REKLAMA

Makaron z kurczakiem i warzywami

Makaron z kurczakiem to pyszny i sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację czy lunch do pracy. To proste w przygotowaniu danie to propozycja dla wszystkich fanów pasty i włoskiej kuchni. Kawałki fileta z kurczaka w aromatycznym sosie to coś, czego nie może zabraknąć w naszym menu. Makaron z kurczakiem to eleganckie danie, które z powodzeniem możemy przygotować na romantyczną kolację we dwoje. Makaron możemy wybrać dowolny – wedle uznania i indywidualnych preferencji. Nasz przepis na makaron z kurczakiem pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz 2/2020 - najnowszy numer w sprzedaży! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z makaronem makaron z kurczakiem

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.21 z 179 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Czosnek praska 1.

    Przepis na makaron z kurczakiem zaczynamy od przeciśnięcia czosnku przez praskę, a następnie zmniejszania go ze śmietaną i wymieszanie. Następnie całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem. 

  • Groszek 2.

    Dalej kroimy pieczarki i smażymy na oleju, a następnie obgotowujemy nasz świeży lub mrożony groszek. Między czasie gotujemy makaron według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. 

  • Pierś z kurczaka 3.

    Ostatnim etapem przygotowania makaronu z kurczakiem jest pokrojenie mięsa w kostkę, posypanie go przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju z masłem. Następnie dodajemy pieczarki, groszek i sos śmietanowy. Wymieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Na końcu dodajemy posiekany drobno szczypiorek. 

Kalorie: 380

Ilość porcjii: 4

Porady

  • Przyprawę do kurczaka możemy zastąpić samodzielnie przygotowaną mieszanką – wystarczy zmieszać ze sobą paprykę, suszony czosnek, suszoną cebulę, natkę pietruszki, imbir i sól himalajską. 
  • Przed użyciem pieczarek możemy je umyć (jeśli są świeże i ładne) lub obrać – w zależności od preferencji. 
  • Przed pokrojeniem fileta z kurczaka w kostkę, należy go wcześniej umyć pod bieżącą wodą i oczyścić z wszystkich zbędnych elementów. 
  • Fileta z kurczaka możemy podsmażyć na oleju rzepakowym lub maśle klarowanym.
     

Notka redakcyjna

 

Makaron z kurczakiem – rodzaje makaronu 


Makaron z kurczakiem możemy przygotować zarówno z różnymi rodzajami makaronu, jak i z różnymi dodatkami – ich dobór zależy od naszych indywidualnych preferencji i gustu kulinarnego. Zapewne nikogo to nie zdziwi, jak napiszemy, że ojczyzną makaronu są Włochy, w których  – w przeciwieństwie np. do Polski – uważa się go za główny składnik dania, a dodatki mają za zadanie uzupełniać smak pysznej samej w sobie pasty. W Polsce główną rolę gra sos lub inne składniki, a makaron jest tylko dodatkiem. 


Zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem makaronu w Polsce jest spaghetti, czyli długie i grube nitki. Dobrze komponuje się on z sosem bolognese czy carbonara. Dużą popularnością cieszy się makaron spaghetti z kurczakiem i warzywami, który uwielbiają zwłaszcza dzieci. Innym, popularnym typem makaronu w Polsce jest tagliatelle, czyli pasta o długich i szerokich wstążkach. Z takim makaronem dobrze podawać gęste i treściwe sosy np. serowe i mięsne. Z tego powodu tagliatelle świetnie sprawdzi się jako makaron do kurczaka z warzywami z naszego przepisu. Wśród często goszczących makaronów na naszych stołach należy wymienić także fusilli, czyli świderki, które również zdadzą egzamin do sosów mięsnych i serowych. Walorem tego typu makaronu jest świetna przyczepność do sosów. Pisząc o różnych typach makaronów, nie sposób nie wspomnieć o penne, czyli rurkach. Zazwyczaj pasta ta łączona jest z owocami morza, pesto i warzywami. Inne typy makaronu to: conchiglioni (muszle, idealne do nadziewania), pappardelle (długi i gruby makaron wstążki), lasagne (cienkie prostokąty, niezbędne do przygotowania włoskiego dania o tej samej nazwie - lasagne). 


Makaron z kurczakiem – wybierz warzywa 


Makaron z kurczakiem najlepiej serwować w towarzystwie ulubionych warzyw w myśl zasady, że powinny stanowić one co najmniej 30% każdego posiłku. Jeśli chcemy postawić na lekkie i orzeźwiające warzywa, to proponujemy przygotować makron z kurczakiem według naszego przepisu, w którym wykorzystujemy groszek. Możemy być on mrożony lub świeży – wówczas należy go wcześniej ugotować lub zblanszować. Do swojego dania możemy dodać także inne warzywa – świetnym pomysłem jest makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym – to danie uwielbiają wszyscy, zwłaszcza dzieci! Wśród innych warzyw, które świetnie komponują się z kurczakiem, można wymienić także: kukurydzę, kalafior, fasolkę szparagową, pomidorki koktajlowe, paprykę, cukinię i bakłażana. 


Makaron z kurczakiem i pieczarkami 


Ciekawą alternatywą do naszej propozycji jest makaron z kurczakiem i pieczarkami, które są bardzo uniwersalnymi i powszechnie dostępnymi grzybami. W Polsce dostępne są trzy podstawowe typy pieczarek: białe, brązowe i portobello. Pierwsze z nich są najpopularniejsze i są zdecydowanie najłagodniejsze w smaku. Występują one w różnych wielkościach. Drugi z wymienionych typów pieczarek – brązowe, które są nieco intensywniejsze w smaku. Najmniej popularne są pieczarki – portobello, które charakteryzują się dużymi kapeluszami i mają niejednorodny kolor. Dobrym pomysłem jest przygotowanie makaronu z kurczakiem w sosie pieczarkowym z dodatkiem śmietanki.  Świetnie sprawdzą się do grillowania. Do makaronu z kurczakiem możemy przygotować także z grzybami leśnymi, kurkami lub boczniakami. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy