Ropa vieja to wyjątkowo esencjonalne danie, którego nazwa oznacza „stare ubrania”. Powstaje na bazie duszonej wołowiny z dodatkiem warzyw, pomidorów, papryki i cebuli. Całość podkreślają aromatyczne przyprawy: kumin, oregano i czarny pieprz. Przepis na to danie pochodzi z wysp Kanaryjskich. Ale dużą popularnością cieszy się na Kubie, gdzie podaje się je w towarzystwie ryżu oraz czarnej fasoli. Ropa vieja to z pewnością ciekawa propozycja na rozgrzewający, sycący obiad.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Mięso: kroimy na kawałki. Wrzucamy je na patelnię, na rozgrzany olej i chwilę smażymy, aż się zarumieni.
Cebule: obieramy je. Jedną sztukę dzielimy na pół, a następnie każdą połówkę delikatnie przypalamy na patelni. Drugą kroimy w piórka.
Oliwki: wyjmujemy z zalewy, usuwamy z nich pestki i kroimy w plasterki.
Przygotowanie pozostałych składników: wszystkie warzywa oprócz czosnku dokładnie myjemy. Korzeń pietruszki, ząbki czosnku oraz marchewkę obieramy. Pomidory polewamy wrzątkiem, usuwamy z nich skórkę i kroimy je na mniejsze kawałki. Papryki siekamy w paski.
Duszenie: do dużego garnka wrzucamy mięso, marchewkę, korzeń pietruszki, liście laurowe, przypaloną cebulę i rozgnieciony czosnek. Całość zalewamy zimną wodą, przykrywamy i gotujemy około 1,5–2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z warzywami. Wywar gotujemy przez jakiś czas, aż część wody wyparuje. Następnie wrzucamy do niego z powrotem składniki, a także pomidory, przecier pomidorowy i wino. Całość podgrzewamy przez około 20–30 minut.
Smażenie: niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni. Następnie wrzucamy na nią papryki oraz oliwki. Całość smażymy przez 5-10 minut.
Ropa vieja: do bulionu z mięsem i warzywam wrzucamy podsmażoną paprykę oraz oliwki. Całość doprawiamy i gotujemy jeszcze przez 10–15 minut.
Podanie: gotowe danie serwujemy z ryżem.
Porady
- Do przygotowania ropa vieja najlepiej użyć domowego przecieru pomidorowego. Odznacza się on o wiele lepszym smakiem i jest zdrowszy niż ten ze sklepu.
- Potrawę podaje się w towarzystwie długoziarnistego ryżu ugotowanego na sypko. Najlepiej sprawdzi się produkt o niskiej zawartości skrobi np. jaśminowy lub basmati.
- Ropa vieja stanowi również świetną bazę do przygotowania farszu na burrito oraz tacos.
- Danie tradycyjnie podaje się z czarną fasolą. Możemy użyć gotowego produktu z puszki. Jednak jeśli mamy czas, to polecamy ugotować ją samodzielnie – będzie smaczniejsza. Pamiętajmy, żeby wcześniej zalać ją wodą i moczyć przez co najmniej 12 godzin.
- Niektórzy zamiast wina, dodają whisky. Potrawa w takim wydaniu będzie o wiele bardziej wyrazista.
- Gotowe danie możemy posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką. Nada ona naszej potrawie wyjątkowego aromatu i orzeźwiającego smaku.
Komentarze