Artur Rogalski
4.46 (189)
Świeżynka to rodzaj mięsnego gulaszu ze świeżych kawałków wieprzowiny. Jeśli mięso faktycznie trafiło do nas od razu po uboju, samo w sobie jest pełne smaku i nie wymaga dużej ilości przypraw. Wystarczy skromny dodatek cebuli, czosnku, odrobina soli i pieprzu. W tradycyjnych gospodarstwach świeżynka serwowana jest od razu po świniobiciu, a wspólny posiłek umila czas dalszej pracy nad obróbką mięsa.
podgardle 200 g
karkówka 1 kg
wątróbka wieprzowa 700 g
czosnek 2 ząbki
smalec 100 g
cebula 500 g
liść laurowy 3 szt.
sól 10 g
pieprz 5 g
Mięso: dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm.
Czosnek: obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę.
Podsmażanie: roztapiamy smalec na patelni z grubym dnem. Wrzucamy mięso i obsmażamy je na wysokiej mocy palnika. Obracamy, żeby przyrumieniło się z każdej strony.
Cebulę: kroimy w pióra i wrzucamy do podsmażonego mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem.
Duszenie: całość przykrywamy pokrywką na 60 min, aż wszystkie kawałki mięsa będą miękkie w środku. Co jakiś czas mieszamy, żeby nic nie przywarło. Następnie zdejmujemy pokrywkę, by odparować nadmiar wody. Po ok. 15 min wyłączamy kuchenkę.
Świeżynka jest gotowa: danie podajemy prosto z patelni z kromką świeżego pieczywa na zakwasie.
Porady
- Świeżynka lub inaczej świeżonka, to tradycyjna potrawa staropolska ze świeżo ubitego mięsa. W naszym przepisie użyliśmy podgardla, karkówki i wątróbki, ale równie dobrze sprawdzi się także schab bądź łopatka wieprzowa.
- Do mięsnej mieszanki możemy dodać także boczek, który kroimy w grubszą kostkę.
- W bardziej dietetycznej wersji sięgamy po szynkę.
- Ważnym etapem jest obsmażenie w wysokiej temperaturze. W ten sposób zamykamy włókna i zatrzymujemy soczysty smak mięsa w środku.
- Zamiast smalcu możemy użyć oleju. Jednak nie warto z niego rezygnować, bo doskonale podkręca smak wieprzowego mięsa.
- Nadmiar świeżonki możemy zamknąć w słoikach i pasteryzować, co pozwoli przedłużyć jej termin przydatności do spożycia.
Świeżynka na tradycyjnej polskiej wsi jednoznacznie kojarzona jest ze świniobiciem. Być może w niektórych gospodarstwach nadal przygotowywana jest z jeszcze ciepłego mięsa. Do świeżynki wkrajane są najlepsze kawałki podgardla, wątroby i boczku. Mniej delikatne partie są odkładane na kaszankę. Obsmażone, a następnie duszone mięso serwowane jest z grubą pajdą świeżego pieczywa.
Jeśli nie mamy dostępu do mięsa prosto ze świniobicia, możemy przygotować świeżynkę z różnych fragmentów wieprzowiny. Jednak należy pamiętać o tym, że im bardziej świeże mięso, tym lepszy smak potrawy.
Przede wszystkim kupujemy je w dobrych i sprawdzonych sklepach. Najlepiej w takich, w których nie jest ono pakowane w folię. W ten sposób możemy właściwie ocenić świeżość, zwracając uwagę na:
Mięso pasteryzujemy w podobny sposób jak większość domowych przetworów, czyli gotując słoiki w garnku z gorącą wodą. Żeby jednak pozbyć się z wszelkich bakterii, które mogą prowadzić do wytworzenia się niebezpiecznego dla zdrowia jadu kiełbasianego, zalecamy przeprowadzenie procesu tyndalizacji. Polega ona na trzykrotnym wekowaniu mięsa z jednodniową przerwą pomiędzy gotowaniem.
Na dnie garnka do pasteryzacji warto położyć ściereczkę, która zabezpieczy słoiki przed uszkodzeniem. Mięso zalewamy wodą o podobnej temperaturze. Jeżeli świeżonka była gorąca, używamy wrzątku. Z kolei jeśli zdążyła już wystygnąć, zalewamy słoiki zimną wodą i powoli podgrzewamy do zagotowania. Na każdym etapie tyndalizacji mięsa pasteryzujemy je przez ok. 30–40 min.
Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.
Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł
30% rabatu na cały asortyment przy zakupach za min. 229zł. Rabat nakłada się w koszyku po wpisaniu kodu oferty i spełnieniu warunków oferty. Nie łączy się z innymi ofertami. Nie dotyczy produktów przecenionych, pomadek Almost Lipstick in Black Honey, miniproduktów, zestawów oraz nowości. Oferta dostępna w salonach firmowych i na clinique.com.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.