Agnieszka Pietroń

Ropa vieja – tradycyjna potrawa kubańska

Ocena:

0 (0)

  • 3 godz. 10 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Ropa vieja to wyjątkowo esencjonalne danie, którego nazwa oznacza „stare ubrania”. Powstaje na bazie duszonej wołowiny z dodatkiem warzyw, pomidorów, papryki i cebuli. Całość podkreślają aromatyczne przyprawy: kumin, oregano i czarny pieprz. Przepis na to danie pochodzi z wysp Kanaryjskich. Ale dużą popularnością cieszy się na Kubie, gdzie podaje się je w towarzystwie ryżu oraz czarnej fasoli. Ropa vieja to z pewnością ciekawa propozycja na rozgrzewający, sycący obiad.

Składniki:

  • wołowina  800 g

  • cebula  2 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • liść laurowy  3 szt.

  • pieprz  4 g

  • czosnek  3 ząbki

  • przecier pomidorowy  500 g

  • pomidor  400 g

  • zielona papryka  1 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • kumin (kmin rzymski)  3 g

  • oregano  8 g

  • oliwki  10 szt.

  • białe wino  150 ml

Ropa vieja – tradycyjna potrawa kubańska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso: kroimy na kawałki. Wrzucamy je na patelnię, na rozgrzany olej i chwilę smażymy, aż się zarumieni.

  • Krok 2:

    Cebule: obieramy je. Jedną sztukę dzielimy na pół, a następnie każdą połówkę delikatnie przypalamy na patelni. Drugą kroimy w piórka.

  • Krok 3:

    Oliwki:  wyjmujemy z zalewy, usuwamy z nich pestki i kroimy w plasterki.

  • Krok 4:

    Przygotowanie pozostałych składników: wszystkie warzywa oprócz czosnku dokładnie myjemy. Korzeń pietruszki, ząbki czosnku oraz marchewkę obieramy. Pomidory polewamy wrzątkiem, usuwamy z nich skórkę i kroimy je na mniejsze kawałki. Papryki siekamy w paski.

  • Krok 5:

    Duszenie: do dużego garnka wrzucamy mięso, marchewkę, korzeń pietruszki, liście laurowe, przypaloną cebulę i rozgnieciony czosnek. Całość zalewamy zimną wodą, przykrywamy i gotujemy około 1,5–2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z warzywami. Wywar gotujemy przez jakiś czas, aż część wody wyparuje. Następnie wrzucamy do niego z powrotem składniki, a także pomidory, przecier pomidorowy i wino. Całość podgrzewamy przez około 20–30 minut.

  • Krok 6:

    Smażenie: niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni. Następnie wrzucamy na nią papryki oraz oliwki. Całość smażymy przez 5-10 minut.

  • Krok 7:

    Ropa vieja: do bulionu z mięsem i warzywam wrzucamy podsmażoną paprykę oraz oliwki. Całość doprawiamy i gotujemy jeszcze przez 10–15 minut.

  • Krok 8:

    Podanie: gotowe danie serwujemy z ryżem.

Porady

  • Do przygotowania ropa vieja najlepiej użyć domowego przecieru pomidorowego. Odznacza się on o wiele lepszym smakiem i jest zdrowszy niż ten ze sklepu.
  • Potrawę podaje się w towarzystwie długoziarnistego ryżu ugotowanego na sypko. Najlepiej sprawdzi się produkt o niskiej zawartości skrobi np. jaśminowy lub basmati. 
  • Ropa vieja stanowi również świetną bazę do przygotowania farszu na burrito oraz tacos.
  • Danie tradycyjnie podaje się z czarną fasolą. Możemy użyć gotowego produktu z puszki. Jednak jeśli mamy czas, to polecamy ugotować ją samodzielnie – będzie smaczniejsza. Pamiętajmy, żeby wcześniej zalać ją wodą i moczyć przez co najmniej 12 godzin.
  • Niektórzy zamiast wina, dodają whisky. Potrawa w takim wydaniu będzie o wiele bardziej wyrazista.
  • Gotowe danie możemy posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką. Nada ona naszej potrawie wyjątkowego aromatu i orzeźwiającego smaku.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne