Rolada z kurczaka

Rolada z kurczaka to połączenie delikatnego mięsa i aromatycznego farszu na bazie suszonych pomidorów i fety. Sprawdzi się zarówno podczas niedzielnych spotkań z rodziną, jak i innych imprez okolicznościowych. Można ją podawać na ciepło jako danie główne lub na zimno jako dodatek do pieczywa – w obu wersjach smakuje fantastycznie. Podajemy przepis na roladę z piersią z kurczaka, który posmakuje zarówno domownikom, jak i gościom.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne dania z kurczaka

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 176 głosów)

Rolada z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie mięsa: filet z kurczaka oczyszczamy z błonek. Następnie rozcinamy go wzdłuż na plastry, delikatnie je rozbijamy, nacieramy mieszanką przeciśniętego przez praskę czosnku oraz szczypty soli i pieprzu i układamy na foli spożywczej.

  • 2.

    Farsz do rolady z kurczaka: cebulę obieramy i siekamy na drobno. Fetę rozdrabniamy widelcem. Pomidorki suszone wyjmujemy z oleju i kroimy w podłużne paski – olej zostawiamy do smażenia. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę odłożonej zalewy, smażymy na niej cebulkę. Gdy się zezłoci, dorzucamy do niej pokrojone pomidorki oraz fetę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz pieprzu.

  • 3.

    Zawijanie rolady drobiowej: farsz układamy na środku mięsa, formując z niego podłużny pas. Całość szczelnie zawijamy. Gotową roladę owijamy folią spożywczą, dość ścisło – tak, żeby mięso dobrze zamknęło farsz. Przekładamy na około 2 godziny do lodówki.

  • 4.

    Rolada z kurczaka: po upływie dwóch godzin wyjmujemy mięso z lodówki, odwijamy je z folii, natłuszczamy olejem lub oliwą, żeby nie wyschło w czasie pieczenia. W razie potrzeby obwijamy bawełnianym sznurkiem lub zabezpieczamy przy pomocy wykałaczek. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Gotową roladę z kurczaka z suszonymi pomidorami podajemy w towarzystwie lekkiej sałatki lub innych, ulubionych dodatków.

Porady

  • Tym samym nadzieniem możemy nafaszerować całego kurczaka – będzie to świetna i oryginalna propozycja na świąteczny obiad.
  • Jeśli przygotujecie pieczoną roladę z kurczaka w większej porcji, na drugi dzień możecie ją odgrzać lub podawać na zimno – jako smaczny dodatek do kanapek lub sałatki.
  • Przechowywana w lodówce, rolada z drobiu zachowa świeżość przez co najmniej 3 dni. Można ją również zamrozić.
  • Jeśli nie przepadacie za smakiem fety, możecie przygotować roladę z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą. W obu wersjach smakuje równie pysznie.
  • Nie każdemu odpowiada smak rolady z kurczaka z serem – możemy zrobić ją z samymi pomidorami i cebulą. Dodatkowo warto dołożyć kapary lub marynowany zielony pieprz.
  • Zdarza się, że rolada z kurczaka z piekarnika zaczyna się za mocno przypiekać – wystarczy przykryć ją pokrywką żaroodporną lub papierem do pieczenia.

Notka redakcyjna

Rolada z kurczaka – sposoby przygotowania

Sposobów na to, jak zrobić roladę z kurczaka jest całe mnóstwo – można ją przyrządzić zarówno na bazie całej tuszy, jak i gotowych filetów. Niektórzy pieką ją w piekarniku i ta metoda jest najpopularniejsza. Wystarczy wsadzić mięso do piekarnika, nie trzeba go pilnować, a w czasie pieczenia można zająć się przygotowaniem dodatków.

Tak przyrządzone mięso można również udusić, musimy od czasu do czasu do niego zajrzeć, żeby sprawdzić czy się nie przypala. Tu trzeba dodatkowo zrobić płyn, w którym będzie się gotowała rolada. Sprawdzi się bulion warzywny lub mięsny. Alternatywą jest gotowanie na parze. Spotyka się też wersję smażoną. Dodatkowo roladę z kurczaka można obtoczyć w panierce z jajka i bułki tartej lub z dodatkiem pokruszonych płatków kukurydzianych.


Rolada z kurczaka – różne nadzienia

Rolady drobiowe mogą się od siebie różnić również rodzajem dodanego do nich farszu. Często przygotowuje się je z dodatkiem duszonego szpinaku ze śmietaną, podsmażonych leśnych grzybów lub pokrojonej w kostkę szynki czy boczku. Świetnie komponują się też ze smakiem pasty na bazie serka kremowego, posiekanej papryki, czerwonej cebuli oraz ziół włoskich. Polecamy spróbować również rolady z kurczaka z pieczarkami – grzyby trzeba wcześniej obsmażyć. Jeśli lubicie jarzynowe smaki, możecie przygotować farsz z marchewki, pietruszki, pora i selera.

Fanom niecodziennych połączeń smakowych z pewnością zasmakują roladki z suszonymi morelami lub z tartym serem żółtym. Inną ciekawą propozycją jest dodanie do mięsa mieszanki żurawiny i posiekanych na drobno pistacji. Polecamy też spróbować dania w wersji z farszem na bazie gruszek, gorgonzoli, siekanych orzechów włoskich, kaparów i suszonego tymianku.


Z czym podawać roladę z kurczaka z piekarnika?

Rolada z kurczaka z suszonymi pomidorami smakuje świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jednak, by danie było bardziej sycące, warto podać ją w towarzystwie lekkiej sałatki lub delikatnego puree warzywnego. Sprawdzą się też domowe frytki z piekarnika: z ziemniaków, batatów lub selera korzeniowego. Rolada drobiowa równie dobrze smakuje z ryżem, kaszą i aksamitnym sosem ziołowo–maślanym. Ciekawym dodatkiem mogą być również pyzy lub kluski śląskie.

Polecamy też spróbować rolady z kurczaka na zimno – stanowi ona świetny składnik domowych kanapek. Wystarczy pokroić ją na cienkie plastry i ułożyć na kromce świeżego chleba posmarowanego puszystym serkiem śmietankowych. Dobrze komponuje się też ze smakiem ostrej musztardy i sałaty lodowej. Schłodzoną i pokrojoną roladę z kurczaka można też podawać na imprezach okolicznościowych jako element tak zwanej zimnej płyty.

Smak mięsa dodatkowo podkreśli odpowiednio dobrany sos. W zależności od użytego do rolady farszu, można sięgnąć np. po sos pieczeniowy, pieczarkowy lub serowy. Dobrym wyborem będzie też dip jogurtowy lub musztardowo–miodowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy