Zupa ogonowa

Zupa ogonowa to posiłek trochę zapomniany w kuchni polskiej. Warto wiedzieć, że zupa ogonowa robiona jest na bazie ogonów wołowych. Inaczej określana jest jako ogonówka. Zupa tradycyjnie może być przygotowywana również z ogonów wieprzowych. Przepis na zupę ogonową zawiera w swoim składzie koncentrat pomidorowy i podawany jest z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Od czasu do czasu zupa ogonowa podawana jest z purée ziemniaczanym. Tradycyjna zupa ogonowa nie wymaga wielu przypraw. Jeżeli lubicie ostre smaki, to polecamy sięgnąć po pikantną mieloną paprykę. Podpowiadamy, jak zrobić zupę ogonową.

Zupyzupa ogonowadania mięsne

Czas przygotowania:
160 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.37 z 164 głosów)

Kroki wykonania:

  • marchewka-fot.iStock-1.Zupa ogonowa – przepis:
    Na początku ogony wołowe zalewamy zimną wodą i gotujemy w osolonej wodzie około 1,5 godziny. Następnie dodajemy pokrojone w talarki marchew, pietruszkę, seler naciowy oraz przyprawy – ziele angielskie i świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystkie składniki gotujemy przez około 30 minut.
  • ziemniaki-fo.iStock-min2.Po tym czasie wyjmujemy ogony wołowe i oddzielamy z nich połowę mięsa, które drobno pokrojone dodajemy z powrotem do zupy. Wrzucamy jeszcze ćwiartki ziemniaków (ja używałem bardzo małych także były to ćwiartki, większe ziemniaki kroimy mocniej) i gotujemy do miękkości ziemniaków.
  • pietruszka-iStock (1)3.Ostatnie 20 minut gotowania, zupa ogonowa powinna być zaprawiona zasmażką zrobioną z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Na koniec zupa ogonowa z ziemniakami powinna być dokładnie wymieszana. Tak przygotowana zupa ogonowa wołowa jest gotowa do podania.

Porady

Zupa ogonowa doskonale smakuje ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Warto wiedzieć, że czasem przepisy na zupę ogonową polecają podpieczenie składników w piekarniku. Wtedy wywar będzie miał i intensywniejszy smak oraz bardziej wyrazisty kolor. Można to zrobić również za pomocą palnika gazowego używanego np.: do deseru crème brûlée. Zupa ogonowa powinna być przygotowana w szerokim garnku o grubym dnie. Ważne, aby składniki mogły być swobodnie mieszane i wzajemnie przechodziły smakami.

Notka redakcyjna

Zupa ogonowa – z czego jest?

Zupa ogonowa gotowana jest na ogonach wieprzowych lub wołowych. Wyjątkowo ceniony ze względu na smak jest ogon wołowy. Taka ogonówka najczęściej waży około trzech kilogramów. W sklepach mięsnych ogon wołowy dostępny jest w formie porcjowanej, która nadaje się do gotowania lub pieczenia. Zupa ogonowa najczęściej robiona jest z dodatkiem włoszczyzny i takich przypraw jak liść laurowy, tymianek, cząber lub lubczyk. Zupa ogonowa i jej składniki są dostosowywane w zależności od kuchni, która ją przygotowuje. Zupa ogonowa często podawana jest w kuchni polskiej, angielskiej i w kuchni francuskiej. Miłośnicy ostrych smaków mogą doprawić zupę sosem tabasco lub dużą ilością czosnku.

Zupa ogonowa – z czym podawać?

Zupa ogonowa może być podawana jako przepis z ziemniakami. Świetnie smakuje ogonówka z makaronem. W tym przypadku warto sięgnąć po gruby makaron typu wstążki albo własnoręcznie przygotować domowy makaron.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 30 min.
ZUPA SZPINAKOWA

pyszna i pożywna zupa.

Anja

ZUPA SZPINAKOWA