REKLAMA

Pastrami wołowe - przepis w 4 prostych krokach

Pastrami to mięsny specjał, który robi wrażenie wizualne i zapachowe. I choć kiedyś pastrami należało do menu niższych klas społecznych, współcześnie niezwykle aromatyczny specjał podbija najlepsze restauracje i food trucki świata. 14 stycznia obchodzimy Dzień Pastrami, a kultowa kanapka pastrami to jedno zdań kuchni amerykańskiej, które po prostu trzeba spróbować! Jak zrobić domowe, prawdziwe pastrami? Przepis na pastrami wołowe w swojej książce „Wędliny domowe” polecają Stanisław Klimaj i Henryk Rajchelt. Tajemnice pastrami znajdziecie poniżej.

dodany przez: Burda Książki

Wędliny

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
147 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 178 głosów)


Kroki przygotowania:

  • pastrami-mostek-wolowy-1-istock 1.

    Pastrami wołowe może wydawać się trudne w przygotowaniu, ale trzymając się tego przepisu, zrobisz je bez najmniejszego problemu. Jak zrobić pastrami wołowe? Umyty i osuszony mostek wołowy natrzyj solą peklującą, połową mieszanki ziół i połową roztartego w prasce czosnku, następnie zawiń mięso w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 tydzień.

  • pastrami-mostek-wolowy-2-istock 2.

    Po tym okresie mięso wyjmij z lodówki, rozwiń z folii i wypłukuj pod zimną, bieżącą wodą. Za pomocą ręcznika papierowego wytrzyj mięso do sucha. Mostek natrzyj musztardą, resztą przypraw i czosnku. Przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na 12 godzin.

  • pastrami-mostek-wolowy-3-istock 3.

    Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do temperatury 130°C i piecz mięso przez 3 godziny. Po upieczeniu odstaw pastrami do ostygnięcia.

  • pastrami-mostek-wolowy-4-istock 4.

    Następnie paruj upieczony mostek przez kolejne 3 godziny. Pastrami serwuj jako cienkie plastry, najlepiej ułożone jeden na drugim w większej ilości.

Kalorie: 147

Węglowodany: 0.4

Cholesterol: 68

Tłuszcz: 6

Ilość porcjii: 5

Sód: 1078

Porady

  • Jak parować pastrami? Upieczone i zimne pastrami włóż do rondla lub gąsiora, podlej wodą tak, aby jej poziom był nie wyższy niż 2 cm. Przykryj pastrami wołowe szczelną pokrywką i paruj na małym ogniu przez 3 godziny. Co jakiś czas dolewaj wody i obracaj mięso, w przeciwnym wypadku spalisz pastrami. 
  • Jak zrobić marynatę do pastrami? Marynata w przepisie to mieszanka do obtoczenia.  Zrobisz ją mieszając ze sobą: 3 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1 łyżkę zmielonych ziaren jałowca, ½ łyżeczkę zmielonego ziela angielskiego, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, 1 łyżeczkę cząbru, 1 łyżeczkę mielonego imbiru, ½ łyżeczkę chili.
  • Pastrami powinno być cienko pokrojone, najłatwiej pokroić wędlinę cienkim, ostrym nożem. 
  • Pastrami możesz podać na ciepło oraz na zimno. Najbardziej znanym sposobem wykorzystywania pastrami są kanapki (najbardziej znana to kanapka Reuben), ale możesz jej także do sałatek, przekąsek, jajecznicy, pizzy i wielu innych potraw. Kto nie chciałby zjeść kanapki z domowym pastrami? 
     

Notka redakcyjna

Co to jest pastrami


Co to jest pastrami? Nazwa produktu pochodzi od tureckiego słowa określającego „prasowane mięso”. Domowe, prawdziwe pastrami polega na zastosowaniu metody peklowanie na zimno. Następnie mięso musi być marynowane, aby na koniec zastosować technikę gotowanie na parze. Nieco skomplikowany i trochę czasochłonny przepis wart jest zachodu! Pastrami wołowe (z mostka wołowego) ma intensywny, naturalny aromat przypraw, słoną nutę i oryginalną teksturę. Pierwsze wzmianki o pastrami pochodzą z kuchni dawnych Romów, a także kuchni żydowskiej w amerykańskich, biedniejszych dzielnicach. Początkowo pastrami przygotowywano z piersi gęsi, ale z czasem bazą stał się mostek wołowy. Aby zrobić domowe pastrami wołowe wystarczy mniejszy, ok. 8-centymetrowy kawałek. 


Jak zrobić pastrami wołowe


Jeśli do tej pory pastrami nie gościło w waszym menu, a lubicie dobrej jakości wyroby mięsne, to ten smak jest właśnie dla was. Główny składnik pastrami, czyli mostek wołowy pastrami, powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła – to da nam gwarancję smaku. Niemniej ważne są przyprawy – autorzy książki „Wędliny domowe” polecają pieprz, kolendrę, jałowiec, ziele angielskie, wędzoną paprykę, cząber, mielony imbir i chili. Dużo, pachnąco i pysznie! Z takimi dodatkami pastrami wołowe smakuje wprost rewelacyjnie! 


Wędzenie pastrami tak, czy nie


W niektórych przepisach można znaleźć informacje o tym, że pastrami przed parowaniem powinno być uwędzone. Co prawda wędzenie wzbogaca smak mięsa, ale nie jest konieczne, więc decyzja czy uwędzisz mięso, czy nie należy do Ciebie. Jak uwędzić pastrami? Najwygodniejszym sposobem jest wędzenie w specjalnych wędzarkach. A sam proces wygląda tak, że upieczone i wystudzone pastrami wkłada się do wodzarki na około 1 godzinę. Wędzarkę trzeba przygotować zgodnie z instrukcją danego urządzenia. Inną metodą jest podwędzenie na grillu (metoda polecana wytrawnym kucharzom). Proces polega na rozpaleniu grilla tak, jak do grillowania kiełbasy czy karkówki. Kiedy brykiet będzie już dobrze rozpalony czekamy jeszcze 10 minut, następnie dosypujemy trochę specjalne wiórki do wędzenia (najlepiej z drzew liściastych), układamy kratkę najwyżej jak się da, a na niej kładziemy pastrami. Przykrywamy grill i wędzimy mięso przez 2 godziny. Co jakiś czas dokładając wiórki do wędzenia i obracając mięso. 

Wołowina pastrami – specjał na medal


Peklowana, marynowana, wędzona i gotowana na parze wołowina pastrami to przysmak, który znajdziemy w menu renomowanych restauracji, ale jak udowodniliśmy wyżej, prawdziwe pastrami z łatwością można zrobić w domu. Warto wykorzystać przepis na kanapkę reuben z pastrami – cienko pokrojone pastrami wołowe wkładamy pomiędzy dwie, sporych rozmiarów kromki żytniego pieczywa, a do tego ser szwajcarski (ementaler), kapusta i sos rosyjski.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy