Gulasz wołowy to pomysł na sycący obiad w rodzinnym gronie. Wyśmienicie smakuje z surówką z kiszonej kapusty albo z kiszonymi ogórkami. Pyszny gulasz wołowy powstanie z pręgi wołowej. Ponadto mięso na gulasz wołowy można doprawić czarnym pieprzem i słodką papryką. Warto pamiętać, że gulasz z wołowiny to czasochłonne danie. Jednak warto poświęcić mu czas i zrobić wyjątkowy posiłek. Zobaczcie przepis na pyszny gulasz wołowy.
Gulasz wołowy / Fot.StockFood
(średnia 3.92 z 340 głosów)
Przepis na gulasz wołowy: pręgę wołową myjemy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Następnie mięso wołowe na gulasz kroimy w dość dużą kostkę lub paski. Potem obieramy cebulę i kroimy w półplasterki. Objętościowo powinno być jej tyle, co mięsa. Marchewki myjemy, skrobiemy i kroimy w plasterki. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, partiami smażymy mięso do zrumienienia. Nie kładziemy naraz zbyt dużo, żeby ładnie się zrumieniło. Podsmażone kawałki przekładamy do rondla.
Warzywa na gulasz i duszenie: gdy całe mięso jest już usmażone, na patelnię nakładamy masło, wsypujemy paprykę i mieszamy, żeby nieco rozpuściła się w tłuszczu. Następnie dodajemy cebulę. Smażymy, od czas do czasu mieszając aż się lekko zrumieni. Przekładamy ją do mięsa, a na patelnię wlewamy szklankę wody i gotujemy. Drewnianą łyżką należy delikatnie zeskrobać wszystkie przysmażone resztki z dna i przelać do rondla. Dolewamy jeszcze około 2 szklanki wody.
Potem dodajemy marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, pokruszony chleb i dusimy na małym ogniu około godziny. Po tym czasie dorzucamy pieprz i gotujemy dalej jeszcze godzinę, aż mięso zmięknie. Na koniec wszystkie składniki doprawiamy solą do smaku. Duża ilość cebuli i kromka chleba powinna nam wystarczająco zagęścić powstały gulasz wołowy. Dobrze komponuje się z marchewkowymi kluskami kładzionymi.
Kluski kładzione marchewkowe: marchewkę myjemy, skrobiemy i kroimy w kostkę. Następnie obieramy czosnek i kroimy w plastry. Warzywa przekładamy do rondla i zalewamy ok. 100 ml wody. Dorzucamy sól, masło i cukier. Wszystkie składniki dusimy na wolnym ogniu aż marchewka będzie zupełnie miękka – ok. 10 minut. Marchewkę studzimy i blendujemy.
Do purée z marchwi wbijamy jajka i mieszamy. Kolejnym krokiem jest powolne dosypywanie mąki i intensywne wyrabianie łyżką aż do uzyskania gęstego, kleistego ciasta.
Następnie w garnku trzeba zagotować wodę i posolić. Małą łyżkę zanurzamy we wrzątku i nabieramy nią niewielką ilość ciasta (około 1/2 łyżeczki) i wrzucamy do wrzącej wody. Przed każdorazowym nabraniem ciasta łyżeczkę (ten koniec, którym nabieramy ciasto) trzeba zanurzyć na moment w gorącej wodzie. Po włożeniu wszystkich klusek zawartość garnka powinna być wymieszana i zagotowana. Kluski kładzione marchewkowe należy gotować jeszcze 2 minuty. Na koniec odcedzamy je i podajemy z gulaszem wołowym.
Porady
- W tego rodzaju gulaszu najlepiej sprawdza się pręga wołowa, która jest idealna do wszelkich potraw duszonych.
- Kromka chleba razowego na zakwasie jest idealna do zagęszczenia gulaszu – pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję. Alternatywą jest zrobienie zasmażki z mąki, ale danie będzie miało zupełnie inny smak.
- Jeśli lubimy mocno paprykowy smak, to polecamy dodać czubatą łyżkę mielonej, słodkiej papryki. Potrawa nabierze nieco ostrości, gdy dosypiemy dodatkowo pół łyżeczki ostrej papryki.
- Przygotowanie gulaszu wołowego będzie jeszcze prostsze, gdy zaopatrzymy się w ostry nóż. Warto też mieć patelnię o grubym, nieprzywierającym dnie i łopatkę do mieszania wołowiny podczas smażenia.
Gulasz z wołowiny świetnie smakuje doprawiony zmielonym kuminem, rozmarynem, tymiankiem, cząbrem lub kminkiem. Przygotowując gulasz wołowy po węgiersku można sięgnąć po wędzoną paprykę. Ponadto gulasz wołowy doskonale komponuje się z dodatkiem gałki muszkatołowej i kieliszka wina czerwonego.
W naszym przepisie gulasz wołowy podajemy z kluskami kładzionymi o delikatnym marchewkowym smaku, które nie dość, że dobrze smakują to jeszcze zachwycają pomarańczową barwą. Według tej samej receptury przygotujemy zielone kluseczki szpinakowe – wystarczy dodać kilka łyżek zmielonych liści (mogą być mrożone – trzeba je wcześniej rozmrozić) lub czerwone z buraków – bulwy wcześniej gotujemy, może to potrwać nawet 60 minut, w zależności od wielkości warzywa.
Alternatywą są tu też kluski ziemniaczane, np. kopytka lub kluski śląskie, sprawdzą się nawet placki ziemniaczane. A w szybkiej wersji ziemniaki gotowane z wody lub nieco dłuższej ziemniaki opiekane w piekarniku, w całości lub w kawałkach.
Do dania mięsnego niezbędny jest również dodatek w postaci surówki. Do gulaszu wołowego najbardziej pasują buraczki zasmażane, podawane na ciepło. Ale odpowiednia będzie też klasyczna marchewka z jabłkiem z majonezem. A nawet kiszona kapusta z jabłkiem, marchewką, cebulką (lub szczypiorem), ze świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek lub olejem, np. lnianym.
Komentarze