Yaki udon to gruby makaron pszenny smażony z mięsem lub warzywami. To popularne w Japonii danie przyrządza się niezwykle łatwo – wystarczy wrzucić wszystkie składniki na dobrze rozgrzany wok. Wyróżnia się bogactwem smaku umami i niecodziennymi dodatkami, takimi jak sos sojowy, ocet ryżowy i grzyby shiitake. Sprawdzi się na szybki obiad lub sycącą kolację. Przeczytajcie, jak zrobić błyskawiczny yaki udon z wołowiną.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie składników: cebulę i marchew obieramy i kroimy w paski. Liście kapusty pekińskiej myjemy, osuszamy i szatkujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Grzyby shiitake i szczypiorek siekamy.
Makaron udon: gotujemy do miękkości, według instrukcji na opakowaniu. Świeży makaron wystarczy przelać wrzątkiem.
Wołowina: oczyszczamy ją i kroimy w paski. Rozgrzewamy olej w woku lub na dużej patelni. Wrzucamy mięso. Smażymy je w wysokiej temperaturze przez kilka minut, aż zbrązowieje. Przekładamy je do osobnego naczynia i trzymamy w cieple.
Warzywa: na rozgrzany olej wrzucamy cebulę. Czekamy, aż się zeszkli pod wpływem ciepła. Dodajemy czosnek i marchewkę, a następnie kapustę i grzyby.
Sos: do podsmażonych warzyw dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy i cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści i stworzy z resztą składników gęsty, lepki sos.
Yaki udon z wołowiną: przekładamy mięso z powrotem na patelnię. Dokładamy makaron. Mieszamy, żeby połączyć składniki w jedną całość.
Podanie: smażony makaron udon z dodatkami serwujemy na talerzu lub w miseczce. Posypujemy go sezamem i szczypiorem.
Porady
- Makaron udon można kupić w specjalistycznych sklepach z produktami kuchni azjatyckiej, a czasem nawet w popularnych sieciówkach spożywczych. Może być świeży lub suszony.
- Najlepsze kawałki mięsa do smażonego makaronu to łata wołowa, wołowina zrazowa lub polędwica. Podsmażajmy ją na mocno rozgrzanym oleju, przez krótki czas, żeby pozostała soczysta.
- Błyskawiczny yaki udon to dobry pomysł na posiłek po treningu. Można dodać do niego płatki drożdżowe, które nie tylko są źródłem błonnika i białka, ale także wzbogacają danie o smak umami.
- Najlepiej przyrządzać to danie w klasycznym woku, ale żeby dobrze rozgrzać całą jego powierzchnię, potrzebny jest otwarty płomień. Jeśli nie mamy kuchni gazowej ani nie przyrządzamy potrawy nad paleniskiem, użyjmy głębokiej patelni lub rondla.
- Podaną w naszym przepisie kapustę pekińską warto zamienić na pak choy. Jest słodsza i delikatniejsza w smaku. Zamiast grzybów shiitake możemy użyć zwykłych pieczarek. Jeśli mamy suszone grzyby, pamiętajmy, że trzeba je wcześniej namoczyć.
- Żeby przyrządzić danie o wyjątkowym, orientalnym aromacie, polecamy wykorzystać typowo japońskie dodatki, takie jak dashi i mirin. Są to jednak trudno dostępne składniki i nic się nie stanie, jeśli je pominiemy. Dashi to japoński bulion z katsuobushi (płatków suszonego tuńczyka) i wodorostów kombu, a mirin to słodki alkohol z fermentowanego ryżu. Przypomina nieco bardziej popularne sake, ale ma mniej procentów i konsystencję syropu. Oba te elementy pomagają zbalansować smak smażonego makaronu udon z wołowiną.
- Możemy dodać inne warzywa, takie jak papryka, cukinia i brokuły.
- Makaron będzie bardziej wyrazisty, jeśli wzbogacimy go o sos ostrygowy lub rybny. Są to jednak bardzo intensywne smaki, które nie każdemu przypadną do gustu. To propozycja przede wszystkim dla koneserów azjatyckiej kuchni.
- Udon to japoński makaron z mąki pszennej. Warto wypróbować także inne rodzaje azjatyckich nitek, takie jak soba, który powstaje w 100% z mąki gryczanej. To ciekawa alternatywa dla osób uczulonych na gluten.
- Cząstka słowotwórcza „yaki”, która oznacza grillowanie lub piecznie, występuje także w innych nazwach japońskich dań, takich jak yakisoba, yakitori, teriyaki lub sukiyaki. Warto się z nimi zapoznać, zwłaszcza jeśli chcemy zgłębić tajniki kuchni orientalnej.
- Makaron można podsmażyć z różnymi dodatkami, nie musi być to wołowina. Koniecznie wypróbujcie yaki udon z kurczakiem lub krewetkami. Weganie z pewnością polubią udon z tofu lub warzywami.
Komentarze