Makaron z kurczakiem i warzywami

Makaron z kurczakiem i warzywami to pyszny i sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację czy lunch do pracy. To prosta propozycja dla wszystkich fanów pasty i włoskiej kuchni. Ponadto danie jest eleganckie, dlatego z powodzeniem możemy je przygotować na romantyczną kolację we dwoje. Makaron możemy wybrać dowolny – wedle uznania i indywidualnych preferencji. Nasz sprawdzony przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz” 2/2020.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z makaronem makaron z kurczakiem

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
380 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.21 z 179 głosów)

Makaron z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czosnek praska 1.

    Przyprawy: świeży czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy go ze śmietaną. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cukrem – do smaku.

  • Groszek 2.

    Pozostałe składniki: pieczarki obieramy, kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju, aż do odparowania. Następnie obgotowujemy groszek, świeży lub mrożony. W między czasie gotujemy makaron według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

  • Pierś z kurczaka 3.

    Makaron z kurczakiem: mięso kroimy w kostkę, posypujemy je przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju z masłem – do odparowania. Następnie dodajemy pieczarki, groszek i sos śmietanowy. Mieszamy i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Na końcu dodajemy posiekany drobno szczypiorek.

Kalorie: 380

Ilość porcji: 4

Porady

  • Makaron z kurczakiem i warzywami można zrobić z dodatkiem kukurydzy, papryki, pomidorków koktajlowych lub ugotowanego brokułu.
  • Przyprawę do kurczaka możemy zastąpić samodzielnie przygotowaną mieszanką – wystarczy zmieszać ze sobą paprykę, suszony czosnek, suszoną cebulę, natkę pietruszki, imbir i sól himalajską.
  • Przed użyciem pieczarek możemy je umyć (jeśli są świeże i ładne) lub obrać – w zależności od preferencji.
  • Przed pokrojeniem fileta z kurczaka w kostkę, należy go wcześniej umyć pod bieżącą wodą i oczyścić z wszystkich zbędnych elementów.
  • Do smażenia możemy użyć oleju rzepakowego, słonecznikowego, kokosowego lub masła klarowanego.
  • W wersji dietetycznej można zrobić zapiekany makaron z kurczakiem i warzywami. W takim przypadku pieczarki, cebulę i mięso podsmażamy, żeby usunąć nadmiar wody, łączymy wszystkie składniki, zalewamy sosem i pieczemy przez ok. 25–30 minut, w 200 stopniach Celsjusza.
  • Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami będzie świetną i oryginalną propozycją na lekkie danie obiadowe.

Notka redakcyjna

Makaron z kurczakiem – rodzaje makaronu

Makaron z kurczakiem możemy przygotować zarówno z różnymi rodzajami makaronu, jak i z różnymi dodatkami – ich dobór zależy od naszych indywidualnych preferencji i gustu kulinarnego. Zapewne nikogo to nie zdziwi, jak napiszemy, że ojczyzną makaronu są Włochy, w których  – w przeciwieństwie np. do Polski – uważa się go za główny składnik dania, a dodatki mają za zadanie uzupełniać smak pysznej samej w sobie pasty. W Polsce główną rolę gra sos lub inne składniki, a makaron jest tylko dodatkiem.

Zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem makaronu w Polsce jest spaghetti, czyli długie i grube nitki. Dobrze komponuje się on z sosem bolognese czy carbonara. Dużą popularnością cieszy się makaron spaghetti z kurczakiem i warzywami, który uwielbiają zwłaszcza dzieci.


Innym, popularnym typem makaronu w Polsce jest tagliatelle, czyli pasta o długich i szerokich wstążkach. Z takim makaronem dobrze podawać gęste i treściwe sosy np. serowe i mięsne. Z tego powodu świetnie sprawdzi się jako makaron do kurczaka z warzywami z naszego przepisu.


Wśród często goszczących makaronów na naszych stołach należy wymienić także fusilli, czyli świderki, które również zdadzą egzamin do sosów mięsnych i serowych. Walorem tego typu jest świetna przyczepność do sosów.


Pisząc o różnych typach makaronów, nie sposób nie wspomnieć o penne, czyli rurkach. Zazwyczaj pasta ta łączona jest z owocami morza, pesto i warzywami. Inne typy to: conchiglioni (muszle, idealne do nadziewania), pappardelle (długi i gruby makaron wstążki), lasagne (cienkie prostokąty, niezbędne do przygotowania włoskiego dania o tej samej nazwie – lasagne).

 

Makaron z kurczakiem – wybierz warzywa

Makaron z kurczakiem najlepiej serwować w towarzystwie ulubionych warzyw w myśl zasady, że powinny stanowić one co najmniej 30% każdego posiłku. Jeśli chcemy postawić na lekkie i orzeźwiające warzywa, to proponujemy przygotować makron z kurczakiem według naszego przepisu, w którym wykorzystujemy groszek. Możemy być on mrożony lub świeży – wówczas należy go wcześniej ugotować lub zblanszować.


Do swojego dania możemy dodać także inne warzywa – świetnym pomysłem jest makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym – to danie uwielbiają wszyscy, zwłaszcza dzieci! Wśród innych warzyw, które świetnie komponują się z kurczakiem, można wymienić także: kukurydzę, kalafior, fasolkę szparagową, pomidorki koktajlowe, paprykę, cukinię i bakłażan.

 

Makaron z kurczakiem i pieczarkami

Ciekawą propozycją jest makaron z kurczakiem i pieczarkami, które są bardzo uniwersalnymi i powszechnie dostępnymi grzybami. W Polsce dostępne są trzy podstawowe typy pieczarek: białe, brązowe i portobello. Pierwsze z nich są najpopularniejsze i zdecydowanie najłagodniejsze w smaku. Występują one w różnych wielkościach. Drugi z wymienionych typów pieczarek – brązowe, które są nieco intensywniejsze w smaku. Najmniej popularne są pieczarki – portobello, które charakteryzują się dużymi kapeluszami i mają niejednorodny kolor. Dobrym pomysłem jest przygotowanie makaronu z kurczakiem w sosie pieczarkowym z dodatkiem śmietanki.  Świetnie sprawdzą się do grillowania. Makaron z kurczakiem możemy przygotować także z grzybami leśnymi, kurkami lub boczniakami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy