Kotlety siekane z kurczaka

Kotlety siekane z kurczaka to świetny pomysł na proste, sycące i szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Ze względu na swą delikatną strukturę i konsystencję uwielbiają je zwłaszcza dzieci. Dobrze komponują się z domowymi frytkami, ziemniaczkami opiekanymi bądź purée. Nie należy zapominać również o towarzystwie warzyw – warto podać do nich surówkę, np. domowy colesław lub z kapusty kiszonej. Poniżej podajemy niezawodny przepis na kotlety drobiowe.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety dania mięsne dania z kurczaka

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 212 głosów)

Kotlety siekane z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie mięsa: kroimy je w małą kostkę, około 1 cm. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Potem ścieramy ser żółty na tarce o drobnych oczkach. Pozostałe składniki należy mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką – do smaku.

  • 2.

    Smażenie siekanych kotletów: masę nakładamy łyżką, żeby odmierzyć odpowiednią porcję, kładziemy na rozgrzanej patelni. Siekańce z kurczaka trzeba smażyć do zarumienienia oleju z obu stron, ok. 3–5 min.

Porady

  • Kotlety siekane z kurczaka to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce – przygotowuje się je równie prosto. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na smaczne dania mięsne, polecamy również spróbować naszego przepisu na kotlety słoneczne.
  • Możemy je smażyć na oleju rzepakowym, słonecznikowym, ryżowym, kokosowym bądź z pestek z winogron.
  • Kotlety siekane z kurczaka z warzywami to sposób na urozmaicenie tej potrawy. Sprawdzi się starta marchewka, drobno pokrojona papryka lub kukurydza – wystarczy wymieszać je z mięsem drobiowym.
  • Z kolei kotlety siekane z pieczarkami będą miały wyrazisty smak, a danie stanie się bardziej sycące. Pieczarki warto wcześniej obsmażyć, żeby usunąć z nich nadmiar wody.
  • Do kotletów siekanych możemy dodać również swoje ulubione zioła – tymianek, koperek, pietruszkę i bazylię.
  • Kotlety siekane z kurczaka z majonezem wybornie smakują z domowymi frytkami, ziemniaczanym puree lub ziemniakami opiekanymi w piekarniku. W tej wersji można zrezygnować z sera żółtego, żeby zredukować ilość kalorii. Możemy serwować je również z kaszą kuskus, ryżem bądź makaronem.
  • Zamiast majonezu do kotlecików siekanych możemy dodać np. musztardę.
  • Danie to można z powodzeniem przygotować również z piersi indyka.

Notka redakcyjna

Z czym podawać kotlety siekane z kurczaka? 

Kotlety siekane z kurczaka to dla wielu osób miła odmiana od tradycyjnych kotletów panierowanych w bułce tartej. Przygotowuje się je szybko, a do tego są banalnie proste i – co ważne – smakują dzieciom. Wystarczy posiekać pierś z kurczaka (lub z indyka) w drobną kostkę, a następnie doprawić ją do smaku ulubionymi przyprawami i wymieszać z jajkiem, majonezem, świeżymi ziołami i opcjonalnie – serem żółtym, pieczarkami i papryką. Na końcu wystarczy uformować małe kotleciki siekane, usmażyć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu, i voilà – obiad gotowy.


Nie należy jednak zapominać o dodatkach, które odgrywają ważną rolę w daniu obiadowym. Kotleciki siekane świetnie smakują z ziemniakami w różnych postaciach – np. frytkami, purée czy też opiekanymi w całości w piekarniku. Możemy serwować je również z kaszą: pęczak, kuskus, gryczaną czy jaglaną, a także podsmażonym ryżem. Do tego oczywiście surówka: w tej roli świetnie sprawdzi się domowa ćwikła, ogórki – kiszone lub konserwowe, mizeria, colesław czy też surówka z kiszonej kapusty.


Siekane kotlety z kurczaka fit

Siekane kotlety z kurczaka w wersji fit przygotujemy, rezygnując z sera żółtego i majonezu. Zamiast tego można dodać do nich musztardę, żeby zachować wyrazisty smak. Do tego dobrze jest dodać trochę więcej mąki, tak żeby składniki dobrze się ze sobą skleiły. Mąkę pszenną można zastąpić kukurydzianą lub z soczewicy – potrawa zyska nowy wymiar.

Zmniejszymy ilość kalorii w daniu, jeśli zrobimy kotlety siekane z piekarnika. Wystarczy nałożyć łyżką równe porcje na papier do pieczenia i zapiec mięso przez 20–25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.


Dodatkowo danie będzie mniej kaloryczne, gdy mięso z kurczaka zastąpimy indykiem, ma on mniejszą zawartość tłuszczu.


Warto też zwrócić na rodzaj dodatków, które wybierzemy. Fit opcje to kasze, ryż i ziemniaki z wody lub pieczone. Mogą być też frytki z piekarnika przygotowane w domu – z niewielką ilością tłuszczu. Sprawdzą się też frytki z batatów, marchewki, pietruszki, buraków i selera. Można również zrobić mieszankę warzyw, dzięki temu wprowadzimy więcej zróżnicowanych składników odżywczych.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy