Tafelspitz to bardzo popularne danie austriackie, którego głównym składnikiem jest długo gotowana wołowina z dodatkiem szpiku kostnego oraz warzyw. Można się pokusić o stwierdzenie, że to najlepsza duszona wołowina w całej Europie! Danie jest łatwe w przygotowaniu i niewiarygodnie smaczne w swej prostocie. Sztuka mięsa podana z warzywami i doskonałym sosem to pomysł na obiad, także ten świąteczny. Czy macie ochotę na tafelspitz? Zapraszamy po nasz sprawdzony przepis.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Cebula: nieobraną przekrawamy na pół, kładziemy na suchej patelni cięciem ku dołowi i rumienimy ją.
Mięso: wołowinę i kości myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy.
Gotowanie: 3 litry wody zagotowujemy, dodajemy wołowinę, kości wołowe ze szpikiem i ziarna pieprzu. W trakcie zbieramy szumowinę, która zbiera się na powierzchni. Gotujemy 4 godziny.
Warzywa: marchew, seler i por obieramy, myjemy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Wraz z cebulą dodajemy je do wywaru na 30 minut przed końcem gotowania.
Wykończenie tafelspitz: mięso i warzywa wyjmujemy z garnka. Wyciągamy szpik z kości i dodajemy go do bulionu, gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku.
Serwowanie: mięso kroimy w plastry, dokładamy warzywa, polewamy niewielką ilością bulionu ze szpikiem.
Porady
- Odcedzony bulion możemy zaprawić słodką śmietanką. Takie połączenie doskonale będzie smakowało z kluseczkami, np. szpeclami.
- Idealnymi dodatkami do tafelspitz są ziemniaki i sos chrzanowy. Tak najczęściej podają danie Austriacy. Na pewno warto spróbować takiego zestawienia. Ponadto świetnie komponuje się także z fasolką szparagową, kapustą gotowaną, zasmażaną czerwoną kapustą czy dynią. Potrawę możemy podać z ziemniakami z wody, pokrojonymi w plasterki w towarzystwie warzyw z bulionu.
- Wywar, który pozostanie, jest świetną bazą do przygotowania różnych zup, np. ziemniaczanej, chlebowej, krupniku lub selerowej podanej jako krem.
- Tafelspitz można z powodzeniem przygotować również w wolnowarze. Mięso gotujemy zgodnie z instrukcją producenta.
Komentarze