Meksykańskie tacos na kolorowo

Pyszne meksykańskie tacos z mięsno-warzywnym farszem to moja propozycja na kolację lub lunch. Smakuje wprost przepysznie, bo kuchnia meksykańska to bogactwo smaków! Tacos robi się wyjątkowo łatwo i szybko. Wystarczy do kukurydzianych placków włożyć ulubiony farsz. Może być mięsny lub wegetariański, w zależności od tego, co lubimy najbardziej. 

dania mięsnetacosPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
200.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.54 z 157 głosów)

Kroki wykonania:

  • tacos 11.Mąkę kukurydzianą mieszamy z pszenną. Dodajemy pół łyżeczki soli., Wlewamy gorącą wodę i mieszamy ciasto, aż woda połączy się z mąką., Wyrabiamy ciasto ręcznie, aż będzie zwartą kulką. Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy koła wielkości dużego półlitrowego kubka.
  • tacos 42.Każdy placek posypujemy przyprawą tacos. Smażymy obustronnie na suchej patelni. Dociskamy placki widelcem, (przy potrzymaniu widelca powinny nam się robić napowietrzone bąbelki). Smażymy chwilę, aż będą lekko rumiane. Gotowy placek zawijamy w muszelkę i zostawiamy do wystygnięcia.
  • tacos 63.Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym i odrobiną soli i pieprzu. Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Paprykę kroimy w słupki. Pora sparzamy wrzątkiem. Kroimy w drobną kosteczkę. Pomidora kroimy w półplasterki. Wszystko wrzucamy do mięsa, chwilę smażymy.
  • tacos 34.Na plackach układamy mięso i przygotowane warzywa. Polewamy ketchupem zmieszanym z majonezem. Zajadamy ciepłe!

Kalorie: 200.00

Porady

Tacos w tym przepisie przygotowujemy sami od podstaw, czyli od zrobienia placków. W sklepach znajdziecie jednak także gotowe tortille, których można użyć do tacos. Jeśli nie mamy czasu sami ich przygotować, te kupne też będą dobre. Tacos to świetna przekąska, ponieważ możemy do środka włożyć dużą porcję warzyw. Tacos można podawać na zimno i na ciepło. Możemy lekko je podpiec lub wręcz przeciwnie, piec chwilę dłużej, żeby placki stały się chrupiące. 

Notka redakcyjna

Tacos to danie kuchni meksykańskiej. Możemy podawać je na wiele różnych sposobów. Warto spróbować wersji z kurczakiem czy wegetariańskiej, np. z tofu. Wbrew pozorom to bardzo pożywne danie. Jeśli chcemy nieco je urozmaicić możemy przygotować różne farsze i każde tacos nadziać innym. Tacos to świetna przekąska na imprezę. Pamiętajmy, że jedząc tacos powinniśmy lekko przechylić głowę i ugryźć je niejako od dołu. W innym wypadku może się rozpaść.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy