Zupa ogonowa

trochę zapomniana już pyszna zupa robiona na bazie ogonów wołowych

Dodany przez:

Zupa ogonowa

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.6 z 15 głosów)

Składniki

  • 1 kg ogony wołowe,
  • 2 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler naciowy,
  • 4 ziele angielskie,
  • 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony,
  • 0,5 kg ziemniaki młode,
  • zasmażka pomidorowa

Przygotowanie

  1. Ogony wołowe zalewamy zimną wodą i gotujemy w osolonej wodzie ok. 1,5 godziny. Następnie dodajemy pokrojone w talarki marchew pietruszkę, seler naciowy oraz przyprawy – ziele i pieprz. Gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ogony i oddzielamy część mięsa (ja oddzielam 50%), które drobno pokrojone dodajemy do powrotem do zupy. Wrzucamy jeszcze ćwiartki ziemniaków (ja używałem bardzo małych także były to ćwiartki, większe ziemniaki kroimy mocniej) i gotujemy do miękkości ziemniaków. Ostatnie 20 minut gotowania zupę zaciągamy zasmażką zrobioną z dodatkiem koncetratu pomidorowego. Mieszamy i gotowe. Smacznego.
zupa wołowina ogonowa ogony
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze