Tacos – przepis na to danie pochodzi z kuchni meksykańskiej. Robi się je wyjątkowo łatwo i szybko. Wystarczy włożyć ulubiony farsz do kukurydzianych placków tacos lub tortilli. Może być mięsny lub wegetariański, w zależności od tego, co lubimy najbardziej. My polecamy przepis z wołowiną i papryką. To idealna przekąska na imprezę, spotkanie rodzinne, a nawet na sylwestra, sprawdzi się też jako lunch do pracy.
Tacos - przepis / fot. PhotoCuisine
(średnia 4.54 z 158 głosów)
Marynata do mięsa: wyciskamy sok z limonki, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sos worcester, 4 łyżki soku z limonki, 4 łyżki oliwy, czosnek, wędzoną paprykę, kumin, chili, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Steki do tacos: wkładamy je do marynaty i odstawiamy na godzinę. Mięso z łaty wołowej układamy na mocno rozgrzanym grillu, pieczemy po 4 minuty z obu stron. Łata wołowa jest cienka i nie potrzebuje długiego pieczenia. Odstawiamy na 10 minut, żeby mięso odpoczęło. Następnie kroimy w paski.
Warzywa: papryki myjemy i kroimy w paski, dymkę i kolendrę siekamy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy.
Tortille: podgrzewamy po 10 sekund z obu stron. Wkładamy do pojemników. Napełniamy je mięsem i warzywami, skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Tacos z grillowaną wołowiną i papryką gotowe!
Kalorie: 200
Porady
- Domowe tacos możemy przygotować sami od podstaw, czyli od zrobienia placków. W sklepach znajdziecie jednak także gotowe tortille, które mogą być użyte w tym celu.
- Nadzienie do tacos zawiera dużą porcję warzyw, dlatego to świetna i zdrowa przekąska.
- Danie to można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Placki do tacos można lekko podpiec lub wręcz przeciwnie, piec chwilę dłużej, żeby placki stały się chrupiące.
- Do farszu można użyć dowolnego rodzaju mięsa, przygotowuje się tacos z kurczaka, z wieprzowiny, a nawet z indyka.
- Tę potrawę łatwo przygotujemy w wersji wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. W wege tacos pomijamy mięso, w drugim wariancie wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego, a w trzecim placki robimy z mąki bezglutenowej – oryginalnie robi się je z mąki kukurydzianej, więc będzie ona odpowiednia.
- Jedząc tacos powinniśmy lekko przechylić głowę i ugryźć je niejako od dołu. W innym wypadku może się rozpaść.
Możemy podawać je na wiele różnych sposobów. Najczęściej oczywiście robi się je z łaty wołowej, z dodatkiem fasoli, kukurydzy i papryki. Ale tak naprawdę farsz można przygotować z dowolnych składników. Podstawą są placki tacos i forma podania, właśnie w nich, bez zawijania, jak to się robi w przypadku tortilli. Warto spróbować wersji z kurczakiem i wegetariańskiej, np. z tofu.
Ciekawą propozycją z pewnością jest wegańskie tacos z boczniakami. Grzyby myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski, a następnie wkładamy do marynaty, jak w przepisie podanym wyżej. Jednak trzeba pominąć sos worcester, ponieważ nie jest on odpowiedni dla wegan. Po godzinie podsmażamy je razem z cebulą. To będzie baza naszego farszu. Pozostałe składniki można dobrać według własnego smaku. Jednak dobrze tutaj komponuje się awokado, które myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, które układamy na plackach, a dopiero później rozkładamy farsz.
Z plackami tacos dobrze współgrają wszelkiego rodzaju nadzienia z roślin strączkowych. Odpowiednie będą wszystkie rodzaje fasoli, soczewicy, a także ciecierzyca. Można łączyć je z marchewką podsmażaną z cebulą i sosem pomidorowym, najlepiej pikantnym.
Komentarze