Meksykańskie tacos na kolorowo

Pyszne meksykańskie tacos z mięsno - warzywnym farszem - moja propozycja na kolację lub lunch. Smakuje wprost przepysznie, bo kuchnia meksykańska to bogactwo smaków!

Dodany przez:

" Meksykańskie tacos na kolorowo "

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
200 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 6 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Składniki :
  • - mąka kukurydziana - 100 g
  • - mąka pszenna 50 g
  • - gorąca woda - ok. pół szklanki
  • - sól - 1 łyżeczka
  • - przyprawa tacos ( lub coś ostrego )
  • Farsz:
  • - mięso mielone - 500 g
  • - pomidor - 1 szt
  • - fasola ( u mnie biała ) - 100 g
  • - kukurydza - 100 g
  • - czerwona papryka - 1 szt
  • - cebula - 1 szt
  • - por - 1 szt
  • - sos ( u mnie czosnkowy i 1000 wysp )
  • - sól , pieprz

Przygotowanie

  1. Tacos:
  2. Mąkę kukurydzianą mieszamy z pszenną.
  3. Dodajemy pół łyżeczki soli.
  4. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy ciasto, aż woda połączy się z mąką.
  5. Wyrabiamy ciasto ręcznie, aż będzie zwartą kulką.
  6. Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy koła wielkości dużego półlitrowego kubka.
  7. Każdy placek posypujemy przyprawą tacos.
  8. Smażymy obustronnie na suchej patelni.
  9. Dociskamy placki widelcem
  10. ( przy potrzymaniu widelca powinny nam się robić napowietrzone bąbelki).
  11. Smażymy chwilę, aż będą lekko rumiane.
  12. Gotowy placek zawijamy w muszelkę i zostawiamy do wystygnięcia.
  13. Farsz:
  14. Cebulę drobno siekamy.
  15. Podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym i odrobiną soli i pieprzu.
  16. Fasolę i kukurydzę odcedzamy.
  17. Paprykę kroimy w słupki.
  18. Pora sparzamy wrzątkiem.
  19. Kroimy w drobną kosteczkę.
  20. Pomidora kroimy w półplasterki.
  21. Na plackach układamy mięso i przygotowane warzywa.
  22. Polewamy sosami.
  23. Zajadamy ciepłe!
mięso obiad przekąska kolacja tortilla meksyk tacos
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze