Makaron z cukinią

Makaron z cukinią z dodatkiem oliwy, czosnku i pieprzu – tylko tyle wystarczy, by rozkoszować się przepysznym daniem. A przy tym jest on niezwykle lekki i niskokaloryczny, świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Do jego przyrządzenia możemy wykorzystać dowolny makaron. Jednak dużą popularnością cieszy się spaghetti z cukinią, ale z powodzeniem możemy użyć też penne czy tagliatelle. Podajemy szybki przepis na makaron z cukinią, który zawsze się udaje.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z makaronem spaghetti

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 206 głosów)

Makaron z cukinią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, tak aby był al dente – zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W tym czasie myjemy cukinię i kroimy ją w plasterki lub półplasterki. Następnie obieramy czosnek i drobno go siekamy.

  • 2.

    Makaron z cukinią: na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i od razu na jeszcze zimną wrzucamy czosnek. Smażymy na małym ogniu, żeby się nie spalił. Po kilku minutach dorzucamy na patelnię cukinię i smażymy ją razem z czosnkiem aż będzie rumiana. Na koniec dorzucamy ugotowany i odlany makaron i wszystko delikatnie mieszamy. Gotowy makaron z cukinii można ozdobić parmezanem.

Porady

  • Cukinię możemy pokroić w kostkę lub talarki, odpowiednia będzie też starta za pomocą obieraczki do warzyw bądź pokrojona na cienkie płaty. Jeśli przygotowujemy makaron z cukinią np. na randkę i zależy nam na nienagannej prezencji dania, to warto postawić na ostatnią z zaproponowanych opcji.
  • Z cukinii możemy przygotować też świetny, bezglutenowy makaron, który najlepiej podawać z sosem np. pomidorowym.
  • W wersji mięsnej, polecamy makaron z cukinią i kurczakiem. Takie danie będzie dużo bardziej sycące.
  • Nasz przepis nieco zmodyfikować, robiąc makaron z cukinią i pomidorami – odpowiednie będą tu zarówno świeże, z puszki, jak i suszone. Oprócz tego możemy dodać również pieczarki, mocno podsmażony boczek lub kiełbasę.
  • Spaghetti z cukinią można po wierzchu posypać startym parmezanem lub serem grana padano, a także udekorować świeżymi listkami bazylii.
  • Z kolei, jeśli wolicie potrawy z rybą, to postawcie na makaron z łososiem i cukinią.

Notka redakcyjna

Makaron z cukinią – a może z sosem śmietanowym?

Jedną z popularniejszych odsłon tego dania jest makaron z cukinią w sosie śmietanowym, który przygotowuje się w kilka chwil. Wystarczy pokroić czosnek w drobną kostkę (lub ewentualnie cienkie plasterki), dodać do niego plasterki cukinii i podsmażać wszystko przez kilka chwil, po czym wlać wodę lub wino wytrawne i dusić wszystko przez 10–15 minut. Po upływie tego czasu do makaronu z cukinią dodajemy słodką śmietankę i dusimy wszystko do czasu aż sos uzyska pożądaną, gęstą, konsystencję. Dodatkowo do tego dania możemy dodać ser – świetnie sprawdzi się cheddar, ale również gorgonzola, ricotta czy też posypany po wierzchu parmezan. Zamiast śmietany możemy dodać pomidory z puszki – dzięki temu wyjdzie nam makaron z cukinią w sosie pomidorowym, który jest równie smaczny, jak ten w sosie śmietanowym.


Jak zrobić makaron z cukinii?

Makaron z cukinii to świetna opcja dla osób, które są na diecie bezglutenowej, a także dla osób, które chcą spróbować znanych smaków w nieco innej odsłonie. Do przygotowania makaronu spaghetti z cukinii przyda się tarka spiralna, dzięki której uzyskamy piękne i długie nitki. Jest to bardzo łatwe – wystarczy przepuścić cukinię przez spiralizer i gotowe.


Makaron z cukinii – z czym podać?

Makaron z cukinii możemy serwować z różnymi składnikami – świetnie sprawdzi się opisany powyżej sos śmietanowy lub sos pomidorowy. Możemy też podawać go w towarzystwie różnych warzyw, np. pomidorków koktajlowych, pieczarek, cebuli, marchewki, bobu czy też pora. Dobrze sprawdzą się również wyraziste w smaku sery: gorgonzola, parmezan, cheddar czy grana padano. Nie należy zapominać również o składnikach mięsnych np. podsmażonym boczku, filecie z kurczaka z piekarnika czy też o kiełbasce lub szynce parmeńskiej. Na koniec makaron z cukinii możemy udekorować świeżą natką pietruszki, listkami bazylii czy też niewielką ilością rukoli.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy