Grillowana cukinia z mozzarellą

JestSmacznym dodatkiem do dań z grilla.Tak przygotowania może być też przekąską przed daniem głównym

Dodany przez:

Grillowana cukinia z mozzarellą

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 2 kulki mozzarelli
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Świeża bazylia
  • Sól, pieprz
  • Zioła (suszona bazylia, zioła prowansalskie, vegeta natural do warzyw)

Przygotowanie

  1. Cukinię umyć, wysuszyć i pokroić w plastry grubości około 1cm. Mozzarellę pokroić w plastry i przeciąć je na pół. Przygotować marynatę - do oliwy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić. Plastry cukinii posmarować oliwą z każdej strony.
  2. Cukinię grillować przez około 5 minut na 1 stronie. Po obróceniu upieczonych krążków nałożyć na każdy po plasterku mozzarelli, posypać ulubionymi ziołami (ja wykorzystałam vegetę natural do mozzarelli i pomidorów) i piec do rozpuszczenia sera. Podawać ze świeżymy liśćmi bazylii.

Wskazówki

Zobacz też: zupa cukiniowa z fasolką szparagową

grill warzywa przekąska cukinia mozzarella przystawka bazylia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze