JAPOŃSKI KURCZAK TERIYAKI

Uwielbiany na całym świecie, prosty i niezwykle smaczny, wprowadzi nutę azjatyckiej kuchni do twego domu

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 500 g udka kurczaka bez kości ze skórą, opłukać i osuszyć
  • 2 łyżki stołowe. sake do gotowania
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • SOS TERIYAKI
  • 2 łyżki stołowe. sos sojowy
  • 1 łyżka stołowa. sake
  • 1 łyżka. Wody (opcjonalnie)
  • 2 łyżki. Mirin
  • 1 łyżka. cukru (najlepiej brązowy)
  • ¼ cebuli, utarta, w tym sok
  • 1 ząbek czosnku zgnieciony (opcjonalnie)
  • 1 "(2 cm) imbiru, startego, w tym sok

Przygotowanie

Wskazówki

Przecinamy każde udo kurczaka na 2 kawałki. Trybujemy odko a pałki odkładamy na inną okazję. Nakłuwamy kurczaka z widelcem więc zaabsorbuje więcej smaku. Łączymy składniki sosu Teriyaki w średniej misce. Dodajemy kurczaka do miski i marynujemy przez co najmniej 2-3 godziny w lodówce. Najlepiej całą noc. Rozgrzewamy olej na patelni na dużym ogniu i umieszczamy obok siebie kawałki kurczaka skórą w dół, zostawiamy sos na później (nie dodajemy do smażenia żadnych płynów tak, że kurczak będzie ładnie brązowiał). Gdy strona skóry jest rumiana, odwracamy kurczaka i dodajemy sake. Szybko przykrywamy patelnię i smażymy dalej na średnim ogniu przez 8-10 minut. Wyjmujemy kurczaka na talerz i usuwamy nadmiar tłuszczu z patelni. Rozgrzewamy ponownie olej i umieszczamy z powrotem kurczaka na patelni, stroną skóry w dół i smażymy , aż skóra stanie się chrupiąca. Odwracamy kurczaka i zalewamy pozostawionym sosem. Smażymy, aż sos się zredukuje i pokryje mięso . Za pomocą łyżki, podczas gotowania polewamy kurczaka sosem po wierzchu. Gotowe, przenosimy kurczaka na talerze. Podajemy z ugotowanym ryżem, przybieramy zieleniną.

Zobacz też: zupa z makaronem udon i sosem teriyaki

kurczak teriyaki japoński
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy