Grillowana cukinia

Grillowana cukinia to smaczna przekąską lub dodatek do obiadu. Może być też świetnym składnikiem do sałatek, risotto czy zdrowych bowli. Przepis jest tani i banalnie prosty, a jego przygotowanie trwa tylko chwilę. Jak zrobić grillowaną cukinię? Zobaczcie naszą sprawdzoną recepturę krok po kroku. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

potrawy na grilla przystawki przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 145 głosów)

Grillowana cukinia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • cukinia 1.

    Przygotowanie składników: Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i przyprawy przygotowujemy marynatę i smarujemy nią krążki cukinii z obu stron. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie półplasterki. 

  • grillowanie-cukinii 2.

    Grillowana cukinia: Cukinię grillujemy przez około 3 minuty na każdej stronie. Po obróceniu upieczonych krążków, nakładamy na każdy z nich po plasterku mozzarelli i czekamy aż ser się roztopi. 

Porady

  • Danie z powyższego przepisu wychodzi równie dobrze z rusztu, jak i z patelni grillowej. Taka cukinia z patelni z ziołami to świetna alternatywa poza sezonem letnim. Chcąc przygotować ten przepis zimą i jesienią, możemy też skorzystać z grilla elektrycznego. 
  • Cukinia z grilla z mozzarellą świetnie smakuje z dodatkiem chrupiącej grzanki lub bagietki. Smacznym dodatkiem do tego dania będzie również pita lub tortilla na ciepło. 
  • Jeśli lubicie inne sery, do tego przepisu możecie wykorzystać też camembert, brie, parmezan czy cheddar. Doskonale będzie smakowała też cukinia grillowana z serem feta. 
  • Aby cukinia z mozzarellą była jeszcze bardziej aromatyczna i wyrazista, przed podaniem warto posypać gotowe danie listkami świeżych ziół. Najlepiej sprawdzi się tu bazylia, ale smacznym dodatkiem będzie również oregano czy tymianek. 
  • Fani mięsa mogą dodatkowo położyć na krążkach cukinii po plasterku szynki parmeńskiej lub boczku. Dzięki temu warzywo nie tylko nabierze smaku i aromatu, ale także będzie się lepiej smażyło, dzięki wytapiającemu się z mięsa tłuszczowi. 

Lubisz cukiniowe dania? Wypróbuj też przepis na cukinią faszerowaną.


Notka redakcyjna

Grillowana cukinia - przyprawy i dodatki

To warzywo jest samo w sobie niezwykle delikatne i subtelne, dlatego kluczem do uzyskania pysznego dania jest jego odpowiednie doprawienie. Cukinia, jak wszystkie grillowane warzywa, lubi wszelkiego rodzaju przyprawy, sosy i inne aromatyczne dodatki. Czym warto ją doprawić, aby wydobyć pełnię smaku? Początkiem każdej marynaty jest oczywiście tłuszcz, dlatego przygotowanie marynaty warto zacząć od dobrej oliwy. Zamiast niej można też użyć oleju rzepakowego, ryżowego czy takiego z awokado. Wszystkie z nich wyróżniają się wysoką temperaturą dymienia, dlatego idealnie sprawdzą się do smażenia na ruszcie czy patelni grillowej. 

Kolejnym etapem przygotowania dobrej marynaty są zioła i przyprawy. Do cukinii najlepiej sprawdzą się bazylia, oregano, zioła prowansalskie, a do tego suszona papryka (słodka, ostra lub wędzona). Taki zestaw warto też wzbogacić wyrazistym czosnkiem. Równie smacznie wypadnie tu ten świeży, przeciśnięty przez praskę ząbek, jak i jego sproszkowany wariant. Grillowana cukinia świetnie smakuje również doprawiona odrobiną miodu, tabasco oraz sosu sojowego lub worcestershire. 

Grillowana cukinia - do czego podawać?

Cukinia z rusztu to świetny dodatek, zarówno do mięs, ryb, jak i dań wegetariańskich czy wegańskich. Aromatyczne, przypieczone plastry świetnie uzupełnią też wszelkiego rodzaju gulasze, potrawki, zapiekanki czy wytrawną kruchą tartę. Fani włoskiej kuchni koniecznie powinni przetestować przepis na makaron z cukinią oraz dietetyczną lazanię cukiniową. Fantastycznie urozmaicą również sałatki ze świeżych warzyw oraz kolorowe bowle na bazie ryżu czy kaszy. Pysznie smakuje też połączenie tego warzywa z jajkami, dlatego obowiązkowym przepisem do wypróbowania jest omlet lub włoska frittata z cukinią. Grillowana cukinia będzie też znakomitym dodatkiem do kanapek, burgerów, tostów, panini, wrapów czy tortilli.

Ten przysmak może być też podawany na zimno, jako imprezowy finger food czy przystawka przed daniem głównym. W tym przypadku plasterki cukinii można pokroić wzdłuż, tworząc długie, szerokie wstęgi, które po zgrillowaniu można faszerować ulubionymi nadzieniami. Takie roladki z cukinii nie tylko doskonale smakują, ale również pięknie prezentują się na stole. 

Inne pomysł na przepisy z cukinią

Grillowana cukinia to tylko jeden z dziesiątek pysznych pomysłów na wykorzystanie tego warzywa w kuchni. Choć najczęściej spotkamy ją w formie faszerowanej oraz jako składnik leczo lub baza do placków, to można z niej zrobić także pyszne przetwory, a nawet desery. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście dżemu z cukinii, to koniecznie nadróbcie zaległości, bo z pewnością rozkochacie się w tym smaku. Z kolei wszyscy fani słodkości, którzy są na diecie powinni przetestować przepis na zdrowe i niskokaloryczne brownie z cukinii

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy