Pastrami wołowe - przepis w 4 prostych krokach

Pastrami to mięsny specjał, który robi wrażenie wizualne i zapachowe. I choć kiedyś pastrami należało do menu niższych klas społecznych, współcześnie niezwykle aromatyczny specjał podbija najlepsze restauracje i food trucki świata. 14 stycznia obchodzimy Dzień Pastrami, a kultowa kanapka pastrami to jedno zdań kuchni amerykańskiej, które po prostu trzeba spróbować! Jak zrobić domowe, prawdziwe pastrami? Przepis na pastrami wołowe w swojej książce „Wędliny domowe” polecają Stanisław Klimaj i Henryk Rajchelt. Tajemnice pastrami znajdziecie poniżej.

dodany przez: Burda Książki

Wędliny

Kalorie:
147 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.55 z 175 głosów)


Kroki przygotowania:

  • pastrami-mostek-wolowy-1-istock 1.

    Umyty i osuszony mostek wołowy natrzeć solą peklującą, połową mieszanki ziół i połową roztartego w prasce czosnku, następnie zawinąć mięso w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 tydzień.

  • pastrami-mostek-wolowy-2-istock 2.

    Po tym okresie mięso wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Mostek natrzeć musztardą, resztą przypraw i czosnku. Przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 12 godzin.

  • pastrami-mostek-wolowy-3-istock 3.

    Po upływie tego czasu rozgrzać piekarnik do temperatury 130°C i piec mięso przez 3 godziny. Odstawić do ostygnięcia.

  • pastrami-mostek-wolowy-4-istock 4.

    Następnie parować upieczony mostek przez kolejne 3 godziny. Pastrami serwujemy jako cienkie plastry, najlepiej ułożone jeden na drugim w większej ilości.

Kalorie: 147

Węglowodany: 0.4

Cholesterol: 68

Tłuszcz: 6

Ilość porcjii: 5

Sód: 1078

Porady

Marynata w przepisie to mieszanka do obtoczenia: 3 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1 łyżka zmielonych ziaren jałowca, ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka cząbru, 1 łyżeczka mielonego imbiru, ½ łyżeczki chili.

Co to jest pastrami? Domowe, prawdziwe pastrami polega na zastosowaniu metody peklowanie na zimno. Następnie mięso musi być marynowane, aby na koniec zastosować technikę gotowanie na parze. Nieco skomplikowany i trochę czasochłonny przepis wart jest zachodu! Pastrami wołowe (z mostka wołowego) ma intensywny, naturalny aromat przypraw, słoną nutę i oryginalną teksturę. Pierwsze wzmianki o pastrami pochodzą z kuchni dawnych Romów, a także kuchni żydowskiej w amerykańskich, biedniejszych dzielnicach. Początkowo pastrami przygotowywano z piersi gęsi, ale z czasem bazą stał się mostek wołowy. Aby zrobić domowe pastrami wołowe wystarczy mniejszy, ok. 8-centymetrowy kawałek.

Notka redakcyjna

Jak zrobić pastrami wołowe

Jeśli do tej pory pastrami nie gościło w waszym menu, a lubicie dobrej jakości wyroby mięsne, to ten smak jest właśnie dla was. Co to jest pastrami? Nazwa produktu pochodzi od tureckiego słowa określającego „prasowane mięso”. Główny składnik pastrami, czyli mostek wołowy pastrami, powinien pochodzić ze sprawdzonego źródła – to da nam gwarancję smaku. Niemniej ważne są przyprawy – autorzy książki „Wędliny domowe” polecają pieprz, kolendrę, jałowiec, ziele angielskie, wędzoną paprykę, cząber, mielony imbir i chili. Dużo, pachnąco i pysznie! Z takimi dodatkami pastrami wołowe smakuje wprost rewelacyjnie!

Wołowina pastrami – specjał na medal

Peklowana, marynowana, wędzona i gotowana na parze wołowina pastrami to przysmak, który znajdziemy w menu renomowanych restauracji, ale jak udowodniliśmy wyżej, prawdziwe pastrami z łatwością można zrobić w domu. Warto wykorzystać przepis na kanapkę reuben z pastrami – cienko pokrojone pastrami wołowe wkładamy pomiędzy dwie, sporych rozmiarów kromki żytniego pieczywa, a do tego ser szwajcarski (ementaler), kapusta i sos rosyjski.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy