Frytki z kurczaka z magazynu "Moje Gotowanie"

Frytki z kurczaka - robi się je bardzo łatwo, są soczyste, delikatne, nietłuste i świetne do zamrażania zarówno na etapie panierowania, jak i po usmażeniu. Idealnie sprawdzą się jako składnik szybkiego obiadu, z solidną porcją warzyw, albo przekąska przed telewizor, z dobrym domowym sosem do zamaczania. Przepis prosto z lutowego numeru "Moje Gotowanie", z cyklu Na zapas, udowadnia, że frytki z kurczaka możemy podać na 5 różnych sposobów! Sprawdźcie składniki poniżej i do czasu przygotowania doliczcie marynowanie mięsa - dzięki temu etapowi frytki z kurczaka będą tak smaczne.

dania z kurczakafrytki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 158 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Wyciskamy sok z cytryny, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso kroimy bardzo ostrym nożem w jak najzgrabniejsze paski, wrzucamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Zalewamy jogurtem albo maślanką oraz sokiem z cytryny, dodajemy czosnek i tymianek, mieszamy, wstawiamy do lodówki na noc. Osączamy z marynaty.
  • 2.W miseczce mieszamy przyprawy do panierki, w drugiej – rozmącamy jajko, do trzeciej – wsypujemy zmielony chleb (2-3 kromki wystarczą). Paski kurczaka panierujemy kolejno w przyprawach, jajku i chlebie. Układamy na tacy wyłożonej papierem, wsuwamy do zamrażarki i zamrażamy. Następnie przekładamy do torebek ze strunowym zapięciem.
  • 3.Wyjmujemy i albo smażymy, najlepiej w beztłuszczowej frytkownicy, albo pieczemy. Podajemy z warzywami i dipami.

Porady

Frytki z kurczaka zrobicie z piersi kurczaka lub polędwiczek z kurczaka - polecamy mięso kurczaków zagrodowych – z małych hodowli na wolnym wybiegu, karmionych wyłącznie naturalnym ziarnem i pestkami, bez antybiotyków, hormonów wzrostu i roślin GMO. Jogurt naturalny może być zastąpiony maślanką. Jak podać frytki z kurczaka? Doskonale smakują prosto z patelni lub z piekarnika, podane z ulubionymi sosami - w magazynie "Moje Gotowanie" znajdziecie przepisy na sos słodko-kwaśny, sos czosnkowy i sos pikantny, a w galerii powyżej 4 różne sposoby podania frytek z kurczaka "na zapas".

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 100 min.
Różowe bezy z granatem

Marzy Wam się idealny, ale prosty deser na Walentynki? Różowe bezy z granatami to pomysł, który zrobi wrażenie! Przepis z lutowego numeru magazynu "Moje Gotowanie" udowadnia, że beza to słodkości, które wbrew pozorom nie są trudne. Z odpowiednią techniką przekonamy się, jak zrobić bezy i oczarować nie tylko drugą połówkę. Jeśli już opanujecie tę recepturę, możecie przygotować pozostałe bezowe desery i torty, które przygotowała dla Was redakcja magazynu "Moje Gotowanie". Te słodkości mówią "Kocham Cię!".

mojegotowanie

Różowe bezy z granatami z magazynu "Moje Gotowanie"

Czas przygotowania: 240 min.
super oryginalne danie

gina

Frytki z kurczaka