REKLAMA

Rolada z kurczaka

Rolada z kurczaka to świetny pomysł na pyszny, odświętny obiad. Sprawdzi się zarówno podczas niedzielnych spotkań z rodziną, jak i innych imprez okolicznościowych. Połączenie delikatnego mięsa i aromatycznego farszu na bazie suszonych pomidorów z pewnością zachwyci wszystkich gości. Można ją podawać na ciepło jako danie główne lub na zimno jako dodatek do pieczywa – w obu wersjach smakuje fantastycznie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne dania z kurczaka

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 175 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie mięsa: Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Rozcinamy go, zaczynając od brzucha i delikatnie obieramy mięso ze skóry, którą odkładamy na później. Szyję, skrzydła oraz korpus odcinamy i odkładamy (nie będą one już potrzebne do przygotowania rolady). 
    Następnie pozostałe mięso oddzielamy od kości. W razie potrzeby kroimy je na mniejsze kawałki. 
     

  • 2.

    Farsz do rolady z kurczaka: Cebulę obieramy i sieczemy na drobno. Fetę rozdrabniamy przy pomocy widelca. Pomidorki suszone wyjmujemy z oleju (odkładamy ją na później) i kroimy w podłużne paski. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę odłożonej zalewy, smażymy na niej cebulkę. Gdy się zezłoci, dorzucamy do niej pokrojone pomidorki oraz fetę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz pieprzu. 

  • 3.

    Zawijanie rolady drobiowej: Kurczaka nacieramy mieszanką przeciśniętego przez praskę czosnku oraz szczypty soli i pieprzu, po czym układamy na odłożonej wcześniej skórze. Gotowy farsz przekładamy na środek mięsa formując z niego podłużny pas. Całość szczelnie zawijamy. Wystające fragmenty skóry wciskamy do środka. Gotową roladę owijamy folią spożywczą i przekładamy na około 2 godziny do lodówki. 

  • 4.

    Rolada z kurczaka: Po upływie dwóch godzin wyciągamy mięso z lodówki, odwijamy je z folii i w razie potrzeby obwijamy bawełnianym sznurkiem lub zabezpieczamy przy pomocy wykałaczek. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 200 C. Gotową roladę z kurczaka z suszonymi pomidorami podajemy w towarzystwie lekkiej sałatki lub innych, ulubionych dodatków. 

Porady

  • Podany powyżej przepis na roladę z kurczaka zakłada użycie całej tuszy. Danie można jednak przygotować też na bazie gotowego filetu. W takiej wersji wystarczy pokroić piersi w plastry, delikatnie je rozbić, natrzeć przyprawami, a następnie ułożyć na folii spożywczej. Następnie nakłada się na nie farsz z suszonych pomidorów i fety, a całość zawija się w rulon. Po wyjęciu z lodówki roladę piecze się w 200 °C przez około 40 minut. Przyrządzając roladę z mięsa bez skórki, trzeba je dodatkowo natłuścić z wierzchu olejem lub oliwą.
  • Z kawałków mięsa pozostałych po obrobieniu kurczaka (szyja, skrzydła, korpus) można przygotować smaczny, domowy rosół drobiowy. Niektórzy wykorzystują je również do przyrządzenia lekkiej ryżanki lub zupy jarzynowej. 
  • Jeśli przygotujecie pieczoną roladę z kurczaka w większej porcji, na drugi dzień możecie ją odgrzać lub podawać na zimno – jako smaczny dodatek do kanapek lub sałatki. 
  • Przechowywana w lodówce, rolada z drobiu zachowa świeżość przez co najmniej 3 dni. Można ją również zamrozić.
  • Jeśli nie przepadacie za smakiem fety, możecie przygotować roladę z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą. W obu wersjach smakuje równie pysznie.
  • Jeżeli wierzch rolady zacznie się zbyt mocno przypiekać, należy przykryć ją pokrywką żaroodporną lub papierem do pieczenia. 

Notka redakcyjna

Rolada z kurczaka – alternatywne wersje przygotowania

Sposobów na to, jak zrobić roladę z kurczaka jest całe mnóstwo – można ją przyrządzić zarówno na bazie całej tuszy, jak i gotowych filetów. Niektórzy pieką ją w piekarniku, zaś inni przygotowują ja w wersji gotowanej. Jeżeli macie ochotę na rolady z piersią z kurczaka, możecie też usmażyć je na patelni – zwykle w takim przypadku obtacza się je dodatkowo w panierce z jajka i bułki tartej. 

Rolady drobiowe mogą się od siebie różnić również rodzajem dodanego do nich farszu. Często przygotowuje się je z dodatkiem duszonego szpinaku ze śmietaną, podsmażonych leśnych grzybów lub pokrojonej w kostkę szynki czy boczku. Świetnie komponują się też ze smakiem pasty na bazie serka kremowego, posiekanej papryki, czerwonej cebuli oraz ziół włoskich. Polecamy spróbować również rolady z kurczaka z mięsem mielonym lub z pieczarkami. Jeśli lubicie jarzynowe smaki, możecie przygotować farsz z marchewki, pietruszki, pora i selera. 

Fanom niecodziennych połączeń smakowych z pewnością zasmakują roladki z suszonymi morelami, mięsem mielonym i tartym serem żółtym. Inną ciekawą propozycją jest dodanie do mięsa mieszanki żurawiny i posiekanych na drobno pistacji. Polecamy też spróbować dania w wersji z farszem na bazie gruszek, gorgonzoli, siekanych orzechów włoskich, kaparów i suszonego tymianku. 

Z czym podawać roladę z kurczaka z piekarnika? 

Choć rolada z kurczaka z suszonymi pomidorami smakuje świetnie nawet bez żadnych dodatków, by danie było bardziej sycące, warto zaserwować je w towarzystwie lekkiej sałatki lub delikatnego puree warzywnego. Można też podawać je z domowymi frytkami z piekarnika na bazie ziemniaków, batatów czy selera korzeniowego. Rolada drobiowa równie dobrze smakuje z ryżem lub kaszą i aksamitnym sosem ziołowo–maślanym. Ciekawym dodatkiem mogą być również pyzy lub kluski śląskie.

Polecamy też spróbować rolady z kurczaka na zimno – stanowi ona świetny składnik domowych kanapek. Wystarczy pokroić ją na cienkie plastry i ułożyć na kromce świeżego chleba posmarowanego puszystym serkiem śmietankowych. Dobrze komponuje się też ze smakiem ostrej musztardy i sałaty lodowej. Schłodzoną i pokrojoną roladę z kurczaka można też podawać na imprezach okolicznościowych jako element tak zwanej zimnej płyty. 

Smak mięsa dodatkowo podkreśli odpowiednio dobrany sos. W zależności od użytego do rolady farszu, można sięgnąć np. po sos pieczeniowy, pieczarkowy lub serowy. Dobrym wyborem będzie też dip jogurtowy lub musztardowo–miodowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy