Dania z piersią z kurczaka
1421 przepisów

Pierś z kurczaka to danie, które w wielu postaciach gości na naszych stołach. Jesteśmy potentatami jeśli chodzi o spożycie kurcząt – rocznie statystyczny Polak zjada 27 kg tego delikatnego i pełnego wartości odżywczych mięsa.
Mięso z kurczaka ma wiele zalet – jest chude, więc niskokaloryczne, dostarcza organizmowi niezbędne białko, witaminy i składniki mineralne oraz zaopatruje w koenzym Q10. Ubichinon, bo tak również nazywa się ten związek, wspiera regenerację skóry, ma działanie przeciwnowotworowe oraz zapobiega tworzeniu się złogów cholesterolowych w tętnicach, dlatego warto dostarczać go organizmowi również w postaci spożywanego mięsa drobiowego. Zobaczcie zebrane przepisy z piersią z kurczaka.
Przepisy na pierś z kurczaka

Kotlet devolay to sposób na przygotowanie kurczaka w inny sposób niż zwykłe kotlety z panierką. Dodatek masła i pietruszki sprawia, że devolay ma spore grono fanów. Najwięksi miłośnicy przepisów na to danie idą o krok dalej - dodają do składników ser żółty. I właśnie taki przepis na devolay polecam. Efekt jest przepyszny, a wykonanie całkiem proste.
Devolay z piersi kurczaka

Naleśniki z kurczakiem to prosty i szybki pomysł na pyszny obiad, lunch lub kolację. Faszerowane naleśniki z kurczakiem są zdrowe, sycące i smakują całej rodzinie. Podsmażone warzywa i kurczak w naleśniku to także świetny pomysł na danie na wynos do pracy lub szkoły.
Naleśniki z kurczakiem

Szaszłyki z kurczaka to pyszne danie nie tylko na grilla. Oprócz mięsa przydadzą się ulubione warzywa, grzyby i zioła. To sprawi, że szaszłyki z kurczaka będą urozmaicone! Warto wiedzieć, że szaszłyki z kurczaka mogą być przygotowane na ruszcie lub w piekarniku. Podpowiadamy jak zrobić szaszłyki z kurczaka.
Szaszłyki z kurczaka

Placki z kurczaka z dodatkiem papryki i cebuli urozmaicą każdy obiad. Wypróbujcie je na rodzinne spotkanie.
Placki z kurczaka

Kotlet po szwajcarsku to nadziewany filet z kurczaka. W środek wkładane są plastry szynki, żółty ser i przyprawy. Całość jest panierowana i smażona. Kotlet po szwajcarsku to smaczne danie obiadowe dla całej rodziny.
Kotlet po szwajcarsku

Kurczak w cieście francuskim to bardzo soczyste i aromatyczne mięso. Przepis na kurczak w cieście francuskim dzięki dodatkowi masła, pieczarek i ziół sprawia, że mięso ma niepowtarzalny smak. Można go przygotować w formie zapiekanki.
Kurczak w cieście francuskim

Grillowana pierś z farszem warzywnym i serem kozim.Podana na sałatce tworzy wykwintny,lekki obiad.
Grillowane koperty drobiowe z warzywami podane na sałatce z botwinki

Takie coś z niczego... A wyszło takie smaczne..... :) Polecam!!!!!
Spaghetti z kurczakiem i zieloną fasolką

Prosta potrawa z piersi kurczaka, czyli pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem ziół. Całość pachnie nie tylko koperkiem, ale też czosnkiem, oregano i estragonem. Pierś z kurczaka jest tak smaczna, że polecamy przygotować od razu podwójną porcję.
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym

Wspaniałe chrupiące ciasto kryje znakomity, delikatny drobiowy farsz, urozmaicony warzywami i esencjonalnym sosem. Takie sycące danie jest nie tylko pełnym obiadowym posiłkiem, lecz może również stanowić atrakcję zimowego spotkania towarzyskiego.
Mięsny pie - placek z kurczakiem, groszkiem i szynką

Rozgrzewająca i bardzo sycąca zupa tajska idealnie nadaje się na jesienne kolacje.
Pikantna zupa tajska

Może się ktoś skusi na ucztę.
Kurczak w cieście francuskim

Sałatka z zupek chińskich wspaniale sprawdzi się jako danie na specjalne okazje. Na imprezach robi furorę jako przekąska, ale świetnie nadaje się też na lekki obiad. Sałatka z zupek chińskich nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, każdy jest w stanie ją przygotować. Jest smaczna i pożywna.
Sałatka z zupek chińskich

Kurczak to mięso uniwersalne, które ma swoich zwolenników na całym świecie. Polędwiczki z kurczaka podawane z frytkami i świeżymi warzywami smakują przepysznie
Polędwiczki z kurczaka podawane z frytkami i świeżymi warzywami

Zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym

Makaron orientalny z cukinią, kurczakiem i pieczarkami to pomysł, jak wykorzystać bigos z cukinii w kuchni. Dodatek kurczaka i pieczarek sprawia, że posiłek jest sycący i różnorodny. Polecamy podstawowy przepis na bigos z cukinii, a poniżej resztę składników na Makaron orientalny z cukinią, kurczakiem i pieczarkami.
Makaron orientalny z cukinią, kurczakiem i pieczarkami
Inne z kolekcji: kurczak
Pomysł na pierś z kurczaka
Mimo że spożycie kurczaków w Polsce jest duże, obawiamy się jednak, czy mięso, które kupujemy jest wolne od antybiotyków oraz hormonów. W szczególności uniknąć chcemy zakupu mięsa drobiowego sprowadzonego z USA i Chin, które zasłużenie cieszy się złą sławą. Warto wiedzieć, że kupując pierś z kurczaka, czy inne elementy, nabywamy drób hodowany w Polsce zgodnie z restrykcyjnymi normami Unii Europejskiej, zakazującymi m in. stosowania hormonów zarówno bezpośrednio, jak i w karmie. Również użycie antybiotyków musi być uzasadnione, a ubój następuje po okresie karencji, czyli czasu potrzebnego do całkowitego usunięcia antybiotyków z organizmu zwierzęcia. Produkcja mięsa drobiowego w Polsce zaspokaja zapotrzebowanie rodzimego rynku, a normy, którym sprostać musi drób powodują, że niespełniające ich mięsko kurcząt z Chin czy USA nie jest na terenie Unii Europejskiej dopuszczone do sprzedaży.
Najchętniej kupowanym elementem kurcząt jest pierś. Zawiera dużo chudego, wartościowego i delikatnego mięsa, dlatego cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Można ją ponadto przyrządzić na wiele sposobów. W charakterze dania obiadowego czy ciepłej kolacji często występują smażone kotleciki oraz pieczona pierś z kurczaka. Daniem bardziej dietetycznym, zalecanym, jeśli chcemy zgubić parę kilogramów jest sałatka z piersią kurczaka, do której wspaniale nadaje się polana oliwą z oliwek, posypana solą i pieprzem oraz natarta czosnkiem niskokaloryczna pierś kurczaka z piekarnika. Nieco rzadziej przyrządzanym, lecz również smacznym daniem obiadowym jest gotowana pierś kurczaka w sosie. Delikatne mięso wspaniale koresponduje z sosem beszamelowym czy holenderskim, a jeśli wolimy bardziej zdecydowane smaki, przygotujmy sos prowansalski, curry czy meksykański.
Dania z piersią z kurczaka
Pierś z kurczaka, mimo że często gości na naszych stołach w postaci nuggetsów czy kotletów przygotowywanych na wzór schabowych, może stanowić również bazę dań bardziej wykwintnych, takich jak choćby roladki z kurczaka z dynią lub serem gorgonzola.
Pierś z kurczaka – przepisy na niedzielny obiad
Mimo że obróbka termiczna drobiu jest dość krótkotrwała w porównaniu z innymi rodzajami mięs, to jednak przygotowanie takich dań jak pierś z kurczaka w cieście francuskim, w którym nie tylko trzeba zająć się odpowiednim przygotowaniem drobiu, ale również sporządzeniem odpowiedniego ciasta i połączeniem składników tak, żeby nie uległy rozdzieleniu podczas zapiekania. Podobnie czasochłonna w przygotowaniu jest pierś z kurczaka faszerowana – tu trudnością jest przygotowanie nadzienia o odpowiedniej konsystencji i wilgotności. Mięso faszerować można owocami, warzywami, kaszami, grzybami bądź nadzieniem łączącym wiele rozmaitych składników.
Pierś z kurczaka na szybko
Przygotowując pierś z kurczaka na obiad zwykle wybieramy właśnie to mięso ze względu na krótki czas potrzebny do przygotowania pożywnej, smacznej i wartościowej potrawy. Szybkie dania z piersią kurczaka nadają się do przyrządzenia na codzienną obiadokolację przygotowywaną naprędce po ciężkim dniu pracy, nie wymagają bowiem dużego wysiłku i można sporządzić je nie robiąc w kuchni dużego bałaganu oraz zaspokajają gusta większości osób. Przykłady takich ekspresowych potraw to wyśmienita pierś z kurczaka z pieczarkami podana z kaszą bulgur, ryż po chińsku z mięsem drobiowym krojonym w kostkę, warzywami i ryżem, pierś z kurczaka ze szpinakiem, drobiowy kebab z frytkami i surówką albo kapustą pekińską z dipem czosnkowym czy polana sosem serowym pierś kurczaka z makaronem.
Artykuły powiązane
Dieta niełączenia
2-2,5 kg w 14 dni amerykański lekarz William Howard Hay, który jako pierwszy opracował zasady diety niełączenia, uważa, że można jeść właściwie wszystko i chudnąć (ok. 2-2,5 kg tygodniowo).
Historię piszę przez talerz – Bogdan Gałązka o kuchni krzyżackiej
Jest człowiekiem-instytucją. Bezkompromisowy, kilkanaście lat temu wymyślił sobie restaurację, w której będzie podawał dania inspirowane dawną kuchnią i pomysł zrealizował. W Polsce nie ma drugiego takiego szefa, tak jak nie ma drugiego takiego lokalu – Gothic Cafe na Zamku w Malborku to miejsce, w którym każdy czuje się jak w domu. W cyklu Przy wspólnym stole, Bogdan Gałązka opowiada nam o tym co jedli Krzyżacy, na czym polega sztuka gościnności i jak zamówić gotyckie naleśniki do pociągu.
Kaczka na talerzu – konkurencja dla kurczaka i gęsiny
Nieprzypadkowo kaczka uznawana jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Odpowiednio przygotowana jest krucha i soczysta, a w smaku bardziej wyrazista niż kurczak czy indyk. Co jeszcze warto wiedzieć, zanim kaczka pojawi się w naszym menu? Podpowiadamy w cyklu „Przy wspólnym stole”.
Nuggetsy - chrupiący przysmak w domowej wersji
Każdy z nas ma czasami ochotę na danie z fast foodu. Co powiecie na to, żeby przygotować je w domu? Nuggetsy domowe będą idealną przekąską na imprezę, świetnie sprawdzą się też w wersji obiadowej z surówką. W cyklu "Smak" podpowiadamy, jak sprawić, by były chrupiące i pyszne.