REKLAMA

Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla z kurczakiem to pyszne i proste danie, z którego słynie kuchnia meksykańska. Wystarczy dodać do farszu warzywa i wartościowy obiad powstanie w kilka chwil. Najczęściej podaje się ją z guacamole, dipem pomidorowym lub z kwaśną śmietaną. Takie danie można też podać rodzinnym spotkaniu lub jako przekąskę na imprezie. Zdradzamy sprawdzony i szybki przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

quesadilla

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.39 z 169 głosów)


Kroki przygotowania:

  • quesadilla 1 1.

    Przygotowanie mięsa i warzyw: filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę. Następnie należy obrać cebulę, umyć papryki i papryczki chili, oddzielić gniazda nasienne – również pokroić w kostkę. Mięso i warzywa podsmażyć przez kilka minut aż do odparowania płynu. 

  • quesadilla 3 2.

    Pozostałe składniki: dodać fasolę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki. Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem. 

  • quesadilla 2 3.

    Nakładanie farszu: tak przygotowane składniki rozkładamy naprzemiennie na plackach tortilli, każdą warstwę posypując startym serem żółtym.

  • quesadilla 4 4.

    Pieczenie: zapiec na blaszce w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Gotową quesadillę z kurczakiem najlepiej przekroić na cztery części. Podawać z kwaśną śmietaną.

Porady

  • Quesadilla z serem to świetne danie na imprezę. Nafaszerowane tortille bardzo łatwo podzielić – dzięki dodatkowi sera, który rozpuści się w trakcie podgrzewania, placki nie rozpadną się.
  • Quesadilla z kurczakiem najlepiej komponuje się z gęstym sosem. Chodzi o to, żeby łatwo dało się go nabrać i żeby nie spływał z placka. Najlepsze będzie guacamole najlepiej domowe, śmietana lub salsa pomidorowa.
  • Do zrobienia quesadilli wykorzystujemy tortille. Kupując je w sklepie warto zwrócić uwagę na skład: im prostszy, tym lepszy. Jednak, jeśli mamy więcej czasu placki można przygotować samodzielnie.
  • Danie to może być może być podawane na ciepło i na zimno – w obu wersjach będzie smaczne.

Notka redakcyjna

Quesadilla z kurczakiem

Danie to wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Właśnie dlatego w nadzieniu do niej znajdziemy czerwoną fasolę czy kukurydzę. W naszym przepisie użyliśmy mięsa z kurczaka, ale równie dobrze za farsz może posłużyć klasyczne chili con carne.


Quesadilla to potrawa, która powinna być pikantna. Jeśli jednak nie chcemy, by była za ostra, możemy dodać do niej mniej papryczek lub pozbyć się z nich nasion – to one są najostrzejsze!


Quesadilla – wersja wegetariańska, wegańska i bezglutenowa

Potrawę tę można przygotować w wersji wegetariańskiej. Kurczaka można łatwo zastąpić, np. tofu lub całkowicie pominąć ten składnik. Bez problemu znajdziemy też specjalnego wegetariańskiego „kurczaka”. Quesadilla wege będzie miała wszystkie kroki przygotowania takie same.


Wariant wegański wymaga usunięcia wszelkich składników pochodzenia zwierzęcego, w tym przypadku należy zrezygnować z mięsa i dodatkowo z sera żółtego. W sklepach bez problemu znajdziemy ser wegański. A pełny przepis na quesadillę wegańską podajemy tutaj.


W przepisie na quesadillę bezglutenową wystarczy zrobić tortillę z innej mąki niż pszenna. Do farszu najbardziej pasują placki kukurydziane. Jeśli nie mamy czasu na ich zrobienie, tego rodzaju produkty dostępne są również w sklepach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy