Joanna Komorowska

Tafelspitz – austriacka sztuka mięsa

Ocena:

0 (0)

  • 4 godz. 20 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Tafelspitz to bardzo popularne danie austriackie, którego głównym składnikiem jest długo gotowana wołowina z dodatkiem szpiku kostnego oraz warzyw. Można się pokusić o stwierdzenie, że to najlepsza duszona wołowina w całej Europie! Danie jest łatwe w przygotowaniu i niewiarygodnie smaczne w swej prostocie. Sztuka mięsa podana z warzywami i doskonałym sosem to pomysł na obiad, także ten świąteczny. Czy macie ochotę na tafelspitz? Zapraszamy po nasz sprawdzony przepis.

Składniki:

  • wołowina  2 kg

  • kości  3 kg

  • marchewka  300 g

  • seler  300 g

  • cebula  1 szt.

  • por  0.5 szt.

  • pieprz  10 szt.

  • sól  15 g

  • pieprz  5 g

  • woda  3000 ml

Tafelspitz – austriacka sztuka mięsa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebula: nieobraną przekrawamy na pół, kładziemy na suchej patelni cięciem ku dołowi i rumienimy ją.

  • Krok 2:

    Mięso: wołowinę i kości myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy.

  • Krok 3:

    Gotowanie: 3 litry wody zagotowujemy, dodajemy wołowinę,  kości wołowe ze szpikiem i ziarna pieprzu. W trakcie zbieramy szumowinę, która zbiera się na powierzchni. Gotujemy 4 godziny.

  • Krok 4:

    Warzywa: marchew, seler i por obieramy, myjemy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Wraz z cebulą dodajemy je do wywaru na 30 minut przed końcem gotowania.

  • Krok 5:

    Wykończenie tafelspitz: mięso i warzywa wyjmujemy z garnka. Wyciągamy szpik z kości i dodajemy go do bulionu, gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku. 

  • Krok 6:

    Serwowanie: mięso kroimy w plastry, dokładamy warzywa, polewamy niewielką ilością bulionu ze szpikiem.

Porady

  • Odcedzony bulion możemy zaprawić słodką śmietanką. Takie połączenie doskonale będzie smakowało z kluseczkami, np. szpeclami.
  • Idealnymi dodatkami do tafelspitz są ziemniaki i sos chrzanowy. Tak najczęściej podają danie Austriacy. Na pewno warto spróbować takiego zestawienia. Ponadto świetnie komponuje się także z fasolką szparagową, kapustą gotowaną, zasmażaną czerwoną kapustą czy dynią. Potrawę możemy podać z ziemniakami z wody, pokrojonymi w plasterki w towarzystwie warzyw z bulionu.
  • Wywar, który pozostanie, jest świetną bazą do przygotowania różnych zup, np. ziemniaczanej, chlebowej, krupniku lub selerowej podanej jako krem.
  • Tafelspitz można z powodzeniem przygotować również w wolnowarze. Mięso gotujemy zgodnie z instrukcją producenta.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne