REKLAMA

Kotlety siekane z kurczaka

Siekane kotlety z kurczaka to świetny pomysł na proste, sycące i szybkie w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Ze względu na swą delikatną strukturę i konsystencję uwielbiają je zwłaszcza dzieci. Kotleciki siekane z kurczakiem świetnie smakują z domowymi frytkami, ziemniaczkami opiekanymi bądź ziemniaczanym purée. Nie należy zapominać również o towarzystwie warzyw – siekane kotlety z kurczaka możemy podać np. z domowym colesławem czy surówką z kapusty kiszonej. Warto pamiętać, że kotlety siekane można przygotować również z indyka. Poniżej podajemy prosty przepis na siekane kotlety z kurczaka! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety dania mięsne dania z kurczaka

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 209 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Filet-z-kurczaka 1.

    Na początku mięso z kurczaka należy pokroić w kostkę (około 1 cm). Następnie należy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Kolejnym krokiem jest starcie sera na tarce o drobnych oczkach. Pozostałe składniki należy dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Masę na siekane kotlety z kurczaka trzeba nakładać łyżką, aby odmierzyć odpowiednią porcję i położyć na rozgrzanej patelni. Siekańce z kurczaka trzeba smażyć do zarumienienia na rozgrzanym oleju z obu stron.

Porady

  • Kotlety siekane z kurczaka to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów w panierce – przygotowuje się je równie prosto. Możemy je smażyć na oleju rzepakowym, ryżowym bądź z pestek z winogron. 
  • Kotlety siekane możemy przygotować również z dodatkiem warzyw np. marchewki, pieczarek czy papryki. Wystarczy zetrzeć je na tarce i wymieszać z mięsem drobiowym. 
  • Do kotlecików siekanych możemy dodać również swoje ulubione zioła – tymianek, koperek, pietruszkę i bazylię. 
  • Kotlety siekane z kurczaka z majonezem wybornie smakują z domowymi frytkami, ziemniaczanym puree lub ziemniakami opiekanymi w piekarniku. Możemy serwować je również z kaszą kuskus, ryżem bądź makaronem. 
  • Zamiast majonezu do kotlecików siekanych możemy dodać np. musztardę. 
  • Kotlety siekane z powodzeniem można przygotować również z piersi indyka. 
     

Notka redakcyjna

Z czym podawać kotlety siekane z kurczaka? 


Kotlety siekane z kurczaka to dla wielu osób miła odmiana od tradycyjnych kotletów panierowanych w bułce tartej. Przygotowuje się je szybko, a do tego są banalnie proste i – co ważne – smakują dzieciom. Wystarczy posiekać pierś z kurczaka (lub z indyka) w drobną kostkę, a następnie doprawić ją do smaku ulubionymi przyprawami i wymieszać z jajkiem, majonezem, świeżymi ziołami i opcjonalnie – serem żółtym, pieczarkami i papryką. Na końcu wystarczy uformować małe kotleciki siekane, usmażyć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu, i voilà – obiad gotowy. Nie należy jednak zapominać o dodatkach, które odgrywają ważną rolę w daniu obiadowym. Kotleciki siekane świetnie smakują z ziemniakami w różnych postaciach – np. frytkami, purée czy też opiekanymi w całości w piekarniku. Możemy serwować je również z kaszą: pęczak, kuskus, gryczaną czy jaglaną, a także podsmażonym ryżem. Nie należy również zapominać o surówce: w tej roli świetnie sprawdzi się domowa ćwikła, ogórki – kiszone lub konserwowe, mizeria, colesław czy też surówka z kiszonej kapusty. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy