wegetariańskiej makaron z cukinią i warzywami możemy rozszerzyć o:
Do wyboru mamy też składniki mięsne:
Zastanawiacie się jeszcze, jakie dodać przyprawy do makaronu z cukinią? Wypróbujcie:
Komentarze