Anna Galuhn

Świeżynka

Ocena:

4.46 (189)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Świeżynka to rodzaj mięsnego gulaszu ze świeżych kawałków wieprzowiny. Jeśli mięso faktycznie trafiło do nas od razu po uboju, samo w sobie jest pełne smaku i nie wymaga dużej ilości przypraw. Wystarczy skromny dodatek cebuli, czosnku, odrobina soli i pieprzu. W tradycyjnych gospodarstwach świeżynka serwowana jest od razu po świniobiciu, a wspólny posiłek umila czas dalszej pracy nad obróbką mięsa.

Składniki:

  • podgardle  200 g

  • karkówka  1 kg

  • wątróbka wieprzowa  700 g

  • czosnek  2 ząbki

  • smalec  100 g

  • cebula  500 g

  • liść laurowy  3 szt.

  • sól  10 g

  • pieprz  5 g

Świeżynka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso: dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm.

  • Krok 2:

    Czosnek: obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę.

  • Krok 3:

    Podsmażanie: roztapiamy smalec na patelni z grubym dnem. Wrzucamy mięso i obsmażamy je na wysokiej mocy palnika. Obracamy, żeby przyrumieniło się z każdej strony.

  • Krok 4:

    Cebulę: kroimy w pióra i wrzucamy do podsmażonego mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 5:

    Duszenie: całość przykrywamy pokrywką na 60 min, aż wszystkie kawałki mięsa będą miękkie w środku. Co jakiś czas mieszamy, żeby nic nie przywarło. Następnie zdejmujemy pokrywkę, by odparować nadmiar wody. Po ok. 15 min wyłączamy kuchenkę.

  • Krok 6:

    Świeżynka jest gotowa: danie podajemy prosto z patelni z kromką świeżego pieczywa na zakwasie.

Porady

  • Świeżynka lub inaczej świeżonka, to tradycyjna potrawa staropolska ze świeżo ubitego mięsa. W naszym przepisie użyliśmy podgardla, karkówki i wątróbki, ale równie dobrze sprawdzi się także schab bądź łopatka wieprzowa.
  • Do mięsnej mieszanki możemy dodać także boczek, który kroimy w grubszą kostkę.
  • W bardziej dietetycznej wersji sięgamy po szynkę.
  • Ważnym etapem jest obsmażenie w wysokiej temperaturze. W ten sposób zamykamy włókna i zatrzymujemy soczysty smak mięsa w środku.
  • Zamiast smalcu możemy użyć oleju. Jednak nie warto z niego rezygnować, bo doskonale podkręca smak wieprzowego mięsa.
  • Nadmiar świeżonki możemy zamknąć w słoikach i pasteryzować, co pozwoli przedłużyć jej termin przydatności do spożycia.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Świeżynka – polski przysmak ze świeżej wieprzowiny

Świeżynka na tradycyjnej polskiej wsi jednoznacznie kojarzona jest ze świniobiciem. Być może w niektórych gospodarstwach nadal przygotowywana jest z jeszcze ciepłego mięsa. Do świeżynki wkrajane są najlepsze kawałki podgardla, wątroby i boczku. Mniej delikatne partie są odkładane na kaszankę. Obsmażone, a następnie duszone mięso serwowane jest z grubą pajdą świeżego pieczywa.

Jeśli nie mamy dostępu do mięsa prosto ze świniobicia, możemy przygotować świeżynkę z różnych fragmentów wieprzowiny. Jednak należy pamiętać o tym, że im bardziej świeże mięso, tym lepszy smak potrawy.

Jak wybrać dobre mięso na świeżonkę?

Przede wszystkim kupujemy je w dobrych i sprawdzonych sklepach. Najlepiej w takich, w których nie jest ono pakowane w folię. W ten sposób możemy właściwie ocenić świeżość, zwracając uwagę na:

  • kolor – świeże mięso ma jasny odcień: od różu po czerwień,
  • zapach – powinien być neutralny i niezbyt intensywny,
  • tłuszcz – w przypadku świeżego mięsa ma kolor biały, a nie szary lub żółty,
  • konsystencję – świeże mięso jest sprężyste. To znaczy, że po naciśnięciu palcem, wraca do swojego pierwotnego kształtu.

Jak pasteryzować świeżynkę?

Mięso pasteryzujemy w podobny sposób jak większość domowych przetworów, czyli gotując słoiki w garnku z gorącą wodą. Żeby jednak pozbyć się z wszelkich bakterii, które mogą prowadzić do wytworzenia się niebezpiecznego dla zdrowia jadu kiełbasianego, zalecamy przeprowadzenie procesu tyndalizacji. Polega ona na trzykrotnym wekowaniu mięsa z jednodniową przerwą pomiędzy gotowaniem.

Na dnie garnka do pasteryzacji warto położyć ściereczkę, która zabezpieczy słoiki przed uszkodzeniem. Mięso zalewamy wodą o podobnej temperaturze. Jeżeli świeżonka była gorąca, używamy wrzątku. Z kolei jeśli zdążyła już wystygnąć, zalewamy słoiki zimną wodą i powoli podgrzewamy do zagotowania. Na każdym etapie tyndalizacji mięsa pasteryzujemy je przez ok. 30–40 min.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Rabat 25%
Rabat 25%
Rabat obowiązuje w salonach re... więcej»
Zobacz
+
Rabat 25%
Online
Stacjonarnie

Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat -30% na cały asortyment,... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO30
Zobacz
-30% przy zakupach za min. 229zł*
-30% przy zakupach za min. 229zł*
30% rabatu na cały asortyment... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
+
-30% przy zakupach za min. 229zł*
Online
Stacjonarnie

30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo30
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 150 zł
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-30% na okulary korekcyjne
-30% na okulary korekcyjne
Rabat 30% na kompletną parę ok... więcej»
Kod rabatowy:200270
Zobacz
+
-30% na okulary korekcyjne
Online
Stacjonarnie

Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:200270
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne