Gulasz wołowy

Gulasz wołowy to pomysł na sycący obiad w rodzinnym gronie. Wyśmienicie smakuje z surówką z kiszonej kapusty albo z kiszonymi ogórkami. Pyszny gulasz wołowy powstanie z pręgi wołowej. Ponadto mięso na gulasz wołowy można doprawić czarnym pieprzem i słodką papryką. Warto pamiętać, że gulasz z wołowiny to czasochłonne danie. Jednak warto poświęcić mu czas i zrobić wyjątkowy posiłek. Zobaczcie przepis na pyszny gulasz wołowy.

Kluskidania mięsneSosygulasz

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 3.96 z 310 głosów)

Kroki wykonania:

  • cebula-iStock (1)1.Przepis na gulasz wołowy:
    Mięso na gulasz wołowy należy umyć i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Następnie mięso wołowe na gulasz należy pokroić w dość dużą kostkę lub paski. Potem trzeba obrać i pokroić cebulę w półplasterki. Objętościowo cebuli powinno być tyle co mięsa. Marchewki należy umyć, oskrobać i pokroić w kostkę. Następnie na patelni trzeba rozgrzać olej, partiami smażyć mięso do zrumienienie. Nie należy kłaść naraz zbyt dużo, aby ładnie się rumieniło. Podsmażone kawałki trzeba przekładać do rondla. Gdy całe jest już usmażone, na patelnię należy położyć masło, wsypać paprykę i wymieszać, aby się nieco rozpuściła w tłuszczu.
  • lisc-laurowy-iStock2.Następnie dodajemy cebulę. Należy ją smażyć, od czas do czasu mieszając aż się nieco zrumieni. Potem należy przełożyć cebulę do mięsa a na patelnię wlać szklankę wody i zagotować. Następnie drewnianą łyżką należy delikatnie zeskrobać wszystkie przysmażone resztki z dna i przelać do rondla. Następnie trzeba dolać jeszcze około 2 szklanek wody. Potem powinno dodać się marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie, pokruszony chleb i dusić na małym ogniu około godziny. Po tym czasie dodajemy pieprz i dusimy dalej jeszcze godzinę aż mięso zmięknie. Na koniec wszystkie składniki trzeba doprawić solą. Duża ilość cebuli i kromka chleba powinna nam wystarczająco zagęścić powstały gulasz z wołowiny. Gulasz wołowy należy podawać z marchewkowymi kluskami kładzionymi.
  • marchewka-iStock-min3.Kluski kładzione marchewkowe:
    Na początek marchewkę trzeba umyć, oskrobać i pokroić w kostkę. Potem trzeba obrać i pokroić w plastry czosnek. Następnie marchewkę i czosnek powinno się przełożyć do rondla i zalać ok. 100 ml wody. Potem należy dodać sól, masło i cukier. Wszystkie składniki trzeba dusić na wolnym ogniu aż marchewka będzie zupełnie miękka. Następnie warzywo powinno być wystudzone i zmiksowane na papkę. Do purée z marchwi należy wbić jajka i wymieszać. Kolejnym krokiem jest powolne dosypywanie mąki i intensywne wyrabianie łyżką aż do uzyskania gęstego, kleistego ciasta. Następnie w garnku trzeba zagotować wodę i posolić. Małą łyżkę trzeba zanurzyć we wrzątku a następnie nabierać nią niewielką ilość ciasta (około 1/2 łyżeczki) i wrzucać do wrzącej wody. Przed każdorazowym nabraniem ciasta łyżeczkę (ten koniec, którym nabieramy ciasto) trzeba zanurzyć na moment w gorącej wodzie. Po włożeniu wszystkich klusek zawartość garnka powinna być wymieszana i zagotowana. Kluski kładzione marchewkowe należy gotować jeszcze 2 minuty. Na koniec kluski trzeba odcedzić i można podawać z gulaszem wołowym.

Porady

Gulasz wołowy zawiera w przepisie:

  • 700 g pręgi wołowej
  • 1 kromkę razowego, suchego chleba
  • czubatą łyżkę mielonej słodkiej papryki

Przygotowanie gulaszu wołowego będzie jeszcze prostsze, gdy zaopatrzymy się w ostry nóż. Warto też mieć patelnię o grubym, nieprzywierającym dnie i łopatkę do mieszania wołowiny podczas smażenia.

Notka redakcyjna

Jakie przyprawy do gulaszu wołowego?

Gulasz z wołowiny świetnie smakuje doprawiony zmielonym kuminem, rozmarynem, tymiankiem, cząbrem lub kminkiem. Przygotowując gulasz wołowy po węgiersku można sięgnąć po wędzoną paprykę. Ponadto gulasz wołowy doskonale smakuje z dodatkiem gałki muszkatołowej i kieliszka wina czerwonego

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy