Karkówka po cygańsku to pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Solidną porcję mięsa i warzyw wystarczy uzupełnić o dodatek w postaci kaszy, ziemniaków lub ryżu. W ten sposób mamy gotowy zbilansowany posiłek, który zaspokoi apetyt wszystkich domowników. Karkówkę po cygańsku możemy przygotować na ostro – z papryczką chili i musztardą Dijon – lub w łagodnej wersji, bez pikantnych dodatków.
Artur Rogalski
(średnia 4.36 z 204 głosów)
Mięso: myjemy, kroimy w plastry o grubości 1–1,5 cm, a następnie na połówki. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy i nacieramy przyprawami – solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
Smażenie karkówki: do głębokiego talerza wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym smażymy na niej mięso z obydwu stron na rumiany kolor (przez ok. 2 min z każdej strony). Gotowe kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Warzywa: obieramy cebulę z łupin i kroimy ją w pióra. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, a ogórki kiszone – w słupki. Myjemy paprykę, wycinamy z niej gniazda nasienne i ją również kroimy na mniejsze kawałki.
Zalewa: w osobnym naczyniu mieszamy wodę, przecier pomidorowy, musztardę i ocet. Dodajemy łyżeczkę cukru (5 g) i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Na karkówkę, ułożoną w naczyniu żaroodpornym, przekładamy przygotowane warzywa. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Przykrywamy pokrywką.
Pieczenie: karkówkę po cygańsku wstawiamy do piekarnika na 90 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy w otwartym naczyniu przez kolejne 20 min.
Karkówka po cygańsku jest gotowa: danie możemy podać w naczyniu żaroodpornym lub na talerzach z ulubionymi dodatkami – kopytkami, ziemniakami, kaszą lub kromką świeżego chleba.
Porady
- Świeżą paprykę możemy zastąpić kosnerwową.
- Warzywa – cebulę, pieczarki i paprykę można dodatkowo podsmażyć (zanim przykryjemy nimi karkówkę). Dzięki temu puszczą mniej wody podczas smażenia.
- Do karkówki po cygańsku sprawdzi się musztarda o dowolnym smaku. Jeśli chcemy, aby potrawa była ostrzejsza, wybierzmy musztardę Dijon lub rosyjską. Możemy dodać także jedną lub dwie papryczki chili.
- Do łagodniejszej wersji lepsza będzie musztarda delikatesowa, bawarska lub kremska.
- Zamiast octu można użyć soku z cytryny – 45 ml.
- Przecier pomidorowy można zrobić samodzielnie – najlepiej w sezonie, czyli latem, kiedy owoce są najsłodsze i mają najniższą cenę. Koncentrat można zastąpić pomidorami z puszki, jednak wtedy sos będzie mniej intensywny.
- Pieczona karkówka po cygańsku świetnie smakuje posypana natką pietruszki lub lubczykiem.
Wybierając mięso na potrawę warto zwrócić uwagę na:
Do potrawy sprawdzą się różne dodatki:
Karkówka po cygańsku to doskonały przepis na danie jednogarnkowe, np. do zawieszania nad ogniskiem. Do żeliwnego kociołka, poza składnikami z podstawowego przepisu, wkładamy także ziemniaki. Wybieramy małe, które wystarczy obrać, umyć i przekroić na połówki. Większe można pokroić w półksiężyce.
Karkówkę warto wcześniej przesmażyć na patelni, żeby zamknąć soki – dzięki temu wyjdzie soczysta w środku.
Komentarze